Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 23
  • Переглядів: 25

Країни ЄС схвалили перший транш у розмірі до € 1,4 млрд на військову допомогу Україні

Категорія:

Спецтема:

Гроші підуть не на відшкодування, як це зазвичай відбувається у випадку з ЗСУ, а на пряму закупівлю зброї, зокрема, боєприпасів та систем протиповітряної оборони.

24 червня ЄС схвалив перший транш військової допомоги Україні у розмірі до €1,4 мільярда, що надійде з доходів від заморожених російських активів. Про це виданню Politico сказали дипломатичні джерела, пише iPress.

Гроші спрямовують в Україну через Фонд допомоги Україні (UAF), але платежі досі блокувались Угорщиною.

Зараз юридична служба Ради ЄС стверджує, що Будапешт не може зупинити цих платежів, адже утримався під час голосування на початку цього року за створення Фонду. Причиною, яка дозволяє обхідний шлях, є те, що кошти не надходять від платників податків ЄС, заявили чиновники.

Гроші підуть не на відшкодування, як це зазвичай відбувається у випадку з ЗСУ, а на пряму закупівлю зброї, зокрема, боєприпасів та систем протиповітряної оборони. Чверть суми піде на закупівлі в української промисловості.

Рішення не потребувало одностайності, а це означає, що Угорщина не могла його заблокувати.

Попри сьогоднішню домовленість, Угорщина продовжує блокувати виплату €6,6 мільярда в рамках програми для ЗСУ як часткову компенсацію за зброю, придбану для України. За словами одного з дипломатів, Будапешт «розлючений» тим, що сталося сьогодні.

Остаточна сума прибутку від заморожених активів, яка піде Києву, поки що незрозуміла, але дипломати кажуть, що вона коливається між €1,2 мільярда та €1,4 мільярда.

Офіційне оголошення очікується пізніше цього ж дня на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі.

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель перед початком зустрічі заявив, що наступного тижня ЄС виділить на підтримку України першу частину із 2,5 млрд євро з доходів від заморожених активів РФ.

Боррель нагадав, що ці гроші призначені для військової підтримки України. "Рішення має бути ухвалене негайно, уникаючи будь-яких блокувань. Це те, що ми збираємося вирішити сьогодні", – додав він.

За його словами, наступного тижня надійде одна частина з цих 2,5 млрд євро. "Інша частина прийде за кілька тижнів", – сказав Боррель.

Наші інтереси: 

Євросоюз де-факто вже взяв Україну під свою опіку.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ельфи – з кінофільму "Володар перстенів"

Шлях Лебедів, або Як увійти в ельфійський простір волі. Світотворча тріада: омолодження, інновації, удача

Для заснування нової цивілізації необхідне поєднання трьох обов’язкових компонентів – керованої молодості, інноваційності та удачі. Щоб стати ельфом (елбедем, лебедем), треба піднестися в ельфійський...

Останні записи