Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Космічне командування США вивчає уроки російсько-української війни

Категорія:

Спецтема:

На спеціальному семінарі в Інституті аерокосмічних досліджень імені Мітчелла виступив заступник командувача Космічного командування США генерал-лейтенант Джон Шоу, котрий описав три головних уроки російсько-української війни.

20230711spacecommand.jpg

Space Command logo

Російсько-українську війну зараз уважно вивчають у різних військово-аналітичних центрах світу. І відповідно до уроків цієї війни вносять зміни у свої плани, статути, систему підготовки власних збройних сил.

Не стало винятком і Космічне командування США (U.S. Space Command), котре кілька днів тому організувало в Інституті аерокосмічних досліджень імені Мітчелла спеціальний семінар, присвячений космічним силам. На семінари виступив заступник командувача Космічного командування США генерал-лейтенант Джон Шоу (Lt. Gen. John Shaw), котрий описав три головних уроки російсько-української війни.

1-й урок. У лютому 2022 року одночасно з вторгненням в Україну російські хакери здійснили масштабну кібератаку на системи супутникового зв’язку. Внаслідок цієї російської кібератаки стався значний збій супутникового зв’язку в Центральній і Західній Європі. Тисячі людей у Європі втратили доступ до Інтернету, а головне - це створило серйозні перешкоди комунікації українським силам оборони.

Це стало нагадуванням про те, наскільки кібернетичні та комерційні простори залежать один від одного — і наскільки вони можуть бути вразливими для ворожих сил.

2-й урок. Це те, що генерал Шоу назвав «заглушенням супутникових комунікацій». Це метод радіоелектронної боротьби, який перешкоджає зв’язку між супутниками. За словами генерала і Росія, і Україна використовують цей метод, і це відіграє роль у їхній здатності впливати на схему маневру інших.

3-й урок. Це безпрецедентний масштаб навігаційної війни, або NAVWAR. Навігаційна війна – це навмисне порушення позиціювання, навігації та хронометражу військових у просторі та кіберпросторі.

«Те, що ми зараз бачимо в Україні, – це найбільше протистояння у навігаційній війні, яке ми коли-небудь бачили», – підкреслив генерал Шоу.

Це змусило різні країни переглянути свої системи GPS, щоб адаптуватися до атак у нових умовах. А також це спонукало США почати готуватися до наступальних дій у потенційних навігаційних війнах.

Взагалі, в США ще у 2004 році було створено Об’єднаний навігаційний бойовий центр (JNWC), завданням якого є забезпечення «переваги в позиціюванні, навігації та синхронізації для Міністерства оборони, міжвідомчих партнерів і партнерів по коаліції».

Але безпрецедентний масштаб навігаційної війни в російсько-українській війні показав, як ці виклики виглядають в умовах повномасштабної війни між двома сучасними арміями.

«Ми на цьому навчимося, як вести масштабну навігаційну війну як з оборонної, так і з наступальної точки зору», – закінчив генерал Шоу свій виступ.

Як бачимо, російсько-українська війна має багато рис, яких не було в попередніх війнах. Провідні військові аналітики вчаться на тих уроках цієї війни, в яких Україна є першопрохідцем.

 

Наші інтереси: 

Потрібно уважно вивчати уроки цієї війни й готуватися до війн майбутнього.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи