Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Колір фарби — потужний інструмент впливу на психологію людини

Команда провідних міжнародних експертів у галузі дизайну щорічно обговорюють новітні тенденції кольору фарб, адже колірна гамма приміщень, в яких ми живемо і працюємо, впливає на всі аспекти нашого життя.

Новітні аспекти у світі фарб

2021-22 рік, як засвідчують фахівці, - це початок нової моди в дизайні інтер'єру. Провідна тенденція на найближче десятиліття – це використання «теплого» натурального дерева на підлозі, стінах, вікнах. Дерев’яним меблям і аксесуарам віддають перевагу більшість людей, адже це екологічно чиста сировина, яка не спричиняє негативного впливу. У цьому сезоні наймоднішими кольорами стали білий, ніжно сірий, гірчичний, приглушений темно-зелений і багато відтінків синього. Зелений є наразі улюбленим кольором багатьох творців моди.

Колір — потужний інструмент впливу на психологічний стан людини і її працездатність, з його допомогою роблять акценти на архітектурних деталях, приховують недоліки поверхонь. Тому для створення красивих і практичних поверхонь всередині будинку потрібно враховувати ще й якість фарби і обробних покриттів для забезпечення захисту поверхонь. До прикладу, щоб підкреслити красу природного рельєфу деревини і захистити її від пересихання і розтріскування, бажано використовувати обробні матеріали на водній і органічній основі (наприклад: https://colorclub.ua/ua/ves-asortiment/pokrittya-dlya-derevini/).

Вибір кольору фарби для стін приміщень

Колір відіграє значну роль в інтер’єрі: завдяки заспокійливим тонам створюється мікросередовище, яке заряджає його мешканців оптимізмом і радістю, надихає на творчість, а невдало вибраний може давити на людину, викликати агресію. Щоб створити належні умови для комфортного проживання і праці, основний відтінок вибирають з урахуванням геометричних параметрів кімнати, розташування меблів і вікон і колірної гамми, яка переважає у приміщенні. Всеукраїнська мережа студій «Color Club» (https://colorclub.ua/) пропонує розглянути і придбати сертифіковану продукцію − безпечні і якісні фарби від світових виробників на свій смак і гаманець.

Вибираючи фарби, потрібно врахувати таке:

  • Холодні тони колірної палітри - це синій, зелений, фіолетовий.   Такі кольори найчастіше застосовують для фарбування стін просторих приміщень вікна яких виходять на південь. На властивості і сприйняття будь-якого з відтінків холодної палітри впливає фон меблів, аксесуарів, площа кімнати. Чим менше простір, тим світліше повинен бути тон.
  • Міцно закріпився у сучасному дизайні прийом поєднання різних кольорів на стінах. Грамотно поєднавши наприклад, білий і синій, можна візуально скорегувати геометрію приміщення: зробити вузьку кімнату більшою, пофарбувавши довші стіни у світлі тони, а короткі - в темні. Візуальне розширення стіни можна зробити  з допомогою горизонтальних смуг.
  • Бежевий, жовтий, червоний, рожевий, бузковий – це теплі тони. Вони створюють затишок і заспокоюють. Теплі кольори будуть відмінним рішенням для кімнат з поганим освітленням, вікна яких виходять на північ. Кольорову гаму стін підбирають виходячи з призначення приміщення.
  • Кухня, спальня - це місце для відпочинку, і для фарбування стін найбільше підходять розслаблюючі фарби, м'які, ненав'язливі, дуже спокійні, ті, що здатні зняти напругу робочого дня. З огляду на все це, нескладно зробити правильний вибір кольору оздоблення стін.
  • Кабінети офісних працівників повинні бути оформлені в стриманій нейтральній гамі. Для фарбування стін найбільше підходять найсвітліші відтінки обраних фарб. Кабінет начальника — особливий світ, строгий, діловий, завжди солідний. Тому потрібно намагатися дотримуватися мінімалізму у всьому, в тому числі і в обробці стін.

Вдалого вибору!

Наші інтереси: 

Тонкощі колористики. Корисні поради.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи