Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 15
  • Переглядів: 15

Касетні боєприпаси від США: що це таке і навіщо вони потрібні ЗСУ

Категорія:

Україна отримала від Сполучених Штатів касетні боєприпаси. Деякі країни підписали конвенцію 2008 року, яка забороняє їхнє використання. Проте відмовитися від цієї зброї та ослабити цим свої збройні сили погодилися не всі країни, у тому числі й Україна та США.

23071602.jpg

Касетний боєприпас

На озброєнні колишніх країн СРСР є кілька типів касетних боєприпасів для артилерії та авіації, які дісталися їм у спадок. Держави засекретили їхню кількість на своєму озброєнні, пише Мілітарний портал.

Касетні боєприпаси складаються з контейнерів, які відкриваються у повітрі та розкидають велику кількість розривних суббоєприпасів.

Від радянської армії в колишніх республік залишилися касетні снаряди калібром 152 мм. Перший – виріб 3-О-13 для пострілів 3ВО13 і 3ВО14. Снаряд масою 41,4 кг вміщує 8 осколкових бойових елементів масою 4,1 кг.

Виріб 3-О-13 для пострілів 3ВО13 і 3ВО14

Також у цьому калібрі є постріли 3-28/29/30 зі снарядом 3-О-23. Він несе уламково-кумулятивні елементи. Постріли всіх цих типів сумісні з широким колом 152 мм гармат радянського зразка.

Для гармат 2С7 «Пион» призначений 203-мм касетний снаряд 3-О-14, який використовується у складі пострілів 3ВО15/16. Він має масу 110 кг і несе 24 осколкові елементи із зарядом по 230 грамів.

Радянські запаси включали велику кількість ракет калібру 122 мм для реактивних систем «Град» та 220-мм виробів для реактивної системи «Ураган».

До цих запасів входять вироби різних модифікацій, які оснащені касетними бойовими частинами. Вони несуть уламкові, запальні та інші бойові елементи. Також є касети з мінами – протипіхотними та протитанковими.

У війні в Україні часто застосовують снаряди 9М27К3 для РСЗВ «Ураган». Кожен такий боєприпас несе 312 протипіхотних мін ПФМ-1 і розкидає їх значною ділянкою місцевості.

у липні 2022 року Росія завдала ракетного удару по одному з районів міста Кривого Рогу, застосовувавши 300-мм керований реактивний снаряд РСЗВ «Торнадо-С», якій розкидав по місту бойові елементи 9Н235.

Також у війні застосовують ракети 9М79К комплексу «Точка-У», які мають касетну бойову частину 9Н123К.

Остання вміщує 50 осколкових бойових елементів із зарядом вибухової речовини масою 1,5 кг. Передбачено механізм, який забезпечує розкриття касети на висоті понад 2,2 км.

Подібні касетні ракети «Точки-У» російські військові почали застосовувати по українських містах у перший день повномасштабного вторгнення.

24 лютого 2022 року, за даними Human Rights Watch, російський касетний боєприпас потрапив у лікарню Вугледара. Четверо цивільних осіб загинули, десять отримали поранення. Тоді у місті виявили носову частину 9Н123К.

Також, за даними Human Rights Watch, російські військові завдали удару ракетою комплексу «Точка-У» з касетною бойовою частиною по Краматорську. Тоді на вокзалі перебувало багато людей, які чекали на евакуацію. Внаслідок удару, за даними СБУ, загинула 61 людина, а 121 отримала поранення.

Як пише Еспресо,  касетні боєприпаси можуть компенсувати снарядний дефіцит ЗСУ.

Один касетний артилерійський боєприпас може замінити 10-15 звичайних. Запасів снарядів США та ЄС може вистачити на 3-4 місяці активних боїв, зазначив директор Defense Express Сергій Згурець. Головний інтерес України складають 155-мм боєприпаси, запас яких у США та Європі становить близько 3 млн снарядів. Згурець назвав цю кількість колосальною, адже за весь період бойових дій американці надали нам приблизно 2 млн боєприпасів.

Поява на полі бою касетних боєприпасів дуже швидко змінить шальки терезів на користь ЗСУ, не залишаючи ворогу шансів надовго закріпитися в Україні, вважає військовий експерт Валерій Рябих.

"Він вдесятеро ефективніший за звичайний боєприпас. У радіусі дії 300 метрів він не залишає шансів для виживання, а тим більше продовження якогось спротиву для окупантів. Застосування цих боєприпасів зняло б проблему швидкого зносу стволів через надмірне застосування артснарядів", – наголосив Рябих.

Касетними боєприпасами допоможуть нівелювати перевагу окупантів в особовому складі, вважає військовий експерт Сергій Грабський. Він зазначив, що касетні боєприпаси дадуть можливість ЗСУ зекономити сили та зберегти життя наших військовослужбовців, які зараз фактично проводять не військові, а поліцейські операції по зачистці бойових позицій, буквально виколупуючи ворога з кожного окопу. Крім того, касетні боєприпаси стануть фактором, який деморалізуватиме ворога.

"Що таке касетний боєприпас? Ми його можемо пускати з відстані у 25 км, з позицій, які ворог не побачить. Це дуже деморалізуючий фактор. З одного боєприпасу ми зможемо нанести ураження, яке в 5 разів сильніше за один постріл САУ. У нас з'явилась можливість кошмарити їхні тили, розбирати тили", – сказав боєць ЗСУ Євген Ієвлєв.

Наші інтереси: 

Якщо ворог користується таким озброєнням, чому Україна ні? Розуміємо, що США затягує війну і надає Україні зброю та боєприпаси дуже дозовано, аби Україна не впала. Касетні боєприпаси можуть компенсувати снарядний дефіцит ЗСУ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи