Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ірина Соловей: Нам потрібна така екосистема, де таланти будуть зростати і процвітати

В студії програми “Межа майбутнього” президентка громадської організації “Garage Gang” Ірина Соловей розповідала про арт-хакатон “Культурний код міста”.

Чи готові українці проявляти власні ідеї? Ми донедавна були дуже мовчазною нацією. А для руху вперед потрібні відкритість до альтернативних думок, потрібна свобода самовираження. Мало тримати цікаві ідеї при собі, у вигляді непроявленого потенціалу. Технології — це застосування талантів. Нам потрібна екосистема, де ці таланти будуть зростати і процвітати.

Хакатони дозволяють зібрати в одному місці різні таланти, котрі разом працюють над якимось викликом. Арт-хакатон “Культурний код міста” працював над тим, як поєднати мистецтво і технології.

Коли люди спілкуються, обмінюються ідеями, коли вони на основі цього обміну знаходять ентузіазм для співдії— формуються нові відносини у цій спільноті. Виникають невидимі ниточки між людьми, і цей простір ми називаємо соціальною тканиною.

Місто — це зазвичай взаємодія різних гравців: бізнесу, місцевої адміністрації, громадських організацій, медія тощо. Завдання ГО “Garage Gang” - включити культуру, як важливого гравця в розвиток міських спільнот, оскільки і бізнес, і адміністрації намагаються насамперед працювати з визначеними речами. А митці працюють на межі відомого. Люди культури мають велику здатність працювати з невизначеними проблемами, проблемами, які ще не мають рамки. Вони готові діяти, навіть якщо не мають всіх відповідей на питання.

Першу премію на цьому арт-хакатоні отримала команда з Краматорська “Вільна хата”. Для того, щоб розширювати в Краматорську свободу самовираження, потрібно в публічний простір привнести більше мистецтва. При тому внесення нових смислів має відбуватись доступними засобами. Мистецтво сьогодні розширило свій арсенал. Це сьогодні не лише живопис, театр і фільми, але власне вміння підтримувати публічний діалог. Як це робиться — в публічному просторі проявляють вже присутні там речі, просто їх художніми засобами підсилюють.

Інтерес митців до міст, до спільнот, котрі досить постраждали від конфлікту, високий, і вони зацікавлені в тому, щоби приїжджати і співпрацювати з людьми в цих містах і в цих спільнотах. Інше питання: хто може бути зв’язковим, хто може виступити містком між людьми, котрі приїжджають, або на місті хочуть привносити щось нове — з тими людьми, які зараз налаштовані великою мірою із застереженням до нового, тому що для них зміни часто означали не розвиток, а занепад того, що є.

Зараз важливо пам’ятати про міждисциплінарний простір, котрий пробував породити арт-хакатон, коли ми поєднуємо більш глибоке розуміння природи, людей і людських взаємовідносин, знання фізики, віру у таємницю світу.

Хакатони, котрі покликані перетворювати ідеї на реальні речі, це завжди певний економічний вимір з фізичним виміром, де такі ідеї знаходять своє фізичне втілення. Щоби створити умови для втілення ідей, ми ще запрошували на арт-хакатон бізнесменів, інвесторів, щоби вони могли познайомитись з тими командами. Таким чином, ми створюємо певний маршрут для того, щоб ідеї з’являлися, але при тому не розчинялися в просторі, а знаходили своє втілення, бо тільки коли думки чи то у вигляді прототипу, чи організованого проекту набувають фізичного виміру, тільки після цього вони стають публічними, тобто доступними до користування іншими. І тоді ми можемо говорити про продуктивність і про хороші наслідки таких подій. 

Аудіозапис передачі

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Володимир Щербина прогресує! Особлива подяка за текстове резюме!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Володимир Щербина прогресує! Особлива подяка за текстове резюме!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

На рівні декларацій все добре, а як насправді з втіленням?

Зображення користувача Авгур Полiн.
0
Ще не підтримано

От потрібно дати можливість розвитку таким самородкам, а тих керівників що не дослухалися, або скрили такий талант потрібно запитати "ЧОМУ"
http://ofigenno.cc/izobretenie-shkolnika-dlya-polucheniya-elektroenergii