Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Говорив правду про Голодомор: столичний провулок перейменують на честь британського журналіста

Київська комісія з питань найменувань одноголосно підтримала пропозицію назвати новий провулок в Шевченківському районі на честь британського журналіста Гарета Джонса. Ініціатором такого найменування стали творча група фільму "Гарет Джонс" та Інститут журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка. Провулок розташований неподалік від Інституту і телевізійної вежі.

19022105.jpg

Гарет Джонс

Гарет Джонс приїхав у 1933-му році в УРСР і писав про Голодомор у британській, німецькій та американській пресі, повідомляє "Рубрика".

"Я пройшов через безліч сіл і дванадцять колгоспів. Скрізь я чув плач: "У нас немає хліба. Ми помираємо!". "Передайте в Англію, що ми пухнемо від голоду". У кожному селі я отримував однакову інформацію, що багато людей помирають від голоду і що четверта-п'ята частина худоби загинула", – писав Джонс в одній зі статтей.

Публікації Гарета Джонса намагались знецінити і спростувати іноземні журналісти, лояльні до Радянської влади, зокрема пулітцерівський лауреат Волтер Дюранті.

Джонса вбили в Манчжурії у 1935 році за нез'ясованих обставин. Встановлені факти дають підстави стверджувати, що до його смерті причетні радянські спецслужби.

Український інститут національної пам’яті присвятив виставку “Люди правди” журналістам та громадським діячам, завдяки яким світ дізнався про трагедію Голодомору, серед яких є і Гарет Джонс.

За мотивами життя журналіста українсько-польська творча група зняла фільм “Гарет Джонс”. Відома режисерка Агнешка Голанд розповіла, що історія Гаррета Джонса захопила її, і вона мусить розповісти історію про сміливого журналіста, який кинув виклик сталінському режиму.

Прем’єра фільму запланована на осінь 2019 року. Минулого тижня фільм був представлений на престижному кінофестивалі Берлінале.

 

 

 

Наші інтереси: 

Правда продирається через мовчазні стіни десятиліть.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи