Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 8

Головному генералу України Валерію Залужному потрібні снаряди, літаки і терпіння – The Washington Post

Категорія:

Генерал Валерій Залужний, найвищий офіцер Збройних сил України, каже, що для того, щоб український контрнаступ просувався швидше, йому потрібно більше кожного виду зброї. І він каже всім, хто слухає, в тому числі й своєму американському колезі, генералу Марку Міллі, що ці ресурси йому потрібні вже зараз.

23070101.jpg

Генерал Залужний. Фото: Oksana Parafeniuk for The Washington Post

У рідкісному розлогому інтерв'ю, яке він дав The Washington Post, Залужний висловив розчарування тим, що в той час, як його найбільші західні союзники ніколи не розпочнуть наступ без переваги в повітрі, Україна досі не отримала сучасних винищувачів, хоча від неї очікують швидкого відвоювання території у росіян-окупантів. Винищувачі F-16 американського виробництва, обіцяні лише нещодавно, навряд чи прибудуть до осені.

Про це йдеться у статті Ізабель Хуршудян (Isabelle Khurshudyan) на The Washington Post.

За словами Залужного, його війська також повинні запускати щонайменше стільки ж артилерійських снарядів, скільки їхній ворог, але через обмеженість ресурсів ворог іноді переважає вдесятеро.

Тому його "бісить", як він сказав, коли чує, що довгоочікуваний контрнаступ України на сході та півдні країни розпочався повільніше, ніж очікувалося. Цю думку публічно висловлювали західні офіційні особи та військові аналітики, а також президент Володимир Зеленський, хоча Залужний не мав на увазі Зеленського. За його словами, його війська щодня просуваються вперед – навіть якщо це лише 500 метрів – кожен день.

"Це не шоу, за яким спостерігає весь світ, на яке роблять ставки чи щось подібне. Кожен день, кожен метр дається кров'"", – сказав Залужний.

"Без повного забезпечення ці плани взагалі нездійсненні, – додав він. – Але вони виконуються. Так, можливо, не так швидко, як хотілося б учасникам шоу, спостерігачам, але це – їхня проблема".

Протягом останніх 16 місяців Залужний мав монументальне завдання очолити українську армію проти більшої, краще озброєної російської сили, яка, хоча був успішний контрнаступ минулої осені, все ще має окупованою приблизно одну п’яту території України. Йому вдався той контрнаступ зокрема завдяки перетворенню своїх солдатів на сучасну, рухливу силу, навчену тактиці НАТО, а також завдяки позбавленню надмірно централізованої командної структури радянського зразка, яка все ще існувала, коли він тільки починав.

Питання, які обтяжують його щодня:

  • Коли західні партнери України нададуть зброю, якої він потребує, зокрема, більше боєприпасів і винищувачів F-16?
  • І як можна очікувати, що він впорається з роботою без них?

За словами Залужного, він ділиться своїми побоюваннями з Міллі, яким глибоко захоплюється і вважає другом, кілька разів на тиждень у розмовах, які можуть тривати годинами.

"Він абсолютно їх поділяє. І я думаю, що він може допомогти мені позбутися цих турбот", – сказав Залужний, додавши, що в середу він розповів Міллі, скільки ще артилерійських снарядів йому потрібно на місяць.

У цих розмовах Залужний відверто говорить про наслідки: "У нас є домовленість: 24/7, ми на зв'язку. Тому іноді я можу зателефонувати й сказати: "Якщо я не отримаю 100 тисяч снарядів за тиждень, загине 1000 людей. Станьте на моє місце".

Але "не Міллі вирішує, чи отримаємо ми літаки, чи ні", – сказав Залужний. – Просто поки це рішення приймається, в умовах очевидної ситуації, щодня гине багато людей – дуже багато. Просто тому, що рішення ще не прийнято".

Хоча F-16 врешті-решт прибудуть, після рішення президента США Байдена в травні підтримати міжнародний план з підготовки українських пілотів і відправки літаків, обмеженість українських боєприпасів створює іншу проблему. У лютому Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг попередив, що "поточні витрати України на боєприпаси в багато разів перевищують наші поточні темпи виробництва". Це означає, що снарядів, про які говорив Залужний, може стати ще менше, чим довше триватиме війна.

Напередодні давно запланованого контрнаступу Україна вперше отримала західні бойові танки, в тому числі німецькі "Леопарди" та бойові машини піхоти. Московські війська встановили сухопутний коридор між материковою Росією і Кримом, українським півостровом, незаконно анексованим у 2014 році, де Росія має кілька військових об'єктів. Розрив цього зв'язку завдасть значного удару по здатності Росії поповнювати свої війська.

Ці танки та бойові машини дебютували на полі бою, коли почався контрнаступ на початку червня. Кілька з них вже знищено, визнав Залужний, додавши, що "ми отримали "Леопарди" не для того, щоб на них їздили на парадах або фотографувалися політики чи знаменитості. Вони прийшли сюди на війну. А Леопард на полі бою – це не Леопард, а мішень".

Україна ще не розгорнула основний контрнаступ, кажуть аналітики. Не всі її спеціально підготовлені сили були перекинуті на лінію фронту, а ті, що є, схоже, все ще промацують слабкі місця в російській обороні. За словами українських офіційних осіб, загалом було звільнено близько 50 квадратних миль.

Але Залужний також вказав на власну доктрину сил НАТО, яка, за його словами, є паралельною до російської – передбачає перевагу в повітрі перед початком наземних глибоко проникаючих операцій.

"А Україна, переходячи до наступальних операцій, повинна слідувати якій доктрині?" – запитав Залужний. – НАТО? Російської Федерації? Чи це не ваша справа? У вас своя доктрина. У вас є танки, у вас є якісь гармати, у вас є якісь бойові машини. Ви можете це зробити. Що це таке?"

На своєму командному пункті Залужний має екран, який показує йому все, що знаходиться в повітрі в будь-який момент – авіація країн НАТО на західному кордоні України, його власні літаки в небі над Україною і російські літаки на східних кордонах.

"Скажімо так, кількість літаків, які чергують біля наших західних кордонів, вдвічі перевищує кількість російських літаків, які руйнують наші позиції. Чому ми не можемо взяти хоча б третину звідти та перекинути сюди?" – запитав Залужний.

Оскільки більш сучасний російський парк Су-35 має набагато кращі радари та дальність польоту ракет, українські старі літаки не можуть з ними конкурувати. В результаті війська на землі легко стають мішенню.

"Ніхто не каже, що завтра ми повинні переозброїтися та отримати 120 літаків, – сказав Залужний. – "Навіщо? Мені не потрібно 120 літаків. Я не збираюся загрожувати всьому світу. Достатньо дуже обмеженої кількості. Але вони потрібні. Тому що іншого шляху немає. Тому що ворог використовує авіацію іншого покоління. Це якби ми зараз пішли в наступ з луками та стрілами, і всі б сказали: "Ви здуріли?". Але на це питання: "Ні, ні".

Залужний не згодний з тими, хтось думає, що український контрнаступ отримав щасливий поштовх минулих вихідних, коли ватажок "Вагнера" Євген Пригожин повів бунтівний загін найманців на штурм Москви перед тим, як зупинити просування.

За словами Залужного, сили Пригожина вже відійшли від лінії фронту після того, як місяць тому зайняли східне місто Бахмут, тож на полі бою не було помітних змін, коли відбулося те повстання.

"Ми не відчули, що їхня оборона десь ослабла абощо", – сказав він.

Бійці "Вагнера", які не захочуть залишатися в Росії або підписувати контракти з Міністерством оборони Росії, матимуть можливість приєднатися до Пригожина в Білорусі, заявив президент Росії Володимир Путін. Але в той час, як частина найманців може покинути поле бою, де українські командири часто хвалили їхню ефективну, хоча і жорстоку тактику, Залужному, можливо, доведеться розглянути нову, додаткову загрозу для свого північного кордону, оскільки частина бойовиків релокуються туди.

"У мене багато страхів, і Вагнер серед них", – сказав Залужний. – І не тільки вони. Якщо ми зараз почнемо про це говорити, у мене голова піде обертом. ... Наше завдання – підготуватися до найгірших і найбільш можливих сценаріїв. І ми будемо намагатися мінімізувати можливі наслідки того, що може бути".

Один з найгірших сценаріїв, який Залужний повинен розглянути, – це загроза того, що Путін може розгорнути ядерну зброю. Минулого тижня Зеленський попередив, що українська розвідка отримала інформацію про те, що російські сили готують "терористичний акт з викидом радіації" на окупованій Запорізькій атомній електростанції, найбільшій атомній електростанції в Європі.

Чи зупиняє це Залужного від спроб відновити контроль над станцією в рамках контрнаступу України?

"Це мене зовсім не зупиняє, – сказав Залужний. – Ми робимо свою роботу. Всі ці сигнали чомусь надходять ззовні: "Бійтеся ядерного удару". Що, ми повинні опустити руки?"

 

 

Наші інтереси: 

Залужний дуже рідко дає інтерв'ю, але якщо дає, то говорить по суті.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Гарас.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Щасливі миротворці, бо вони синами божими стануть!
Нам би такого гетьмана!

Радіймо життю граючи!

Коментарі

Зображення користувача Андрій Гарас.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Щасливі миротворці, бо вони синами божими стануть!
Нам би такого гетьмана!

Радіймо життю граючи!