Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Гендиректор ЗАЕС був призначений на посаду за тиждень до російської окупації і мав громадянство РФ

Категорія:

Світ:

Ігор Мурашов народився в російському місті Боровськ, що за 100 км від Москви. Вищу освіту здобував в Обнінському інституті атомної енергетики в Росії. Навчався там разом із нинішнім директором ЗАЕС Дмитром Вербицьким. Після Обнінська Мурашов вчився у Севастопольському інституті ядерної енергії та промисловості.
 

23101002.jpg

Головний інженер ЗАЕС Ігор Мурашов/ hromadske

З 1998 року працював на різних посадах на Запорізькій АЕС і часто навідувався до Криму. Після того, як росіяни окупували півострів, продовжив туди їздити. Має російське громадянство з 2014 року, йдеться у розслідуванні Hromadske.ua.

Ігор Мурашов за тиждень до російської окупації очолив Запорізьку АЕС. Зараз знаходиться в Києві та призначений головним інженером ЗАЕС.

Згідно із загальновідомими фактами, росіяни викрали гендиректора ЗАЕС 1 жовтня 2022 року. Про це свого часу повідомляв президент ДП "Енергоатом" Петро Котін.

Сам Мурашов розповідав, що він відмовився співпрацювати з росіянами, після чого його потримали кілька днів у полоні й "депортували" у Запоріжжя.

Нині Мурашов живе і працює в Києві та дистанційно обіймає посаду головного інженера ЗАЕС.

Проте журналісти Hromadske з'ясували, що до 2022 року ставлення Мурашова до вторгнення РФ в Україну та окупації частини Донбасу й Криму, могло бути зовсім іншим.

За інформацією джерел Hromadske, які мають доступ до даних про перетин адмінмежі материкової частини України й окупованого Криму, у 2014 році Ігор Мурашов щонайменше тричі відвідував окупований півострів.

В одній з таких поїздок він став громадянином Росії. Ця подія датована 23 вересня 2014 року. Журналісти від двох джерел отримали витяг про "роспаспорт" Мурашова з автоматизованої системи.

Більше того, наступного дня після того, як Ігорю Мурашову видали паспорт РФ, у тому ж відділені федеральної міграційної служби в Севастополі російський паспорт отримав і його батько Валерій. Проте, на відміну від свого сина, через місяць Валерій Мурашов оформив ще й закордонний паспорт. Цього разу вже у Москві.

У системі "роспаспорт" збереглися заяви Ігоря та Валерія Мурашових на отримання російського паспорта.

У заявах вказана й причина набуття громадянства – паспорти були видані на підставі статті 5 несумісного з міжнародним правом договору "між Російською Федерацією та Республікою Крим". За цією статтею Росія визнавала громадян України та осіб без громадянства, які на момент анексії постійно проживали на півострові, своїми громадянами.

Наразі виданий Ігорю Мурашову паспорт є недійсним, оскільки він не замінив документ у 2021-му році, коли йому виповнилося 45. Але недійсність російського паспорта не означає втрату громадянства РФ. Несвоєчасна заміна паспорта в Росії карається лише штрафом.

Як розповідає сам Мурашов, з яким зустрілися журналісти, він знав, що його батько вирішив оформити собі російське громадянство. За словами Мурашова, батько мав проросійські погляди.

Але Мурашов стверджує, що ніколи не бачив документів, які свідчать про отримання особисто ним російського громадянства. Мовляв, це зробив батько, без його згоди, за хабар.

Отриману інформацію журналісти передали в Службу безпеки України.

Нагадаємо, 1-2 березня мешканці Енергодару стояли стіною на в'їзді до міста, блокуючи вхід окупантам.

Наші інтереси: 

Спливають факти, які дають підстави стверджувати, що Україну готували здати російським окупантам – на керівних постах були приховані російські агенти (про те, що СБУшники південних областей втекли в день або за день до масштабного вторгнення вже давно відомо). Буде відкриватися багато цікавого, адже війна пішла не так, як її планували.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Валерій Зміївський.
0
Ще не підтримано

звісно за усім цим лайном стоїть клоун-зрадник Зе і його корумповане оточення ....

Коментарі

Зображення користувача Валерій Зміївський.
0
Ще не підтримано

звісно за усім цим лайном стоїть клоун-зрадник Зе і його корумповане оточення ....