Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Естонський бізнесмен очистив від сміття всю країну за один день

Категорія:

Це було у 2008 році. Але досвід – цікавий. На першому етапі зібралася команда, яка сформувала список людей, що могли б бути корисними в боротьбі зі сміттям. Підготовка тривала протягом семи місяців. У запланований день на акцію прийшли 50 тисяч осіб, згуртовані однією ідеєю зробити рідну свою країну чистішою. В той день по всій Естонії було зібрано 10 тисяч тонн сміття.

Естонський підприємець, захисник природи, спортсмен Райнер Нилвак на своєму прикладі довів – бізнесмени можуть не тільки заробляти гроші, але і робити світ навколо кращим, пише Саморозвиток Інфо.

Кар'єра захисника природи склалася у бізнесмена випадково паралельно з основною діяльністю. Вся справа в його переконаннях. Нилвак дратувала звичка людей кидати сміття повз спеціальні урни.

«Чесно кажучи, я не любитель підбирати сміття, але я зустрічав його стільки, що більше не міг терпіти. Складно наодинці намагатися боротися зі звичками людей. Тобі здається, що потрібно або евакуюватися на Марс, або терміново щось зробити», – каже Райнер.

На проблему довкілля Райнер намагався звернути увагу місцевої влади, але чув лише багатообіцяючі слова, на ділі все залишалося, як було. В той момент Нилвак зрозумів: надихнути людей може лише його особистий приклад.

«Ти не говориш всім що робити або як себе поводити. Ти показуєш, як тебе особисто ранять дії людей. І тоді вони приходять допомогти тобі та зробити тебе щасливішим», – розповідав він.

Райнер оголосив про абсолютно божевільний план: він, звичайний житель країни, очистить всю Естонію від сміття за один день. І зібрав команду однодумців з чотирьох друзів.

«На першій зустрічі моя подруга записала в блокноті: «Для протоколу: ми очистимо всю Естонію». Побачивши це, я подумав: нічого собі, тепер все офіційно. Хоча насправді це був абсурд: у нас не було нічого, щоб наблизитися до мети», – говорить бізнесмен.

На першому етапі він та його команда почали формувати список людей, які б могли бути корисними в боротьбі зі сміттям. У список потрапляли прізвища друзів, приятелів, знайомих. Кожній людині Райнер дзвонив особисто і питав, чи настільки він божевільний, щоб приєднатися до екологічної акції. У команді додалося ще 20 осіб. Всі вони дійшли з Нилваком до кінця.

Райнер мав рацію. У відповідь на його ентузіазм люди почали жертвувати чимось самі. Заради участі в збиранні одна жінка відмовилася від подарунка на своїй основній роботі – двотижневої подорожі на тропічний острів. 650 волонтерів по всій Естонії під керівництвом Райнера працювали безплатно.

Але більше за всіх працював сам Нилвак – за підготовкою він проводив по 12 годин на день протягом семи місяців.

«Ми йшли до бізнесменів і говорили: ми впевнені, ми зможемо очистити країну від сміття, якщо ви надасте нам співробітників. Отримуючи згоду, відправлялися до журналістів і пропонували їм зробити сюжети про цю подію. У якийсь момент у мене було по п'ять зустрічей на день і під час розмови з людьми я ще встигав думати про своє. Щосуботи ми зустрічалися і складали карту смітників. Наш загальний чат у Скайпі безперервно працював сім місяців. Якщо хтось захворів, то іншій людині доводилося жертвувати сном заради підготовки», – каже Нилвак.

У запланований день, рано вранці, на акцію прийшли 50 тисяч осіб. Це були люди, згуртовані однією ідеєю, які хотіли зробити рідну країну чистішою. В той день по всій Естонії було зібрано 10 тисяч тонн сміття.

Несподівано для Райнера феномен акції «Зробимо!» почав поширюватися, як вірусне відео. Йому телефонували з усього світу, щоб дізнатися про те, наскільки правдиво те, що сталося в Естонії. Приїхавши з Франції, тележурналісти навіть об'їхали разом з Райнером всі місця колишніх звалищ.

«Одного разу мені зателефонував викладач великого бразильського університету. Сказав, що починає навчальний рік з показу відеосюжету про нас. А ми-то думали, що просто розв'язували проблему в Естонії», – розповів бізнесмен.

З національної акції «Зробимо!» перетворилася в загальносвітову. Глобальна мережа Let's Do It! – це об'єднання волонтерів в різних країнах світу, захоплених ідеєю очистити місця навколо них від сміття. У списку зараз понад сто країн, і деякі з них показують результати, куди кращі, ніж в Естонії.

Живий приклад – Словенія. Там живе близько двох мільйонів осіб. На акцію прийшли 240 тисяч, це – 13% населення. Секрет успіху акції в Словенії був простий. Її організували молодята, які пожертвували на прибирання гроші, отримані на весілля.

«Неважливо, наскільки серйозні у тебе зв'язки або наскільки ти багатий якщо ти жертвуєш чимось, то можеш змінити щось у світі. Тільки так можна дізнатися, чого ти вартий», – вважає Райнер.

Інтерв'ю з Райнером Нилваком:

 

 

Наші інтереси: 

Розуміти, що правильна організація людей здатна робити неможливі, на перший погляд, речі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Зібрати сміття - це половина справи. А якщо у країні нема сміттєпереробних підприємств? З тисяч ліквідованих звалищ зробити одне - гігантське?

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Коментарі

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Зібрати сміття - це половина справи. А якщо у країні нема сміттєпереробних підприємств? З тисяч ліквідованих звалищ зробити одне - гігантське?

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Марія Бджілка.
0
Ще не підтримано

Тут показано приклад організації людей, щось навіть трішки нагадує мережевий маркетинг, але тут різниця в тому, що люди об'єдналися навкого високої соціально-значимої мети.
Даний підхід можна застосовувати у будь-яких проектах

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

в Усесвіті немає сміття.РаДіє