Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Економіка України поєднує в собі риси трьох століть

У 19 столітті основою економіки більшості країн було сільське господарство, в 20 столітті - важка індустрія, а зараз все більшого значення набувають інформаційні технології. А в Україні є потроху і того, і іншого, і третього - ми ніби не перейшли з однієї епохи в іншу. Таке поєднання епох заважає розвитку країни.

Поки світ розвиває нові технології, наші підприємства досі продають необроблене сировину. А могли б заробляти на готовій продукції, пише Baker Tilly.

Третина українського експорту - це аграрна сировина - типовий для 19 століття продукт
Аграрна продукція в 2015 році склала 31% в українському експорті. Залежність від сільського господарства - типова ознака економіки минулих століть. У сучасних індустріальних країнах аграрний сектор значно поступається промисловості і сфері послуг за обсягами доходів. Але це не означає, що США або Німеччина виробляють мало їжі. Просто інші галузі економіки настільки розвинені, що сільське господарство на їхньому фоні здається набагато меншим.

Ми продаємо в основному сировину - наприклад, кукурудзу або соняшникову олію. А значить, на Україні заробляють інші, більш розвинені країни. Вони купують у нас аграрну продукцію, переробляють її, упаковують і продають дорожче - адже це вже готовий продукт. Маленька Голландія завдяки такому підходу заробила на експорті продуктів харчування в 5 разів більше, ніж Україна.

Ще третина припадає на промислову продукцію - основу економіки 20 століття
Більша частина нашої індустрії припадає на металургію - виробництво сировини, такої ж, як зерно або соняшникова олія. Лише третина "промислового" експорту припадає на готову продукцію - машини і механізми.

Розвинена промисловість здатна підтягнути до сучасних стандартів сільське господарство. Адже якщо у фермерів з'явиться доступ до обладнання, вони зможуть виробляти більше продукції і переробляти її - а значить менше залежати від попиту на сировину.

Але наша промисловість сама потребує модернізації - за мірками 21 століття вона вже застаріла. А експорт сталі і руди - ще одна індустрія з минулого: 100 років тому це був найважливіший товар, але зараз більше значенн мають технології і "розумне" обладнання.

IT-галузь приносить менший дохід, але обсяги експорту зростають
Продаж інформаційних технологій і послуг за кордон в 2015 році принесла Україні 2,5 мільярда доларів. Але обсяги експорту зростають, і з кожним роком український IT-бізнес заробляє все більше.

Це типова для 21 століття індустрія: вона не виробляє товари в звичному сенсі, а створює технології та комп'ютерні програми. На відміну від промисловості, IT-сектор не розподілений між декількома фінансовими групами - тут працює безліч невеликих компаній і навіть фрілансери-одинаки.

Технічне відставання України заважає розвитку економіки
Українська економіка поєднує в собі риси різних епох, тому її потрібно "підтягнути" до стандартів 21 століття. Адже через технологічного відставання ми заробляємо на зовнішніх ринках все менше, але витрачаємо гроші на закупівлю обладнання і техніки, яку самі не виробляємо.

Україні потрібна швидка модернізація, але грошей на розвиток всього і відразу не вистачає. До того ж, у нас немає високорозвиненої галузі, здатної витягти країну з кризи і забезпечити технологіями - як, наприклад, машинобудування в Південній Кореї.

Для розвитку країни нам потрібні і високотехнологічні розробки, і промисловість, і сільське господарство. Але вони повинні бути сучасними і виробляти продукцію з доданою вартістю, а не сировину. Модернізація вигідна бізнесу, але "перескочити" з 19 століття в 21-й важко, тому держава повинна підтримувати новаторів, а не давати дотації застарілим підприємствам. При такому підході українські підприємства зможуть заробляти більше грошей, платити податки і зарплати - а значить, країна почне виходити з кризи.

Переклад з російської О.К.

Наші інтереси: 

Просто і зрозуміло про стан і перспективи економіки України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи