Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Еко-бізнес на дровах: як киянин робить «турбо-багаття» зі звичайних полін

Микола Паламарчук має власну розробку для комфортного отримання вогню під назвою «Вогнер». 

Система являє собою циліндричне поліно з двома отворами: вертикальним для доступу вогню і горизонтальним – для повітря. Знизу, там де вони перетинаються, знаходиться розпалювальний брикет (суміш тирси з парафіном).

Використовувати «Вогнер» просто – біля верхнього отвору дістати сірника (він входить до комплекту), підпалити розпалювач і вертикально встановити поліно. Восени минулого року Микола отримав два патенти на «Вогнер».

– Я багато років займався туризмом, полюванням і риболовлею, цікавився темою виживання на природі, – розповідає Микола Паламарчук. – Перепробував багато різновидів вогнищ, з яких найбільше сподобались так звані «свічки»: фінська, шведська, індіанська. Вони зручніші за звичайні дрова, хоча й мають свої недоліки: наприклад фінські швидко згорають, а індіанські важко виготовити.

 

 

У лісі, де повно сухих дров, «свічки» не потрібні. Однак у сучасних реаліях люди змушені купувати дрова в супермаркетах чи на автозаправках. Як правило, потрібна не одна в’язанка дров, їх не зручно нести і перевозити. Тому у Миколи виникла ідея власного переносного багаття, яке б мало переваги «свічок» без їхніх недоліків.

– «Вогнер» – це екологічно чистий продукт, без стороннього запаху, який не забруднює ні одяг, ні багажник авто. Його можна повторно використовувати: наприклад, після приготування їжі закрити отвори травою або залити водою і тим самим загасити його, а пізніше знову розпалити.

Вогнер швидко розпалюється і довго горить – від 1,5 до 3,5 годин залежно від моделі (розміру). «Вогнер» універсальний – його можна ставити на сніг, на пісок, на мокру або декоративну поверхню.

Виробництво «Вогнера» починалося у звичайному київському гаражі, за власні кошти Миколи Паламарчука. Коли справа почала розвиватися і приносити дохід, виробництво переїхало в спеціальний цех. «Вогнери» роблять із сосни. Як пояснив Микола, використовують технічну сировину, відходи (обрізки і сухостій). У порівнянні з іншими породами дерев, сосна дає найбільше такої сировини. Крім того, сосна доволі дешева і забезпечує красиве горіння.

Декілька місяців у мене пішло тільки на випробування Вогнера. Перші зразки також були непогані, але треба було добитися легкого і красивого горіння. І нам це вдалося.

Наші інтереси: 

Цікава та корисна розробка.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Я ще у юності такі робив з друзями у зимових походах, коли потрібний вогонь, який несильно і довго горить. Ми жили в лісі і навіть не уявляли в ті роки, що колись дрова будуть купувати в магазинах :-)

Творю, отже існую.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Я ще у юності такі робив з друзями у зимових походах, коли потрібний вогонь, який несильно і довго горить. Ми жили в лісі і навіть не уявляли в ті роки, що колись дрова будуть купувати в магазинах :-)

Творю, отже існую.