Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець

Двопартійний комітет з демократії та прав людини в пострадянських країнах закликає переглянути стратегію Америки щодо Росії

Категорія:

Сполучені Штати мають відмовитися від статус-кво часів холодної війни у відносинах з Росією і назвати Москву «постійною» загрозою глобальній безпеці. Вашингтон повинен переосмислити своє ставлення до Росії, як він робив це у відносинах з Китаєм протягом останніх кількох років, і відповідно розподілити ресурси.

24092801.jpg

Фото: Depositphotos

Про це йдеться у доповіді Гельсінської комісії, яку The Hill отримав напередодні публікації. Пріоритетним напрямком стратегії є забезпечення перемоги України в її оборонній війні проти Росії, заклик до «масованої» військової та гуманітарної допомоги Києву і надання можливості Українським збройним силам завдати удару вглиб Росії за допомогою зброї, наданої США, пише The Hill.

Політичні пропозиції доповіді виходять за рамки зобов'язань адміністрації Байдена щодо України і йдуть всупереч із позицією колишнього президента Трампа, кандидата в президенти від Республіканської партії, та його союзників у Конгресі. Трамп давно стверджує, що США витрачають занадто багато на європейську безпеку. І він агітує за укладення угоди між Україною та Росією шляхом прямих переговорів з їхніми лідерами.

Однак голова Гельсінського комітету, республіканець Джо Вілсон (Південна Кароліна) відкинув можливість того, що Трамп укладе угоду з Путіним.

«Для мене немає сумнівів, що Дональд Трамп побачить нещирість військового злочинця Путіна, – сказав Вілсон в інтерв'ю The Hill в короткій розмові. – Путін – не та людина, з якою можна досягти домовленості, що була б суттєвою і тривалою».

Віцепрезидентка Гарріс, кандидат у президенти від Демократичної партії, значною мірою окреслила продовження політики президента Байдена щодо України. Українські яструби в обох партіях кажуть, що Адміністрація надто повільно постачає Києву зброю, необхідну для відсічі Росії.

Але в той час, як президентські перегони, безумовно, впливатимуть на політику США щодо України та Росії в наступні роки, ставлення в Конгресі також матиме вирішальне значення для визначення пріоритетів на глобальному рівні.

Попри те, що в Республіканській партії зростає опозиція до надання військової та економічної підтримки Україні, лідери Республіканської партії, зосереджені на зовнішній політиці, здебільшого налаштовані на підтримку України, забезпечення зобов'язань перед НАТО та зміцнення демократії в пострадянських державах.

До них належать Вілсон, а також голова Комітету у закордонних справах Палати представників Майкл Маккол (республіканець від штату Техас), голова Спеціального комітету Палати представників з питань розвідки Майк Тернер (республіканець від штату Огайо), лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл (республіканець від штату Кентуккі) та провідний член Комітету у закордонних справах Сенату Джеймс Ріш (республіканець від штату Айдахо), і це далеко не повний перелік.

Вони, ймовірно, підтримають висновки про те, що «Сполучені Штати повинні готуватися до довгострокового протистояння, розуміючи, що Росія має багатовікову історію насильницького імперіалізму стосовно своїх сусідів, Європи та світу в цілому».

Висновки здаються очевидними з огляду на масштаби порушень Москвою міжнародних законів і норм: захоплення Криму та окупація Донбасу у 2014 році; повномасштабне вторгнення в Україну у 2022 році; вторгнення та окупація Грузії у 2008 році; напад Кремля на політичних дисидентів в країні й за кордоном; втручання в американські та інші демократичні вибори; викуп американців, ув'язнених в Росії.

Проте зовнішньополітична ортодоксальність змінюється повільно, і з часів закінчення холодної війни переважає думка, що співпраця з Росією та економічні стимули пом'якшать її поведінку. Гельсінська доповідь прагне поховати цю думку.

«Я думаю, що основна ідея полягає в тому, що ми відходимо від 30-річної помилкової політики, – сказав помічник конгресмена, знайомий з доповіддю. – Не потрібно далеко ходити, щоб побачити, що кожен президент протягом перших кількох місяців свого правління їде і зустрічається з Путіним».

США та їхні союзники в Європі все ще з'ясовують, як поводитися з Росією через більш ніж 2,5 роки після того, як вона розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Адміністрація Байдена загалом уникала Росії на дипломатичному рівні й намагалася ізолювати її економічно, зберігаючи при цьому деякі канали зв'язку, щоб уникнути ескалації і вирішувати питання, що становлять взаємний інтерес, такі як переговори про звільнення полонених.

Деякі республіканці, розчаровані майже трьома роками війни та 175 мільярдами доларів американської підтримки, закликали США безпосередньо втрутитися в переговори про припинення війни. І вони застерігають від ігнорування ядерних загроз з боку Росії в той час, як Україна веде бойові дії по той бік кордону.

Адміністрація Байдена надавала військову підтримку Україні невеликими порціями, щоб промацати червоні лінії Росії та не спровокувати Путіна на виконання його погроз про розгортання ядерної зброї.

Але пов'язані з Трампом ізоляціоністи не хочуть, щоб США взагалі були залучені. У статті колишнього незалежного претендента на посаду президента, а нині прихильника Трампа, Роберта Кеннеді-молодшого і Дональда Трампа-молодшого, вони стверджують, що прямі переговори з Путіним покладуть край війні в Україні та «відвернуть ядерне знищення».

Українці та найвідданіші прихильники Києва критикують цю лінію мислення, заявляючи, що Україна неодноразово перетинала «червоні лінії», які Росія визначила як свої «червоні лінії», не провокуючи при цьому ядерну війну.

Вони також стверджують, що Путін є нечесним перемовником, і будь-яка угода, що поступається українською територією Росії, заохотить його відновити експансіоністську війну в Україні, продовжувати агресію в сусідніх пострадянських державах і потенційно напасти на країни-члени НАТО, в яких Москва вже веде гібридну війну.

Рекомендації Гельсінської доповіді полягають у тому, що брязкання ядерними шаблями Росії «не можна просто відкинути», але що рішенням для подолання цього балансування на межі є «здорова аргументація».

«Ми не можемо дозволити страху домінувати над тим, як ми думаємо про такі речі», – пояснив помічник конгресмена щодо рекомендацій звіту, який закликає розробити план реагування на можливі ядерні загрози та напади.

Доповідь має на меті змінити ставлення Вашингтона до Росії як до наддержави й майже рівної США лише тому, що вона володіє ядерною зброєю.

«Цей звіт надасть дорожню карту для мінімізації та стримування деструктивної поведінки Росії до появи внутрішніх сил, необхідних для докорінної зміни Росії».

Виділення в тексті мої, О.К.

Довідка НО:

Гельсінська комісія США – це Комісія з безпеки й співробітництва в Європі, є незалежною комісією уряду США, якій доручено стежити за дотриманням Гельсінських угод і сприяти всеосяжній безпеці шляхом просування прав людини, демократії, економічної, екологічної та військової співпраці в 57 країнах. Комісія складається з дев'яти членів Сенату США, дев'яти членів Палати представників і по одному члену від Держдепартаменту, Міністерства оборони та Міністерства торгівлі.

 

Наші інтереси: 

Нарешті почали говорити про Росію як загрозу і визнали помилку, що проводили неправильну політику з цією потворною недоімперією. Ця держава-терорист має бути знищена.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами

Мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови спілкування з ангелом Живого Слова...

Останні записи