Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

Допомога Україні впала до найнижчого рівня з січня 2022 року. Перспективи залишаються неясними

Категорія:

Динаміка підтримки України сповільнилася. У серпні-жовтні 2023 року обсяг нової обіцяної допомоги сягнув нового мінімуму – майже на 90% менше порівняно з аналогічним періодом 2022 року.

Перспективи залишаються неясними, оскільки найбільше зобов'язання щодо надання допомоги з боку Європейського Союзу ще не було остаточно схвалене, а допомога з боку США зменшується. Такими є результати останнього оновлення Ukraine Support Tracker, яке 7 грудня опублікував Kiel Institute for the World Economy.

У період із серпня по жовтень 2023 року спостерігалося різке скорочення обсягу новонаданої допомоги, причому вартість нових пакетів склала лише 2,11 мільярда євро, що на 87 відсотків менше порівняно з тим самим періодом 2022 року та є найнижчим показником із січня 2022 року.

Зазначається, що з 42 країн-донорів лише 20 надали нові пакети допомоги за останні 3 місяці, ЄС і США взяли на себе небагато нових зобов’язань.

Директор дослідницького центру Крістоф Требеш (Christoph Trebesch) заявив, що ці цифри лише «підтверджують враження про більш невпевнену позицію» партнерів України в останні місяці, а враховуючи невизначеність щодо подальшої допомоги від США, Україні «залишається лише сподіватися», що ЄС зрештою ухвалить свій давно обіцяний пакет допомоги на 50 мільярдів євро.

Дослідники зазначають, що основною групою активних партнерів України залишилися такі європейські країни, як Хорватія, Фінляндія, Німеччина, Ірландія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Швеція та Швейцарія, а також країни НАТО, такі як Канада та Велика Британія.

Крім того, Україна може покладатися на великі раніше обіцяні багаторічні програми, на які зараз припадає більшість фактично наданої допомоги. Зокрема, Данія, Німеччина та Норвегія надали 1,2 мільярда євро, 1 мільярд євро та 662 мільйони євро військової допомоги відповідно за останні 3 місяці в рамках своїх попередніх багаторічних програм.

США залишаються найбільшим донором військової допомоги із загальним обсягом 44 млрд євро. Однак Німеччина швидко наздоганяє їх з військовими зобов'язаннями на загальну суму понад 17 мільярдів євро. За обсягом наданої військової допомоги країни ЄС тепер випереджають Сполучені Штати. Зокрема йдеться про Німеччину та скандинавські країни (Данія, Норвегія, Швеція та Фінляндія), які виділили значну нову допомогу в останні місяці.

Із загальних 25 мільярдів євро, обіцяних на важке озброєння (січень 2022 – жовтень 2023 року), 43% припадає на США і 47% – на всі країни та інституції ЄС разом узяті.

За останні три місяці країни ЄС надали Україні важке озброєння на 780 мільйонів євро, у порівнянні з 500 мільйонами євро, наданими США. Нові обіцянки Німеччини та країн Північної Європи з серпня 2023 року сприяють цій тенденції, зокрема, враховуючи надання нових систем ППО Patriot і IRIS-T від Німеччини та 19 винищувачів F-16 від Данії в рамках коаліції винищувачів.

Наші інтереси: 

Розуміємо, що чинна влада за 20 місяців війни так і не спромоглася розробити план Б, неефективно використовувала допомогу Заходу. Україна досі критично залежить від західної допомоги.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Американці впевнено ведуть українців до воєнної паузи, щоб навесні провести вибори і змінити в Україні суспільно-політичний устрій.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Американці впевнено ведуть українців до воєнної паузи, щоб навесні провести вибори і змінити в Україні суспільно-політичний устрій.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача cBіт Розумний.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Думаю, приємним додатком до президентської посади Валерія Федоровича будуть досьє на топ-паразитів, передані США. Просто бери та саджай!

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Гарно сказано. Так і є. Окрім того, стартував процес розкриття декларацій – нас чекає багато сюрпризів.

Віталій Остапенко wrote: Думаю, приємним додатком до президентської посади Валерія Федоровича будуть досьє на топ-паразитів, передані США. Просто бери та саджай!

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!