Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 5

До України дедалі активніше повертаються біженці з-за кордону. Як це позначиться на ринку праці

Категорія:

Останні кілька місяців формується тренд до повернення українців з-за кордону. Пов'язаний він значною мірою із закінченням опалювального сезону. Починаючи з лютого Держприкордонслужба регулярно декларує позитивне добове міграційне сальдо, коли до країни в'їжджає більше людей, ніж залишає її.

"Не має жодного значення, скільки грошей увіллють у відновлення України донори, якщо фізично не буде кому цим відновленням займатися". Ця фраза прозвучала в кулуарах одного з недавніх бізнес-форумів у столиці й належить топменеджеру великої транснаціональної компанії. У момент, коли вона була озвучена, компанія саме опрацьовувала можливість відновлення виробництва в одній із раніше наближених до фронту областей та, крім оцінки руйнувань і формування нової схеми логістики, констатувала проблему номер один: відсутність необхідної кількості персоналу для перезапуску.

Про це у своїй статті на Mind пише Віталій Кравченко, який зауважує, що останні кілька місяців формується тренд до повернення українців з-за кордону і пов'язано значною мірою із закінченням опалювального сезону.

Скільки людей залишило Україну з 24 лютого 2022 року?

Показник змінюється щодня і коригується в офіційній статистиці із запізненням у кілька тижнів та з похибкою у десятки тисяч осіб. При цьому потрібно враховувати величезний провал даних у перші дні війни, коли Україна випускала, а сусідні країни – приймали біженців без огляду на документальні формальності.

Українські експертні оцінки часто надмірно драматичні, завищені та не підтверджуються офіційними цифрами відомств країн Європи, в яких перебувають українські переселенці. Навіть із поправкою на те, що не всі, хто знаходяться в них, є одержувачами дотацій і таким чином «видимі» для статистики, розрив між оцінкою «майже всі поїхали» і реальністю є занадто великим.

Цифра в 9 млн українців, які залишили країну з початку ескалації та до кінця літа 2022 року, яка була широко розтиражована з посиланням на ООН, дійсно була озвучена представником Організації, проте уточнена ремаркою, що не менше 3,5 млн людей повернулися назад.

Інститут демографії та соціальних досліджень НАН України також вважає цифру у 9 млн осіб біженців суттєво завищеною. За словами директорки інституту Елли Лібанової, офіційно кількість українців за кордоном з 24 лютого 2022-го та до лютого 2023 року збільшилася всього на 1 830 000 осіб.

Консенсусно можна говорити про 5–5,5 млн українців, які постійно проживають за кордоном. За даними ООН, на 4 лютого 2023 року в Європі зареєструвалося близько 4,8 млн біженців з України: у Польщі – близько 1,5 млн, Німеччини – близько 900 тисяч та Чехії – близько 500 тисяч.

Наскільки кількість тих, хто виїхав, є критичною для дієздатності економіки та помітною на ринку праці?

Важливо розуміти, що навіть такий скоригований у бік зменшення показник є колосальним для держави з населенням 41,2 млн осіб на кінець 2021 року. З цієї цифри лише 16,5 млн осіб належали на початок ескалації до так званого основного працездатного віку – 25–54 роки.

В Україні, за даними Мінекономіки, рівень безробіття станом на початок 2023 року становив близько 30% – у пошуках роботи перебувало 2 млн осіб усередині країни та 2,7 млн українців за кордоном, які готові повернутися, якщо знайдеться відповідна вакансія.

У міру того як економіка виходитиме з кризи й тим більше коли почнуться відновлювальні процеси у державі, співвідношення змінюватиметься, а рівень дефіциту кадрів наростатиме.

Чи впливає фактор мобілізації на ринок праці? Так, безперечно.

Армія також активно конкурує за персонал.

Іронічний вислів «тракторист – це майже танкіст» характеризує ситуацію в аграрному секторі, який змушений через різні бізнес-асоціації та лобізм усіма правдами та неправдами бронювати персонал, а держава поставлена у необхідність шукати баланс між продовольчою безпекою та інтересами національної оборони.

Наскільки стійкий тренд до повернення?

Соціологічні дослідження серед біженців проводяться регулярно, і їх результат безпосередньо корелюється з тим, що відбувається в Україні на момент опитування. Наприклад, опитування, проведене після місяця затишшя в Києві (яке було порушено атакою дронів у ніч на 21 квітня. – Mind), явно продемонструє вищі показники потенційних «поверненців», ніж якби воно проводилося відразу після масованого ракетного обстрілу.

Проте усереднені показники мають такий вигляд:

  • Близько половини тих, хто виїхав, планують повертатися додому тільки після закінчення війни, хай би що це означало.
  • Тих, хто безповоротно поїхав і не планує повертатися до України за жодних обставин, – не більше 10–12%.
  • Інші – це близько третини біженців – демонструють відсутність чітких планів, хоч і висловлюють це у різних формулюваннях.

Які основні причини повернення до України?

Перша – психологічна. Квітень 2022 року – це період, коли основна кількість біженців осіли за кордоном, а рік – це умовна позначка, після якої треба вирішувати «що далі». Багато хто відповідає на це питання на користь України.

Друга – сімейна. Більшість тих, хто виїхав, – жінки з дітьми, і через рік розлука з чоловіком і батьком може мати незворотні наслідки для сім'ї. Не маючи можливості возз'єднатися за кордоном, багато хто вирішує повернутися.

Третя – фінансова. Цю причину не завжди афішують, але поступове зниження європейських дотацій і неохоче розставання європейських платників податків зі своїми грошима для підтримки українців у своїй країні часто є вагомою причиною повернення на батьківщину.

На сьогодні більшість європейських країн переглянули розмір допомоги у бік зменшення, крім того, місцеві фіскальні органи починають ставити неприємні запитання щодо декларування доходів та сплати податків.

Наскільки активними є українці у працевлаштуванні за кордоном? Дуже активні.

"Лінивий український біженець, який живе на фінансову допомогу і вважає, що йому всі винні", – це міф, можливо, вигаданий російською пропагандою, вважає автор статті.

За даними віцепрезидента Польського фонду розвитку Бартоша Марчука, у Польщі перебуває близько мільйона українських біженців (це цифра тих, хто приїхав після ескалації, загалом у Польщі понад 3 млн українців. – Mind), і абсолютна більшість – до 70% – уже влаштувалися на роботу. Цей переможний показник має нюанс: у більшості випадків це некваліфікована робота, яка не потребує якоїсь спеціалізації. Покоївка в готелі – без проблем, але працювати PR-фахівцем чи маркетологом – майже нереально.

За даними Міністерства сім'ї та соціальної політики Польщі, половина працівників з України працевлаштувалась на просту фізичну роботу. Серед них: у сфері послуг – 37%, на промислових підприємствах – 34%, у транспортній галузі та логістиці – по 15%, у торгівлі чи будівництві – по 7%.

Понад 80% українців, які приїхали до Польщі після російського вторгнення, ніколи до цього у Польщі не працювали.

У Німеччині 90 тисяч українців успішно працевлаштувалися. За словами члена правління Федерального агентства зайнятості Даніеля Терценбаха, наплив біженців допомагає боротися з браком кадрів. За його словами, уже навесні 2023 року очікується збільшення цього показника, оскільки багато хто закінчить інтеграційні та професійні мовні курси, і це відкриє українцям шлях до більш кваліфікованих вакансій.

Основна проблема в українських працівників, більшість з яких жінки, – необхідність доглядати дітей.

Що каже світовий досвід? У ХХ столітті на батьківщину поверталася третина тих, хто виїхав.

В Україні цей показник буде гарантовано вищим, найреальніший прогноз – близько 60%.

Як можна стимулювати повернення українців? Основний фактор все ж таки зовнішній і не залежить від національної політики.

Якщо за останній рік конкретні біженці змогли знайти престижну високооплачувану роботу, то навряд чи вони повернуться в першу хвилю. Однак таких все ж таки меншість.

Автор статті пропонує, що Україна може максимально підтримувати зв'язок із тими, хто поїхав, і давати їм зрозуміти, що вони є частиною країни, залучати біженців до національних проектів, навіть за допомогою «Дії», сприяти створенню робочих місць, нівелювати протистояння «той, що поїхав vs той, що залишився».

Наші інтереси: 

Стежимо за демографічною ситуацією, думаємо про майбутнє України та яким буде склад її населення. Розуміємо, що багато українців виїхали не тому, що "тікали від війни", а просто тому, що "підвернулася зручна нагода" (наприклад, мешканці Івано-Франківська та Луцька, яким на початку цієї фази війни насправді нічого не загрожувало).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи