Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Депутати парламенту Білорусі не носять маски і не бояться COVID-19

У Мінську 2 квітня відкрилася сесія Палати представників Білоруського парламенту. Попри загрозу зараження коронавірусом, всі депутати були без масок. Спікер Володимир Андрейченко завірив колег, що ситуація з коронавірусом в країні знаходиться під контролем влади. У Білорусі – на відміну від країн-сусідів – до сих пір не введений карантин через SARS-CoV-2.

20040303.jpg

Депутати Білорусі на засіданні 2 квітня

Влада обмежуються закликами до населення частіше мити руки і бути обережними. А президент Олександр Лукашенко рекомендує протистояти коронавірусу за допомогою лазні, горілки і занять спортом, пише DW.

Охорона і обслуговуючий персонал Будинку уряду, де засідають парламентарі, були в медичних масках. Частина журналістів також їх використовували, зазначає журналіст DW.

Але на вході в будівлю парламенту у всіх вимірювали температуру. 

Голова Ліберально-демократичної партії (ЛДП), заступник голови комісії з міжнародних справ Палати представників Олег Гайдукевич, пояснив, що "марлева пов'язка потрібна тому, хто сопливить і кашляє. Такого взагалі пускати не можна (в парламент - ред.). Якщо у тебе соплі – гнати треба! Не треба нам з марлевою пов'язкою, з соплями ходити на засідання сесії. Захворів – сиди вдома".

Голова цієї комісії Андрій Савіних пояснив свою відмову від використання захисної маски тим, що "абсолютно точно впевнений в своєму стані здоров'я".

Треба "більше давати людям інформації" про коронавіруси

Савіних пояснив, що депутати не припиняють роботу, оскільки вважають, що прийняття законів є дуже важливими для нормального функціонування держави і суспільства". 

Інші депутати відсутність захисних масок пояснили температурним контролем на вході до Будинку уряду, наявністю санітайзерів на всіх поверхах, а також дезінфекцією всіх поверхонь, парламентської трибуни і дверних ручок.

"Ми тримаємо відстань півтора метра між собою, як-то вже не вітаємося особливо - махати руками", – додав Гайдукевич.

Лідер ЛДП не став приховувати, що стурбований ситуацією з COVID-19 в країні - він переживає за людей і за білоруську економіку.

"Мені не подобається, як висвітлюється ситуація держорганами, чиновниками, особливо на місцях. Треба більше інформації людям давати – це завжди буде припиняти паніку, чутки якісь і фейки", – сказав Гайдукевич.

Боротьба з панічними настроями і приклади відповідальної поведінки

Про боротьбу з панічними настроями говорить і президент Лукашенко, а також державні ЗМІ. При цьому, судячи з поведінки білорусів в місцях масового скупчення, магазинах і точках громадського харчування, ЗМІ поки не вдалося переконати населення у важливості безпечної і відповідальної поведінки в період глобальної пандемії коронавірусу.

Коронавірус став приводом обмежити вхід журналістів до зали засідань, а ось депутатський буфет продовжує працювати у звичному режимі.

У McDonald's в Мінську, щоб забезпечити безпечну дистанцію для клієнтів, столики в шаховому порядку закрили для користування. Тим часом в залі засідань Палати представників в цьому плані нічого не змінилося – депутати сидять парами на колишній відстані один від одного. 

Уряд запланував 39 млн. євро на підтримку економіки

На перше засідання весняної сесії приходив і прем'єр-міністр Білорусі Сергій Румас, який вголос здивувався, що деякі журналісти були в захисних масках. При підході до преси рекомендована ВООЗ безпечна дистанція дотримувалася тільки прем'єром Румас – при цьому журналісти змушені були стояти натовпом.

Спілкуючись з журналістами, Румас розповів, що 2 квітня уряд Білорусі вніс на розгляд президента комплекс заходів з підтримки економіки країни.

"Він складається з п'яти пакетів. Можна сказати, що прямі заходи бюджетно-податкової підтримки складуть десь близько 110 млн. білоруських рублів" (це майже 39 млн. євро).

Він висловив упевненість, що вже сьогодні пропозиції уряду будуть підтримані: "Тому що ситуація розвивається дуже швидко, держава повинна надати підтримку тим сферам економіки, які опинилися в складній ситуації".

Президентські вибори все ще в планах

У перший день весняної сесії депутати розглянули вісім питань порядку денного, в тому числі ратифікували угоди з ЄС про спрощення візового режиму та про реадмісію.

Передбачається, що угода може набути чинності в червні 2020 року після схвалення Європарламентом, що, серед іншого, призведе до зниження вартості шенгенської візи для громадян Білорусі з 80 до 35 євро.

Спікер Палати представників Володимир Андрейченко зазначив, що депутатам на цій сесії належить прийняти ще одне важливе політичне рішення – призначити дату виборів президента Білорусі. Вони повинні пройти до 30 серпня 2020 року. 31 березня президент Лукашенко заявив, що "у нас поки немає підстав їх переносити" через COVID-19.

"Єдине питання щодо коронавірусу – ми не знаємо, що буде за тиждень-два. Ми повинні бути готові оперативно приймати якісь нові заходи, якщо цього вимагатиме ситуація", – сказав Гайдукевич і запевнив, що парламентарії "працюватимуть до кінця".

Нагадаємо, що ВООЗ закликає здорових людей отямитися і не носити масок без крайньої необхідності

Наші інтереси: 

Знати, як живуть інші держави в період епідемії COVID-19.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Білорусь
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи