Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 340
  • Переглядів: 374

Демократи починають протидіяти масштабному "Проекту 2025" консерваторів – The Hill (США)

Категорія:

Спецтема:

Демократи в Палаті представників розпочинають узгоджену кампанію, щоб завдати удару у відповідь по "Проекту 2025" – масштабному консервативному зусиллю, спрямованому на просування правої політики та розширення повноважень президента в разі, якщо виборці повернуть колишнього президента Трампа в Білий дім на другий термін.

Демократів непокоять як масштаби "Проекту 2025", який зачіпає практично всі аспекти американського життя, так і пропоновані в ньому політичні зміни, зокрема, ліквідація одних федеральних агентств, реорганізація інших і заповнення всіх відомств прихильниками консервативних ідей, пише The Hill.

Критики кажуть, що консервативний план, який походить від Фонду "Спадщина" (Heritage Foundation), становить загрозу для самої роботи уряду і демократії, які панували у Вашингтоні з моменту заснування держави, і вимагають скоординованої контрстратегії, щоб забезпечити, щоб він ніколи не зрушив з мертвої точки. З цією метою вони створюють нову робочу групу.

"Американці не розуміють, наскільки далеко ми зараз знаходимося на шляху до похмурої правої теократії, – сказав депутат Джаред Хаффман (Jared Huffman), демократ від Каліфорнії, який очолює цю ініціативу. – І це, принаймні для мене, є пріоритетом: переконатися, що люди знають про це, і переконатися, що ми готові протистояти цьому".

За словами Хаффмана, ідея виникла після того, як члени Прогресивного кокусу Конгресу США були проінформовані кількома ліберальними адвокаційними групами про специфіку "Проекту 2025". Ці групи, серед яких "Підзвітні США"(Accountable US) та "Центр американського прогресу", координуватимуть свої дії з робочою групою Демократичної партії, щоб донести свою позицію до виборців напередодні листопадових виборів.

"Мені щойно спало на думку, що ці питання настільки важливі та нагальні, що нам дійсно потрібно зробити більше, щоб в найближчі місяці висвітлити їх, безумовно, для американського народу, але також і для Конгресу, – сказав Хаффман. – Тому що в немислимому випадку, якщо Трамп виграє президентські вибори, ці матеріали будуть поширюватися дуже швидко. І якщо ми будемо реагувати на це, ми програємо".

Проект 2025, започаткований два роки тому Фондом "Спадщина", має на меті розібрати федеральний уряд і замінити його меншою, більш гнучкою версією, укомплектованою правими чиновниками на всіх рівнях, які працюватимуть над просуванням порядку денного наступного президента-консерватора, чи то Трампа, чи когось іншого. Проект виник у відповідь на обурення консерваторів тим, що бюрократи "глибинної держави" (deep state) у федеральних відомствах діяли з метою перешкоджання політичному порядку денному Трампа під час його першого терміну, включно з його спробами переглянути результати виборів 2020 року.

Проект має на меті викорінити так звану адміністративну (етатичну. – НО.) державу і заповнити нові порожні місця консервативними прихильниками. Він складається з чотирьох "стовпів": розробка дорожньої карти правої політики для наступного президента-консерватора, надання політичної стратегії для прийняття цього порядку денного протягом 180 днів, рекрутування "армії" консерваторів, які працюватимуть в цій адміністрації, а також навчальний компонент для забезпечення того, щоб політичні призначенці були "готові з першого дня".

Група заявляє, що не просуває жодного кандидата і не консультує Трампа – очікуваного кандидата від республіканців на виборах 2024 року – щодо будь-якої конкретної політики.

"Проект 2025" не виступає за жодного кандидата чи кампанію, і в кінцевому підсумку саме президент вирішує, яку політику впроваджувати", – заявив представник "Проекту 2025".

Проте до коаліції входять понад 100 консервативних груп, що не входять до "Спадщини", деякі з яких очолюють колишні чиновники адміністрації Трампа. До цього списку входять Центр за оновлення Америки на чолі з Расселом Воутом, який очолював Адміністративно-бюджетне управління Трампа, а зараз згадується як потенційний керівник апарату на другий термін; юридична компанія America First Legal на чолі зі Стівеном Міллером, колишнім спічрайтером і старшим радником Трампа; а також Інститут консервативного партнерства, де Марк Медоуз, колишній керівник апарату Трампа, працює старшим партнером.

"Сьогодні припускається, що президент, коли вступає на посаду, отримує розгалужену федеральну бюрократію, яка занадто часто реалізує свої власні політичні плани та уподобання, або, що ще гірше, політичні плани та уподобання радикальної, нібито "пробудженої" (радикально лівої. – НО) фракції країни", – написав Воут в рамках розлогого посібника, в якому викладено бачення "Проекту 2025".

Демократи не оминули увагою персоналії, які стоять за кампанією, і вбачають у ній дорожню карту для Трампа, щоб демонтувати ті частини уряду, які чинять опір усьому, що він може спробувати зробити під час свого другого терміну.

Точна стратегія демократів щодо протидії "Проєкту 2025" висить в повітрі. Хаффман сказав, що вона, швидше за все, складатиметься з серії публічних форумів у координації з ліберальними зовнішніми групами, призначеними для інформування громадськості "про різні елементи "Проекту 2025", які викликають найбільше занепокоєння". На його думку, це – довгий список.

Представник "Проекту 2025" відкинув критику демократів щодо того, що документ розширює виконавчу владу таким чином, що дозволить майбутньому президенту зловживати нею.

"Це просто прогнози, – сказав речник. – Президент Джо Байден – це той, хто зловживає виконавчою владою, і ми зараз живемо під його диктатурою".

Хаффман, єдиний на Капітолійському пагорбі, хто ставить під сумнів існування всемогутнього Бога, запропонував зосередитися на елементах "Проекту 2025", які спрямовані на просування релігійних догматів в якості політичних орієнтирів, "що насправді є просто християнським націоналістичним порядком денним", – сказав він.

До нього в робочій групі приєднається низка інших відомих демократів, які мають свої власні політичні погляди, в тому числі конгресмен Діана ДеГетт (Колорадо), голова фракції Палати представників на підтримку абортів; Марк Покан (Вісконсін), голова фракції Конгресу за рівність; Тед Ліу (Каліфорнія), віцеголова фракції Демократичної партії Палати представників;

Праміла Джаяпал (штат Вашингтон), голова Прогресивного кокусу Конгресу; Нанетт Діас Барраган (Каліфорнія), голова Латиноамериканського кокусу Конгресу; Джуді Чу (Каліфорнія), голова Азіатсько-Тихоокеанського американського кокусу Конгресу; і Джеймі Раскін (Меріленд), колишній професор конституційного права, який очолював другу процедуру імпічменту Трампа після нападу на Капітолій 6 січня 2021 року.

"Це не робоча група керівництва, але вони знають про неї, – сказав Хаффман. – І ми обов'язково передамо їм наші рекомендації та занепокоєння".

Попереду у демократів крутий шлях, оскільки вони намагаються протистояти меседжам, що надходять від Трампа і консервативних груп, що його підтримують, серед яких є титани зі збору коштів. Але Хаффман сказав, що він упевнений, що позиція його партії врешті-решт переможе.

"Вони готуються просувати плани, які глибоко непопулярні серед більшості американців, – сказав він. – Ми просто повинні переконатися, що про це знають і розуміють".

Наші інтереси: 

Стежимо за політичними процесами США. Там насувається масштабна і глибока консервативна революція.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ельфи – з кінофільму "Володар перстенів"

Шлях Лебедів, або Як увійти в ельфійський простір волі. Світотворча тріада: омолодження, інновації, удача

Для заснування нової цивілізації необхідне поєднання трьох обов’язкових компонентів – керованої молодості, інноваційності та удачі. Щоб стати ельфом (елбедем, лебедем), треба піднестися в ельфійський...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Україна потребує свій Проект-2025. Загальний підхід можна запозичити в американців. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Україна потребує свій Проект-2025. Загальний підхід можна запозичити в американців. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!