Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чому котирування нафти йдуть вниз, – Le Monde (Франція)

Категорія:

Ціна нафти впала приблизно до 67 доларів на тлі зростання американського видобутку. На світовому рівні попит на чорне золото все ще залишається високим. Експерти, опитані "Le Monde", вважають, що все впирається в химерну геополітичну гру трьох лідерів світового ринку нафти. США, Саудівська Аравія і Росія одночасно наростили виробництво, що вивело з рівноваги ринок.

Справжній парадокс: в той час як «жовті жилети» заблокували 17 листопада розв'язки і пункти оплати дорожнього збору в знак протесту проти підвищення цін на бензин, котирування бареля покотилися вниз. У вівторок марка Brent торгувалася за 67 доларів після 23% спаду з початку жовтня.

Після оголошених в березні американських санкцій проти Ірану, здавалося, що ніщо вже не зупинить нафту, яка не раз перебиралася за позначку в 80 доларів. Трейдери вважали, що втрата понад мільйона іранських барелів надовго загострить і без того напружену ситуацію на нафтовому ринку і підштовхне ціни до 90 або навіть 100 доларів.

Насправді, все було з точністю до навпаки. Попит залишається високим, проте всі нафтовидобувні країни одночасно збільшили видобуток, заповнивши ринок таким обсягом нафти, в якому той не мав потреби.

«На світовому ринку занадто багато нафти для того, щоб ціни могли зберегтися на колишньому рівні», - заявив «Франс Прес» аналітик WTRG Джеймс Вільямс (James Williams).

«Тим, хто вважав, що барель піднімається до 95 доларів, зокрема і нам, залишається лише капітулювати», - визнають аналітики банку "Меррілл Лінч".

Хай там як, а глобальний попит на чорне золото залишається дуже високим. Так, у вересні світове споживання вперше перевалило за позначку в 100 мільйонів барелів на день. Такий попит в першу чергу пов'язаний з Китаєм, якому потрібно все більше вуглеводнів, як для транспорту, так і нафтохімії й авіації.

Незважаючи на ризики торгової війни з США, китайські потреби в нафті продовжать рости в найближчі роки, вважають в Міжнародному енергетичному агентстві.

Цікава корекція

Таким чином, все впирається в химерну геополітичну гру трьох лідерів світового ринку нафти. США, Саудівська Аравія і Росія одночасно наростили виробництво, що дозволило їм скористатися високими цінами, але при цьому вивело з рівноваги ринок.

На початку літа розсерджений занадто високими цінами президент США Дональд Трамп закликав Організацію країн-експортерів нафти (Саудівська Аравія є її фактичним лідером) наростити виробництво, щоб знизити їх.

Ер-Ріяд переконав ОПЕК і російських союзників підкоритися. Варто зазначити, що з боку Білого дому надходять самі суперечливі сигнали. Спочатку він ввів жорстке ембарго відносно Ірану, що спричинило за собою річний ріст цін. Потім він розкритикував цей ріст і зажадав зниження цін на бензин в США.

Як не парадоксально, мерзенне вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашоггі 2 жовтня в посольстві королівства в Стамбулі прискорило події. «Насправді, аравійці затягували зі збільшенням видобутку, якого хотіли американці, але справа Хашоггі не залишила їм вибору: щоб домогтися підтримки Трампа, їм потрібно було відкрити вентиль», - зазначає обізнане джерело. Росія в свою чергу теж була рада думці про підвищення видобутку в період пікових цін і не залишилася осторонь.

Проте водночас обороти набрали й американські виробники сланцевої нафти. Тут ніяких політичних закликів не треба було: всім заправляють ціни. В результаті американський видобуток став рости небувалими темпами. «До кінця року реальне виробництво в США, ймовірно, обійде за обсягами можливості Саудівської Аравії», - вважає аналітик «Петроматрікс» Олів'є Жакоб (Olivier Jakob).

На цей загальний підйом накладається і цікава корекція американської стратегії щодо Ірану. Адміністрація Трампа обіцяла, що санкції стануть «найсуворішими в історії», проте в останній момент погодилася зробити виключення для восьми найбільших імпортерів іранської нафти, в тому числі Китаю та Індії.

Велика невизначеність на ринках

Ці кроки були погано сприйняті аравійцями, які побачили в них прояв слабкості Америки стосовно їх головного суперника в регіоні. Щоб зупинити подальший спад цін, Ер-Ріяд вже оголосив про скорочення видобутку на 500 000 барелів на день. На майбутньому саміті ОПЕК, який відбудеться у Відні на початку грудня, королівство розраховує переконати партнерів у необхідності суттєвого зменшення виробництва. У разі успіху ціни можуть швидко піти вгору.

Це питання має величезне значення для саудівського принца-наступника Мухаммеда ібн Салмана: при ціні в 67 доларів за барель бюджет країни знаходиться в «червоній зоні», що не дає достатньо коштів для продовження кривавої війни в Ємені та фінансування масштабного плану реформ «Бачення 2030», довіру до якого і так вже було підірвано справою Хашоггі.

Всі ці метання означають сильну невизначеність на ринках і підштовхують спостерігачів до того, щоб проявити обережність. «Серйозне зниження видобутку з боку найбільших виробників негативно позначилося б на ринках і ще більше посилило напруженість на них», - зазначив у понеділок директор МЕА Фатіх Біроль, закликавши виробників «проявити розсудливість».

За кілька днів до того МЕА озвучило попередження іншого характеру: якщо нафтокомпанії не поновлять інвестиції, планета може зіткнутися з нестачею нафти з 2025 року. Якщо, звичайно, американське виробництво в черговий раз не перевищить прогнози і не дозволить компенсувати неминуче виснаження існуючих родовищ.

Наші інтереси: 

Падіння цін на нафту зменшує доходність російського бюджету.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи