Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Британія передала Україні далекобійні крилаті ракети Storm Shadow напередодні очікуваного контрнаступу – CNN

Категорія:

Велика Британія поставила Україні кілька крилатих ракет Storm Shadow, надавши українським військам нові можливості для ударів на великі відстані напередодні довгоочікуваного контрнаступу проти російських військ. Про це в інтерв'ю CNN розповіли кілька високопоставлених західних чиновників.

230511stormshadow.jpg

Крилата Ракета «Storm Shadow» (Rabih Moghrabi/AFP/Getty Images)
Крилата Ракета «Storm Shadow» (Rabih Moghrabi/AFP/Getty Images)

"Великобританія раніше заявляла, що постачатиме Україні зброю великої дальності, тепер це буде включати низку ракет Storm Shadow. Британський уряд чітко дав зрозуміти, що це є лише відповіддю на навмисні обстріли Росією цивільних об'єктів національної інфраструктури і є пропорційною відповіддю", – сказав один із західних чиновників в інтерв'ю CNN.

Storm Shadow – це малопомітна крилата ракета великої дальності, спільно розроблена Великобританією і Францією. Ракета зазвичай запускається з повітря. З дальністю стрільби понад 250 км, або 155 миль, вона не дотягує до 185-мильної дальності американських армійських тактичних ракетних систем класу "земля-земля" (ATACMS), про які давно просила Україна.

Критично важливо, що "Штормова тінь" має достатню дальність, щоб завдати удару вглиб утримуваної Росією території на сході України. Західний чиновник повідомив CNN, що Великобританія отримала запевнення від українського уряду, що ці ракети будуть використовуватися лише в межах суверенної території України, а не Росії. Британські посадовці неодноразово робили публічні заяви, в яких визначали Крим як українську суверенну територію, називаючи його "незаконно анексованим".

Очікується, що міністр оборони Великобританії Бен Воллес оголосить у Палаті громад, що Великобританія відправляє в Україну ракети Storm Shadow.

Ці ракети "реально змінюють правила гри з точки зору дальності дії", - сказав високопоставлений американський військовий чиновник в інтерв'ю CNN, - і надають Києву можливості, про які він просив з самого початку війни. Як повідомляє CNN, нинішня максимальна дальність стрільби озброєнь, наданих США, становить близько 49 миль.

Розгортання ракет відбувається в той час, коли українські війська готуються до контрнаступу, спрямованого на повернення утримуваних Кремлем територій у східній та південній частинах країни.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що його країні все ще потрібно "трохи більше часу", перш ніж вона почне контрнаступ, щоб дозволити ще деякій частині обіцяної західної військової допомоги прибути в країну.

"З тим, що у нас є, ми можемо йти вперед і бути успішними", - сказав Зеленський в інтерв'ю європейським суспільним мовникам, опублікованому в четвер. "Але ми втратимо багато людей. Я думаю, що це неприйнятно".

"Тому нам потрібно почекати. Нам потрібно ще трохи часу", - додав він. Серед поставок, на які Україна все ще чекає, – бронетехніка, зокрема танки, які, за словами Зеленського, "прибувають партіями".

Це вже не перший випадок, коли Британія пішла далі, ніж США, у питанні озброєння, яке вона готова відправити в Україну. Вона була першим союзником, який оголосив, що надсилає сучасні західні танки в Україну, в січні пообіцявши надати 14 танків Challenge 2, до того, як США оголосили, що незабаром нададуть танки M-1 Abrams.

Раніше цього року британський прем'єр-міністр Ріші Сунак дав зрозуміти, що Великобританія розглядає можливість надання зброї дальнього радіуса дії.

"Ми повинні допомогти Україні захистити свої міста від російських бомб та іранських безпілотників", - заявив Сунак на Мюнхенській конференції з безпеки 18 лютого. "І саме тому Великобританія буде першою країною, яка надасть Україні зброю більшої дальності".

Storm Shadow є "зброєю глибокого ураження", здатною "працювати вдень і вночі за будь-яких погодних умов", яка має вдосконалену навігаційну систему для забезпечення точності. "Після запуску зброя опускається на висоту, яка дозволяє уникнути виявлення, – йдеться на сайті MBDA. "Наближаючись до цілі, її бортовий інфрачервоний шукач співставляє зображення цілі зі збереженим у пам'яті зображенням, щоб забезпечити точний удар і мінімізувати супутні збитки".

Наші інтереси: 

Підтримка Британії, особливо на період паузи американських поставок у 2023 році.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи