Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 294
  • Переглядів: 312

Білий дім вимагає тимчасову паузу в російсько-українській війні – і ми знаємо для чого

Категорія:

Спецтема:

Білий дім хоче, щоб Україна змінила стратегію боротьби з російськими окупантами: від нападу до оборони. Таке послання від Джо Байдена під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі ймовірно передасть радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван.

240116sallivan.jpg

Салліван і бойова «українська еліта»
Салліван і бойова «українська еліта»

США можуть змусити Україну грати в оборону. Якщо Білий дім вимагає від Києва стримувати Росію, а не відвойовувати власні землі, він також повинен надати зброю та боєприпаси, пише Андреас Клут (Andreas Kluth) на Bloomberg.

Зеленський розуміє, чому це має сенс, хоча йому не сподобається це чути або говорити про це публічно. Тому він повинен попросити Саллівана відповісти Байдену і нагадати Конгресу США, що Україна зможе належним чином оборонятися лише тоді, коли США та їхні союзники гарантуватимуть, що вона матиме для цього необхідні засоби.

Такою є трагічна ситуація в Україні майже через два роки після початку війни на національне знищення, відзначає автор статті. Він зауважує, що задля підтримання морального духу всередині країни Зеленський відчуває, що йому потрібно продовжувати заперечувати, що війна зайшла в глухий кут, як нещодавно зізнався його головний генерал.

Зеленський продовжує наполягати на "формулі миру" з 10 пунктів, яку він запропонував у 2022 році – це повне виведення російських військ, повернення всіх викрадених Москвою українських дітей, створення трибуналу для розгляду воєнних злочинів Росії та інше. Цей план 83 країни обговорювали в Давосі напередодні форуму цього тижня. Але Росію не запросили, а Китай не з'явився, тому всі знають, що це – глухий кут, йдеться у публікації

Заморожена лінія фронту розповідає іншу історію. Український контрнаступ провалився (що розчарувало Вашингтон, який закликав Київ обрати іншу тактику). Росіяни занадто добре окопалися, а українці втратили занадто багато солдатів і витратили занадто багато боєприпасів, особливо, для протиповітряної оборони від безперервних російських ракетних обстрілів. Наступати завжди важче, ніж оборонятися, але для України зараз про це не може бути й мови.

Путін зрозумів тактичні переваги оборони: він фактично наказав своїй армії призупинити завоювання та утримувати землі, які вона займає. Це також має для нього стратегічний сенс. Путін (чиє власне "переобрання" в березні є вирішеним питанням) проведе 2024 рік в очікуванні виборів у США в листопаді.

Тим часом Путін перевів російське суспільство на економіку війни. У 2024 році Кремль витратить 8% ВВП на свою армію, що перевищить соціальні витрати вперше з часів розпаду Радянського Союзу. Російські заводи штампують кулі та бомби, а їхні партнери – Іран та Північна Корея – надсилають все більше і  більше.

Україна має менше ресурсів. Протягом минулого року вона отримувала щедру підтримку від США, Великої Британії, Європейського Союзу та інших західних союзників. Але їхній ентузіазм згасає. Загальна сума допомоги у 110 мільярдів доларів застрягла у США та Європі.

Автор статті відзначає, що Україна повинна нарощувати власне виробництво боєприпасів, але погоджується, що це легше сказати, ніж зробити.

У цьому контексті Зеленський має рацію, відкидаючи постійні заклики Заходу до припинення вогню. Росія скористається паузою для переозброєння і поповнення запасів, щоб згодом відновити повномасштабну атаку на Україну. Але Україна під час цього ж перемир'я може не отримати більше грошей і зброї від Заходу. Тому припинення вогню зараз може бути рівнозначним капітуляції пізніше.

Наші інтереси: 

Читаємо американські ЗМІ, аналізуємо ситуацію, робимо власні висновки. Схоже, що Білий дім сповнений рішучості організувати паузу у війні, щоб навесні провести вибори в Україні та змінити нинішню владу – з причини її жадібності та некомпетентності. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи