Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Автор «Гри престолів» та інші письменники судитимуться з розробником ChatGPT

Категорія:

Джонатан Франзен, Джон Грішем, Джордж Мартін та інші відомі американські письменники вважають, що компанія OpenAI без дозволу навчала ChatGPT на їхніх книгах. За даними Associated Press, загалом до суду звернулося 17 авторів.

23092301.jpg

Джон Грішем та Джордж Мартін, які судитимуться з розробником ChatGPT. Фото: AP

Згідно зі скаргою, поданою Гільдією авторів до федерального суду в Нью-Йорку 19 вересня, OpenAI «масово копіював твори позивачів без дозволу чи винагороди». А ще завантажував захищені авторським правом матеріали у великі мовні моделі, пише RFI.

«Заробіток цих авторів залежить від творів, які вони пишуть. Але ліцензії Відповідача ставить під загрозу можливість письменників-фантастів заробляти на життя, оскільки вони дозволяють будь-кому генерувати – автоматично та безплатно (або дуже дешево) – текст, за створення якого вони б раніше платили письменникам», – йдеться в позові.

У позові цитують конкретні пошукові запити ChatGPT щодо кожного автора. Зокрема, у пошуку щодо Мартіна стверджується, що програма згенерувала «несанкціонований та детальний нарис приквелу» до «Гри престолів» під назвою «Світанок лютововків», використавши «тих самих персонажів із наявних книг Мартіна із серії "Пісня льоду та полум'я"».

Генеральний директор Гільдії авторів Мері Розенбергер наголосила:

"Нам слід негайно припинити цю крадіжку, інакше ми знищимо нашу неймовірну літературну культуру, яка живить багато інших креативних індустрій у США... Великі книги зазвичай пишуть ті, хто присвячує свою кар'єру і навіть життя, навчаючись і вдосконалюючи своє ремесло. Щоб зберегти нашу літературу, автори повинні мати можливість контролювати, чи використовуються їхні твори генеративним ШІ та яким чином".

Позивачі вважають, що компанія могла б навчити GPT працювати з творами, що перебувають у суспільному надбанні, а не використовувати авторські матеріали без сплати ліцензійної винагороди.

Як повідомляє AP, 20 вересня представник OpenAI заявив, що компанія поважає «права письменників і авторів та вважає, що вони повинні отримувати вигоду від технології ШІ». У заяві також зазначили:

"Ми ведемо продуктивні розмови з багатьма творцями в усьому світі, включаючи Гільдію авторів, і працюємо разом, щоб зрозуміти та обговорити їхні проблеми щодо ШІ. Ми оптимістично налаштовані на те, щоб продовжувати знаходити взаємовигідні способи співпраці, щоб допомогти людям використовувати нові технології в екосистемі багатого вмісту".

За інформацією журналістів, у вересні декілька інших авторів, зокрема, Майкл Чабон і Девід Генрі Хванг, подали позов до суду на OpenAI за «явне порушення інтелектуальної власності».

До цього, ще у серпні, представники компанії-власниці ChatGPT звернулися до суду в Каліфорнії з проханням відхилити два подібних позови. Один із них стосується коміка Сари Сілверман, а інший – автора Пола Трембле. У судовій заяві OpenAI заявив, що позивачі «неправильно розуміють сферу дії авторського права, не враховуючи обмежень і винятків (зокрема, добросовісне використання), які належним чином залишають місце для інновацій, таких як великі мовні моделі, які зараз є авангардом штучного інтелекту».

Скарги авторів щодо ШІ допомогли найбільшому американському книжковому продавцю Amazon.com змінити свою політику щодо електронних книг.

«Зараз онлайн-гігант просить авторів, які хочуть публікувати через його програму Kindle Direct, заздалегідь повідомляти Amazon про те, що вони містять матеріал, створений штучним інтелектом. Amazon також обмежує можливість публікації авторів на Kindle Direct до трьох нових книг на день, намагаючись обмежити поширення текстів ШІ», – зазначили в AP.

Як в ЄС регулюють використання технологій ШІ

У червні ЄС запустив процедуру ухвалення Закону про штучний інтелект (AI Act). У ньому, зокрема, розроблені правила, які ґрунтуються на оцінюванні різних рівнів ризику ШІ. У документі передбачені різні обмеження, залежно від ступеня загрози населенню, споживачам чи урядам країн. Наприклад, ChatGPT повинен буде чітко маркувати свої творіння і не видавати їх за творчість живих людей.

Цього ж місяця законодавці ЄС погодилися внести зміни в проєкт закону і зараз обговорюють деталі з країнами-членами, перш ніж ухвалити його.

Як повідомляє Reuters, 21 вересня депутат Європейського Союзу Брандо Беніфей звернувся до країн Євросоюзу з приводу Закону ЄС про штучний інтелект. Зокрема, він закликав їх досягти компромісу в ключових сферах документа, щоб досягти угоди з виконавчою владою Блоку до кінця року.

Заклик Беніфея прозвучав напередодні ще двох раундів переговорів наступного місяця щодо розроблення проєкту правил, запропонованих ЄС з метою запровадити глобальні стандарти для технології ШІ.

10 вересня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн розповіла про потребу розробити на глобальному рівні заходи захисту від ризиків, які пов'язані із розвитком штучного інтелекту.

Під час виступу на третій сесії саміту G20 в індійському Нью-Делі вона зауважила:

"Штучний інтелект становить ризики, але й пропонує величезні можливості. Питання в тому, як використовувати технології, що швидко змінюються. Показово, що навіть розробники та винахідники ШІ закликають політичних лідерів до його регулювання. 2020 року у ЄС представили перший в історії закон «Про штучний інтелект». Ми хочемо сприяти інноваціям, зміцнюючи довіру. Але нам потрібно більше. Те, що робить світ зараз, визначатиме наше майбутнє".

У травні лідери G7 на зустрічі в Хіросімі в Японії визнали потребу управління штучним інтелектом. За даними Reuters, вони вирішили, що міністри країн Великої сімки обговорять цю технологію як «Хіросімський процес ШІ» та нададуть відповідний звіт до кінця 2023 року.

12 вересня Білий дім повідомив, що Adobe (ADBE.O), IBM (IBM.N), Nvidia (NVDA.O) та п’ять інших компаній підписали добровільні зобов’язання президента Джо Байдена щодо управління штучним інтелектом. Зобов'язання потребують таких кроків, як маркування згенерованого ШІ контенту.

Зображення, створене штучним інтелектом, надане Adobe. AP

А 21 серпня головна окружна суддя Вашингтона в окрузі Колумбія Беріл Хауелл ухвалила рішення, що створений штучним інтелектом без участі людини витвір мистецтва не може бути захищений авторським правом згідно із законодавством США.

У квітні французька організація з питань конфіденційності CNIL заявила, що розслідує скарги на ChatGPT після того, як чатбот був тимчасово заборонений в Італії.

Законодавче регулювання у сфері штучного інтелекту розглядають і в Україні. Зокрема, це питання обговорювали 14 вересня під час зустрічі у Комітеті з питань цифрової трансформації з командою Мінцифри. Її учасники дійшли згоди щодо консолідованої роботи з імплементації актів ЄС із питань регулювання ШІ.

Наші інтереси: 

Цікавий поворот. ШІ став не тільки благом науково-технічного прогресу, але й проблемою для деяких. Спостерігаємо за розвитком ШІ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи