Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Або Росатом позбавляється бізнесу поза РФ, або негайно залишає ЗАЕС – Олександр Харченко

Категорія:

Світ:

Радник міністра енергетики України Олександр Харченко не розуміє паніки та істерики навколо Запорізької атомної електростанції. Події, які там відбуваються, розгорталися давно. Російська техніка стоїть в машинному залі вже п'ять тижнів. Паніку розганяють російські медіа та російська дипломатія, щоб створити додатковий тиск на міжнародне товариство з метою "заморозити конфлікт" в Україні.

Україна почала активно діяти два тижні тому, щоб добитися санкцій проти Росатому, створюючи тиск на росіян з метою виведення їхніх військ з ЗАЕС. Почалося формування міжнародної коаліції, яка б змогла цього добитися. Тому росіяни й розкручують тему ядерної катастрофи.

Реактор на ЗАЕС досить надійний. Він спроектований так, що може витримати навіть якщо на нього впаде літак, а витоку небезпечних речовин не буде. Реактори ЗАЕС – зовсім не такі, які були на Чорнобильській станції, з якою проводять паралелі журналісти та люди, далекі від теми ядерної енергетики. Це – інші реактори з іншим рівнем безпеки.

Зараз агресору треба виставити умови, які будуть дуже болючими, якщо вони не підуть на демілітаризацію ЗАЕС, каже Олександр Харченко. Росатом має безліч проектів по світу на сотні мільйонів доларів. Наразі на Росатом не накладено жодних санкцій. Прийшов час поставити росіян перед вибором: або вийти з ЗАЕС, або втратити бізнес Росатому за межами РФ.

Як відомо, росіяни хочуть вкрасти ЗАЕС, відключивши її від України й переключивши станцію на Крим. Але це потребує великих технічних зусиль, включно з необхідністю відновити високовольтні лінії, що йдуть на Крим. Україна має розуміння, що хоче робити агресор, і є розуміння, як протидіяти його планам.

Українські нафто- і газопроводи продовжують працювати. Тож виникає питання: це вигідно Росії, щоб вони продовжували працювати?

Україна виконує свої договірні зобов'язання перед європейськими країнами, які купили нафту і газ у РФ, транспортуючи їм енергоносії. Європейські компанії тепер платять за транзит Україні. Україна поки що зацікавлена в такому транзиті, тому що купує нафтопродукти в Європі (і не має іншої альтернативи).

 

Наші інтереси: 

Аналізуємо події на ЗАЕС. Слухаємо спеціалістів, а не істеричних журналістів, які ганяються за сенсаціями та приголомшливими заголовками.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи