Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 64
  • Переглядів: 70

30 років тому впала Берлінська стіна

Світ:

Ця подія припинила штучне розділення Берліна, сприяла звільненню Східної Німеччини, а поступово і всієї Центрально-Східної Європи від комуністичної влади. Втім, кажуть оглядачі, три десятки років не змогли повністю усунути відчуття двоякості – і не тільки у сприйнятті історії.

Цього тижня Німеччина і Європа відзначають 30-ту річницю падіння Берлінської стіни, після чого Західна і Східна Німеччина почали об'єднуватися. 

Стіна була збудована у 1961 році і проіснувала до 9 листопада 1989 року. Вона розділяла Берлін на капіталістичний та соціалістичний, а колись єдину державу на ФРГ (Федеративна республіка Німеччина)  і НДР (Німецька демократична республіка).

До зведення Берлінської стіни (або Берлінського муру, як часто називають стіну) кордон між західною та східною частинами міста був відкритим. Німці з НДР могли безперешкодно виїжджати з країни. Між 1949 та 1961 роками цією можливістю скористалися більше двох з половиною мільйонів осіб. Масові виїзди називали «голосуванням ногами», оскільки, емігруючи до ФРН, громадяни НДР висловлювалися проти існуючого соціалістичного режиму.

155 кілометрів колючого дроту

Керівництво соціалістичного табору (фактично, це була Москва) ухвалило рішення про зведення Берлінського муру на тлі загострення конфлікту між двома військово-політичними блоками – НАТО та країнами Варшавського договору. 

Загальна довжина стіни склала 155 кілометрів, з яких 45 кілометрів пролягало в межах міста. 155 кілометрів колючого дроту, бетонна стіна 3,6 метри заввишки, 302 спостережні вежі зупинили масову еміграцію до ФРН. Однак спроби втеч тривали й надалі.

Прямо в центрі Берліна був КПП "Чекпойнт Чарлі" — один з декількох і один з найвідоміших пунктів перетину кордону між Східним і Західним Берліном до 1990 року. Через цей пункт мали право переходити кордон тільки службовці союзних військ. Саме тому Чекпойнт Чарлі став місцем знаменитого "танкового протистояння" між СРСР і США і перетворився на символ "холодної війни".

 

Наші інтереси: 

Пам'ятати новітню історію Європи. Робити висновки і розуміти, що війна в Німеччині продовжується (хоч зовні це й непомітно, тому що це гібридна війна РФ).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи