Альберт Саїн's picture
Альберт Саїн
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Вирішення конфліктів

***

Стосунки між людьми можна прогнозувати. Так вважають прихильники порівняно нової (з 1970 року) психологічної теорії. Ці стосунки утворюються між 16 типами особистості, до одного з яких належите також і Ви.
Знаючи структуру своєї психіки, Ви усвідомлюєте, а значить і контролюєте свій стан і свої вчинки. Якщо у Вас виникла роздратованість, відчуття дискомфорту, Ви зможете виявити їх причини. Розуміння причин дозволить ліквідувати джерело дискомфорту або віддалитися від нього, а у багатьох випадках для того, щоб заспокоїтися, достатньо лише усвідомлення того, що відбувається з Вами. Одного бажання уникнути конфліктів мало, необхідно знати міжособові стосунки з тією чи іншою людиною, про які можна дізнатися, визначивши свій соціонічний тип і тип тих людей, з якими взаємодієте і спілкуєтесь, їх сильні і слабкі сторони. Слабкі сторони – це вразливі місця психіки, і якщо їх не знати, чи намагатися на них вказувати, критикувати, “виховувати” – нічого крім конфлікту, образ і відсторонення, не досягти. Тому конфліктів можна уникати, добре знаючи характер партнера – його сильні і слабкі сторони.  

В непорозуміннях з людьми Ви знатимете, де має місце негативне ставлення до Вас, а де просто ваша несумісність і специфіка поведінки типу особи, і не будете ображатись. Ви зрозумієте, як з конкретною людиною можна жартувати, що її цікавить, де на неї можна покладатися, а де їй потрібно допомогти. Ви зможете оточити себе людьми, з якими буде комфортно і спокійно як в роботі, так і на відпочинку. Якщо Ви керуєте людьми, то у Вас не виникатиме питання, кому яку роботу доручити, щоб досягти максимального ефекту.

Для зменшення конфліктів у робочих групах формувати їх потрібно за принципом квадри: підбирати людей певних чотирьох соціонічних типів, при цьому так, щоб кожен був на своєму місці, тобто виконував завдання, яке відповідає сильним сторонам його психіки. В таких групах буде природне взаєморозуміння, дружній приємний мікроклімат, слушні жарти, сміх, невимушена атмосфера, сприятлива і для роботи, і для відпочинку. Підвищиться ефективність роботи кожного окремо, і значне збільшення продуктивності роботи всієї групи буде відчутне.

Людина за своєю суттю не схильна до суперечностей. Але конфлікти – настільки часте явище, що вважаються неминучістю, і з цим треба змиритися. Між людьми в групах існують формальні, ділові, дружні, сімейні стосунки. І коли люди знають, за якими психічними якостями мають доповнення і зближення з іншими, а за якими ні, і при яких стосунках необхідно утримувати певну “відстань”, щоб правильно сприймати і чути один одного, стосунки можна регулювати знаючи соціонічні типи людей із свого оточення та особливості сприйняття будь-якої ситуації і вроджені реакції при невдоволенні потреб.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...