Петро Олар's picture
Петро Олар
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Пятрас Вайтекунас: Україна – вирішальна ланка успіху європейського континенту

«...Потрібно стукати в серця мільйонів європейців, потрібно використовувати медіа, культурні проекти, показувати і дивувати Європу. Україна – це та Європа, яку ви ще не бачили», – так заявив в ексклюзивному інтерв`ю Пятрас Вайтекунас, колишній посол Литви в Україні, учасник 6-oй міжнародної конференції «Регіональне співробітництво в умовах гібридних загроз», яка відбулася у Вільнюсі.

Ця конференція для України має важливе значення, але потрібно багато чого зробити. Україна давно є не стільки об'єктом для аналізу, скільки об'єктом для докладання зусиль і позитивних змін. Українці поглинають руйнівну енергію агресії Російської Федерації і нам, європейцям, залишається менше руйнівної енергії. Тому ми повинні інвестувати в Україну і жодним чином не дозволяти президенту Путіну піти, не заплативши за окупацію Криму і Донбасу. Російська сторона є стороною конфлікту, вона агресор. Україна в складному становищі і ніхто не може гарантувати, що перед виборами в Росії в березні наступного року, президент Путін не піде шукати нові об'єкти, можливо в інших країнах.

Я в Литві говорю про те, що Україна вже більше трьох років витримує агресію і тиск Росії і при цьому проводить реформи. З цим президентом, урядом і парламентом вони захистили країну і роблять реформи. Повільно, але зроблено вже багато. І я, тут в Литві, в інших країнах, в Америці, підкреслюю, що Україна справляється, йде вперед в сторону Європи, Заходу. Наше завдання і всіх в світі – допомагати Україні, чим можемо. Вона повинна отримати і політичну, і фінансову підтримку, зброєю, захистом своїх територій і можливістю бути вільною і незалежною європейською країною.

Сьогодні є приклад, коли країна НАТО, Туреччина, уклала угоду з Азербайджаном про взаємну допомогу в разі нападу третьої сторони. І якщо Брюссель підтримав би країни НАТО, сказав, що було б добре укласти такі угоди про оборону і взаємну допомогу Україні, Молдові та Грузії, я думаю, це могло б стати додатковою структурою для того, щоб збільшити безпеку регіону.

Є багато хороших ініціатив як в Європі, так і в Україні, і ми готові підписатися під ними. Вони не становлять конкуренції НАТО і не знижують роль і міць Європейського Союзу.

Зараз в світі технології розвиваються швидше, ніж ми сприймаємо світ, ніж ми готові прийняти ці швидкі зміни. Процеси глобалізації, які зараз відбуваються, просто лякають людей. І те, що відбувалося в Великобританії і Америці – це наслідок того, що люди злякалися і зробили крок назад. Вони не готові і замість того, щоб йти вперед, крокують назад. Може, це допоможе нам усвідомити, що зміни вже давно назріли, просто треба втілювати їх, крокувати вперед, не озираючись на те, як жили в минулому. Але самі по собі технології і машини нічого не вирішують, вирішують люди. Необхідно шукати можливість пояснювати собі світ і приймати ці зміни як неминучість.

Якщо я кажу, що сьогодні в Україні все більш-менш йде добре, я не такий оптимістичний на майбутнє. Без масованої західної допомоги Україні буде важко вистояти одній. Можна багато фантазувати, але є реальність. Як приклад – в Молдові прийшов до влади президент Ігор Додон, який хоче повернути Молдову з європейського шляху.

Якщо не буде створена успішна Україна, позитивні процеси зупиняться. Я думаю, Європі і Заходу з усіх сил потрібно допомагати створювати справжній успіх в Україні, яким можна пишатися і який подіяв би на життя звичайної людини. Щоб кожен громадянин відчув, що все працює без корупції і хабарів – наприклад, прийшов в поліклініку і все працює. Без такого успіху, без нормальної зарплати в Україні можна зруйнувати майбутнє. Зараз багато що залежить від вас, українців, і багато що залежить від Заходу, щоб в самій Україні не зникла мотивація рухатися європейським шляхом.

В Україні щодня культурна агресія, інформаційна агресія, кіберагрессія, військова агресія. Це в Європі кожен день на фронті гинуть люди. Ми не можемо говорити, що ми втомилися від України. Зараз для Європи втомитися від України – це втомитися від самої себе, втомитися від своїх цінностей, від усього того, що робить Європу Європою. Україна – вирішальне ланка в успіху європейського континенту. Потрібно стукати в серця мільйонів європейців, потрібно використовувати медіа, культурні проекти, показувати і дивувати Європу. Адже Україна – це та Європа, яку ви ще не бачили.

Без діалогу з рядовими європейцями, які вибирають свої уряди, політика не зміниться. Мало стукати у відчинені двері, треба стукати в серця людей.

 

Підготували Анна і Петро Олар (Вільнюс)

Наші інтереси: 

 Творити успішну Україну, щоб позитивні процеси не зупинялися

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...