Володимир Щербина's picture
Володимир Щербина
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Як у п'ять простих кроків зробити типовий пострадянський двір затишним

Тенденція сучасного світу — це перетворення суспільства у мережу самоорганізованих громад. Протягом цієї зими українці показали свою потужну здатність до самоорганізації під час стресових ситуацій. Проте нам все рівно є цікавим і чужий досвід самоорганізації - “і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь”.

Більша частина населення України живе зараз у містах, переважно у будинках “радянської забудови”. Тому нам є цікавим досвід роботи з таким простором у інших пострадянських країнах. На російському сайті http://urbanurban.ru, присвяченому проблемам сучасної урбаністики з’явився цікавий матеріал про те, як програміст Дмитро Лебедєв, учасник новосибірської ініціативної групи «Пішохідний рух», розробив проект «Європейський двір у "хрущовки"», покликаний зробити території навколо звичайних панельних будинків зручними і красивими. Головна перевага проекту - легкість реалізації: він пропонує набір простих кроків, для яких необов'язкова участь не тільки міської, але навіть районної влади - достатньо зусиль самих жителів двору.

Сенс у тому, щоб зробити двір «напівприватним», тобто створити відчуття, що цей простір належить саме мешканцям будинку, а не просто «незрозуміло кому». Крім того, необхідно, щоб жителі самі хотіли проводити у дворі час - тоді вони будуть далі піклуватися про територію і продовжувати її покращувати. Отже, слово Дмитрові Лебедєву:

 

«Головна ідея проекту - вийти з порочного кола, коли жителі у дворі не бувають, тому що він жахливий, а значить їм наплювати, і тому двір далі деградує. Якби ми могли всього хвилину в день поспілкуватися з сусідом, багато проблем би вирішилось: ми домовилися б щось полагодити або найняти робітників, і так далі.

Минулої зими мені потрапили фотографії європейських дворів, вже не пам'ятаю, звідки саме. На них теж були присутні багатоповерхівки, але двір був влаштований зовсім по-іншому. Я сам переїхав в «хрущовку». При всіх недоліках, вона не сильно відрізняється від дев'ятиповерхівки, а двір і під'їзд сильно краще. Народ поводиться відповідальніше. У дев'ятиповерхівці з дверей кілька разів відривали цифри, тут - жодного разу. Жодного напису на стінах, і тим більше ніхто не мочився в під'їзді.

Я став думати, як це використовувати: накидав на папері ескіз метрового парканчику навколо під'їзду. Я якраз тоді брав інтерв'ю у проектувальника Крістіана Віллардсена з бюро Gehl Achtitects, і запитав у нього, що б він зробив у такій ситуації. Те, що він запропонував, збігалося з моїм задумом. Після цього під час кількох своїх поїздок до Європи я спеціально ходив по дворах, дивився і фотографував. Виявилося, що у Франції повно таких же «брежневок», і частково проблеми схожі. А тут мені Крістіан вже поштою запропонував ще зробити балкон зі сходами. Так з'явився якийсь набір ідей, який я намалював і став усім показувати.

Я говорив зі старшими по будинку і під'їзду і з сусідами, але реакція була неоднозначною. Стало зрозуміло, що реконструювати свій двір швидко не вийде. Тоді я вирішив оформити це у вигляді брошури, в розрахунку на те, що хтось це реалізує, і процес піде. Багатьом картинка сприймалася як звичайний «благоустрій», тобто просто спроба навести красу. Але «благоустрій» зараз і так наводять - результат самі бачите. Довелося малювати різні картинки проміжних етапів. Ідея ця працює саме на низовому рівні, тому що дизайнери і професійні компанії поки мислять благоустроєм цілих вулиць - не менше. Так не вийде, тому що це експеримент, і він повинен проводитися на території мінімальної площі.

П'ять простих кроків щодо поліпшення власного двору:

 

1. Створити простір для спілкування та позначити межі власної території

На першому етапі ми відокремлюємо територію біля під'їзду, наскрізний прохід біля стіни закриваємо . Біля входу ставимо лавку або розкладні столик і стільці.

 

2. Покласти плитку, поміняти двері і освітлення, зробити велопарковку

Коли жителі освояться у дворі, можна зайнятися обробкою: доріжка з плитки, красиві вхідні двері (замість «тюремних», як зараз), нове освітлення і місце для паркування велосипедів.

 

3. Оновити обробку першого поверху будинку

Жителям захочеться зробити затишним саме місце біля під'їзду. На цьому етапі можна обробити стіни цокольного і першого поверхів матеріалом з приємною оку текстурою теплих тонів. Щоби вода, що стікає з козирка або балконів, не бруднила та не руйнувала обробку, потрібно встановити зливні труби там, де вода збирається - на козирку і балконах нижніх поверхів.

 

4. Створити тротуар уздовж огорожі

Тротуар не тільки дасть пішоходу можливість пройти, не лавіруючи між машинами, але і дозволить спілкуватися тим, хто сидить на лавці, з перехожими з сусідніх під'їздів.

 

5. Зробити якісний косметичний ремонт

Тут зібрані всі можливі подальші зміни, які здаються нереальними зараз, але випливають логічно з попередніх кроків, і при активній позиції мешканців цілком здійсненні: балкони - веранди на першому поверсі; двері зі скляними вікнами; фарбування будинку у виразні, але спокійні і недратуючі тони.

 

Творці проекту оцінюють здійснення всіх п'яти кроків у 40000-125000 рублів (11,5 - 35,5 тис. гривень): зібрати такі гроші в багатоквартирному будинку цілком реально. Більше того, вони передбачили можливі проблеми. Так, з гоп-компаніями пропонується боротися простим і ефективним способом: ставити лавки не тільки у дворі, але й на вулиці, щоб «чужим» не треба було навіть заходити у двір. Іншим виходом може стати використання складних столів і стільців, які на ніч прибираються у під'їзд. Що стосується хаотичної парковки, то, на думку Лебедєва, автомобілісти першими підтримають наведення порядку у дворі, навіть якщо воно буде пов'язано з обмеженням паркування.»

© Дмитро Лебедєв, Новосибірськ


Від «Народного Оглядача»: це цікавий варіант, коли одна ініціативна людина може «увімкнути» механізм самоорганізації у мешканців одного під’їзду багатоквартирного будинку. Редактору «НО» доводилось спостерігати подібні явища у низки будинків Києва, і навіть самому випадково включити (щоправда, на набагато більш примітивному рівні) подібний механізм у своїй багатоповерхівці. Тож подібний досвід вартий всілякого поширення.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Анатолій Висота's picture
0
No votes yet

А найкраще творити свій РОДОВИЙ МАЄТОК десь у селі.

Comments

Анатолій Висота's picture
0
No votes yet

А найкраще творити свій РОДОВИЙ МАЄТОК десь у селі.

Володимир Щербина's picture
0
No votes yet

Ось що зробили в одному з дворів на Оболоні. Гарний приклад
https://www.facebook.com/night.kiev/posts/613856625357251

Творю, отже існую.