Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Київський стартап запускає виробництво гаджетів для нечутних розмов

Гаджет Hushme дозволяє вести конфіденційні переговори по телефону в публічних місцях. Раніше ми розповідали про цей чудо-гаджет, але тоді Hushme була лише на стадії розробки та вдосконалення.

Минуло ледве півроку, як заплановано серійне виробництво гарнітури.

Детальніше: Українець розробив пристрій для "беззвучних" телефонних розмов

По суті, звичайна бездротова Bluetooth-гарнітура, Hushme позиціонує себе як «глушник мови для смартфона». Пристрій в 2015 році придумали топ-менеджери шведсько-українського виробника кетчупа і майонезу «Чумак» Роман Сакун, Андрій Левчук і Костянтин Шевченко, що постійно стикалися з ситуаціями, в яких їм самим, їхнім колегам і партнерам доводилося обговорювати делікатні питання по телефону в кафе, аеропортах та інших громадських просторах.

РОЗМОВА ПІД ШУМ МІНЬЙОНІВ

«Спершу ми хотіли винайти невеликий, із сірникову коробку, гаджет, який би покривав користувача непропускаючим звуки полем. Але це ідеал, і він поки технічно недосяжний», - розповідає 40-річний Сакун, співзасновник і CEO Hushme, і IT-директор АТ«Чумак».

Свою ідею Сакун та його партнери принесли в київську студію розробки технологічного «заліза» ARTKB. «Хлопці відразу сказали, що ідея цікава, але на її втілення потрібен час», - згадує підприємець. На розробку пішло півроку, за підсумками яких Hushme отримала прототип гарнітури, а інженери ARTKB приєдналися до команди проекту.

На виході вийшов ефективний, але громіздкий гаджет. Пластикова гарнітура кріпиться на рівні рота за допомогою магнітних застібок спереду і еластичною лямки ззаду.

За передачу звуку відповідає вбудований мікрофон, за відтворення - дротяні навушники. Змінні м'які тканинні вкладиші і шумоізоляційні покриття на внутрішній поверхні пристрою знижують гучність мови користувача і перетворюють її для оточуючих в набір нерозбірливих звуків.

Hushme можна використовувати і як звичайний hands free мікрофон, і за прямим призначенням, каже Сакун.

У пасивному режимі гучність розмови знижується вдвічі - з 50-60 дБ до 25-30 дБ, ефективний радіус дії складає 90 см. В активному режимі також задіяні вбудовані в пристрій динаміки: під час розмови користувача вони по команді (кнопки управління розташовані на бічній панелі ) програють аудіосемпли і вибудовують додаткову звукову стіну в 12 дБ. Каталог семплів доступний в безкоштовному мобільному додатку Hushme, серед варіантів - крики птахів, шум моря, дихання Дарта Вейдера, крики міньйонів з мультфільму «Гидке Я» та інші звуки.

Правда, сторонні звуки привертають додаткову увагу до носія маски, відзначали журналісти порталу Engadget, які тестували пристрій. Крім смартфона маску можна підключити до стаціонарного телефону і будь-якого пристрою, що має 3,5-міліметровий аудіороз'єм. Акумулятора вистачає на 10 годин використання.

У ролі користувачів команда Hushme розглядає не тільки любителів проводити ділові бесіди в громадських місцях, а й офісних працівників: використання пристрою дозволить знизити шум в кол-центрах. Серед цільової аудиторії також мандрівники, геймери і журналісти (в майбутньому компанія обіцяє додати функцію голосового набору тексту).

ШЛЯХ ВІД ЛАС-ВЕГАСА ДО КИТАЮ

Команда Hushme складається з десяти чоловік. За операційний менеджмент і фінанси відповідають співзасновники Костянтин Шевченко і Андрій Левчук. Вони теж продовжують працювати в «Чумаку» на позиціях генерального і фінансового директорів відповідно. Інженери з ARTKB допомагають з маркетингом, дизайном і виробництвом - у студії налагоджені прямі контакти з фабриками в Китаї.

Сьогодні компанія знаходиться в стадії, максимально близькій до запуску серійного виробництва. Початкові інвестиції на розробку засновники зібрали самотужки: на складання прототипу і випуск першої тисячі примірників пішло близько $220 тис., оцінює Сакун.

Разом з налагодженням підготовча фаза тривала близько півтора років, на початку 2017 року пристрій було представлено на виставці споживчої електроніки CES в Лас-Вегасі.

«Hushme починався як хобі, але завдяки увазі преси ми зрозуміли, що все серйозно», - зізнається голова компанії. Він не перебільшує: за рік з моменту американської прем'єри матеріали про «голосову маску» вийшли в десятках провідних ЗМІ по всьому світу.

Популярність засновники Hushme вирішили конвертувати в краудфандінг. У травні 2017 року компанія запустила збір на Kickstarter і залучила понад $71 тис. від 284 користувачів. У червні до цієї суми додалося ще понад $103 тис. Від прихильників з іншої платформи - Indiegogo.

«Краудфандінгові майданчики ми використовуємо замість власного інтернет-магазину - вони дешевші в обслуговуванні і забезпечують більшу аудиторію», - пояснює Сакун. Приєднатися до пулу користувачів на Indiegogo можна і сьогодні: гарнітура коштує від $189, а для дистриб'юторів доступні партії по 30 комплектів за $4499. У комплект крім самої маски входить набір внутрішніх заглушок, дроти microUSB і аудіороз'єм 3,5 мм.

На CES-2018 стартап привіз оновлену версію маски з більш ергономічним дизайном і знову зібрав хорошу пресу.

«Не дивлячись на те що ми майже готові до масового виробництва, під час тестів на виставці ми все ж помітили кілька недоліків, які усунемо до запуску конвеєра», - обіцяє CEO. Почати відвантаження замовникам він сподівається в березні-квітні 2018 року. А перші спонсори з Kickstarter і Indiegogo отримали свої комплекти ще в грудні 2017. Виробництво розміщено в Китаї, хоча перші зразки друкувалися на 3D-принтері в Києві, згадує Сакун.

За його словами, на Hushme виходили вже кілька акселераторів і інвесторів, але умови не влаштували засновників: «За істотну частку в компанії пропонували до $25 тис.». Більш вдало складаються стосунки з ритейлерами: компанія веде переговори з мережами у Франції, Великобританії і Бразилії. Hushme також зацікавився Amazon: стартап отримав запрошення в програму-акселератор Amazon Launchpad.

Конкретні плани розвитку Сакун воліє зберігати в секреті. Для бізнесу компанії ідеально підходить слоган, яким він описує продукт Hushme: «Є речі, про які не прийнято говорити публічно».

Джерело

Наші інтереси: 

Нове і незвичайне твориться в Україні.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Корисний гаджет!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Корисний гаджет!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!