Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Жодних мультиків та гаджетів: у ВООЗ назвали формулу повноцінного розвитку дитини

Світ:

ВООЗ випустила нові рекомендації для дітей віком до п'яти років. В першу чергу це — повноцінний сон та фізична активность. Дітям віком до двох років проводити час перед екраном чи з телефоном не можна взагалі. Для дітей старших за два роки такий час має обмежуватися 60 хвилинами, але не більше.

“Звісно, буває важко втримати увагу дітей, тому батьки схильні використовувати будь-які засоби. Подивитися мультики чи погратися телефоном — чи не найпопулярніші опції. Втім, дозволяти малюкам годинами бавитися ґаджетами — не найкраща ідея. Особливо, коли йдеться про здоров’я”, - написала Уляна Супрун на Фейсбук і дала посилання на Рекомендації ВООЗ.

Як дітям, так і дорослим вона порадила бути рухливими якомога більше. А от розваги перед екраном у вигляді перегляду мультиків чи гри на телефоні не входять до цього переліку.

Основні рекомендації щодо фізичної активності

1. Бути активними якомога більше та різними засобами. Хороший спосіб залучити малюка рухатися — інтерактивні ігри на підлозі.

2. Для тих малят, які ще не рухаються активно, потрібно хоча б 30 хвилини на день (в час, коли вони не сплять) проводити в положенні на животі. Потрібно залучати їх до того, щоб вони рухали кінцівками.

3. Не залишайте дитину в колисці, гойдалці чи у слінгу понад годину. Що менше часу в обмеженому просторі, то краще розвивається моторика дитини та зменшуються ризики мати зайву вагу.

4. Дітям від двох років і старше потрібно бути фізично активними три години щодня. Активність може бути різної інтенсивності — гра з м’ячем, прогулянки, танці, інтерактивні ігри тощо. Що більше, то краще. Важливо, щоб діти мали змогу рухатись як на вулиці, так і в приміщенні.

5. Якщо дитина хоче сидіти, то залучайте її до читання, розповідей, настільних ігор, головоломок, малювання.

Рухова активність добре впливає на фізичний розвиток дитини – покращує розумові здібності, здатність. концентруватись та будувати соціальні контакти. Будьте добрим прикладом для дитини. 

Надзвичайно важливим є здоровий та повноцінний сон. 

Рекомендація щодо сну немовлят та підлітків

• немовлята до трьох місяців повинні мати 14–17 годин сну (віком 0–3 місяці) або
• немовлята від трьох місяців до одинадцяти –12–16 годин
• діти віком від 1 до 2 років — 11–14 год хорошого сну з регулярним часом на пробудження та нічний сон
• дітям від 3 років потрібно спати щонайменше 10–13 годин.

Чим коротший сон за рекомендованим часом – тим вищий ризик зайвої ваги, порушенням емоційної регуляції та зросту. Чим менший сон – тим більше дитина хотітиме проводити час з ґаджетами та дивитися мультфільми.

Повноцінний сон + фізична активність + менше часу сидячи — науково обґрунтований рецепт повноцінного та здорового розвитку дитини.

Наші інтереси: 

Поради батькам, які дбають про своїх дітей.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи