Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Зеленський підтримав заборону реклами лікарських препаратів – підписано указ

Світ:

Глава держави підписав указ, завдяки якому набирає чинності відповідне рішення Ради нацбезпеки та оборони України (РНБО). Передбачається, що мораторій захистить українців від самолікування і мінімізує шкідливий вплив самолікування.

Про це йдеться на сайті Офісу Президента України.

Але обмеження почнуть діяти тільки з 1 січня 2024 року. До встановленої дати Кабінет міністрів повинен заборонити рекламу ліків у ЗМІ, включаючи радіо і телебачення. Підписане президентом рішення РНБО дає уряду таке право.

Не можна буде рекламувати:

  • лікарські засоби;
  • медпрепарати;
  • методи профілактики та діагностики;
  • методи лікування і реабілітації.

У РНБО також наполягають на підтримці урядом законопроєкту №5547, у якому йдеться про харчові та дієтичні добавки. Законопроєкт має контролювати обіг та продаж таких препаратів. Це дозволить захистити населення від "несприятливих наслідків несумлінного поширення біологічно активних добавок".

Виробники ліків та медійники обурені

Реклама ліків на телебаченні – найголовніша стаття його доходів, пише Сьогодні.

"Це ті гроші, які могли б піти на створення цікавих аудіовізуальних продуктів. Або ж на утримання медіа, які не фінансуються за рахунок держави і практично не мають можливості інших джерел фінансування і ось цих заробітків медіа будуть позбавлені", – зазначає виконавчий директор Асоціації "Індустріальний телевізійний комітет" Сергій Сьомкін.

Україна – єдина держава в Європі, де можуть заборонити рекламу медикаментів. Такого немає ніде. В Асоціації виробників ліків рішенням РНБО шоковані. Кажуть, з ними цього ніхто не погоджував. Ще й запевняють – запровадження мораторію призведе одночасно до істотних втрат державного бюджету та скорочення робочих місць у фармацевтичній галузі. Але найголовніше – це позначиться на українських пацієнтах.

"Має право громадянин, пацієнт знати інформацію про те, що він вживає, порівняти цей препарат з іншим виробником, таким чином вплинути на ціну препарату, адже реклама впливає на зниження ціни на препарат і держава має про це пам’ятати", – наголошує президент асоціації "Виробники ліків України" Петро Багрій.

До того ж заборона реклами матиме різкий та значний вплив на продажі фармацевтичних компаній, з яких 50% є національними виробниками. Інші – іноземні фірми, які після такого добряче подумають, чи треба виходити на український ринок

Рішення РНБО може критично вдарити по українських ЗМІ. За різними підрахунками, реклама медичних засобів становить від 30 до 44% усього обсягу реклами. Це не просто бажання медіа заробити, а питання їхньої незалежності, адже реклама в усьому світі – основний дохід.

"Для медіа доходи від реклами лікарських засобів є надзвичайно важливими – це понад 30%. І їхня проста ліквідація з одного боку вдарить по медійниках, а з іншого боку абсолютно не гарантує того, що самолікуванням люди перестануть займатися", – впевнений міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Наші інтереси: 

Виробники ліків та медійники обурені :) Розуміти, що фарміндустрія – це бізнес, який не має нічого спільного з турботою про здоров'я населення. Як кожний бізнес, фарма націлена на отримання прибутків. Дурити через красиву рекламу довірливе населення має припинитися!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача В'ячеслав Пачевський.
0
Ще не підтримано

Якщо вірно називати речі, то "вдарить по медійникам" - має звучати "визволить кошти, можливо, на щось більш корисне"

Коментарі

Зображення користувача В'ячеслав Пачевський.
0
Ще не підтримано

Якщо вірно називати речі, то "вдарить по медійникам" - має звучати "визволить кошти, можливо, на щось більш корисне"

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

А, можливо, на додаткові крадіжки чиновникам...Це вже як повенуться обставини. І, наша справа (магічна, ж, зрозуміло:)), повернути їх таким чином, аби визволені кошти дійсно пішли на щось суспільно корисне.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

А, методи профілактики та діагностики явно не відносятся до ліків! Між тим, найбільш розрекламованими препаратами є вакцини проти ковіду. Навіть, трохи шкода, що цей закон почне діяти лише з 2024 року...

Якщо прагнеш чуда - створюй його!