Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Збираються надрукувати 1000-гривневу купюру

Нацбанк хоче ввести в обіг купюру номіналом 1 тис. грн. Кого буде зображено на нових грошах, не розголошують. Усі документи по цій купюрі мають гриф "цілком таємно".

Але інтригу ми втримаємо недовго, — каже заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб.

В інтернеті поширюють фото 1000 грн. із портретом письменника Пантелеймона Куліша.

— Нацбанк, з одного боку, постійно знижує максимальну суму для розрахунків готівкою. Недавно скоротили зі 150 до 50 тисяч гривень. З другого, заявляє про запровадження нової купюри. Регулятор суперечить сам собі, — говорить економіст Андрій Новак.

У Нацбанку кажуть, що така купюра потрібна зараз. Це справді так?

— Номінал гривні зараз співмірний із доларами, євро. Середня зарплата у Сполучених Штатах Америки — близько 3 тисяч доларів. У західноєвропейських країнах — близько 3 тисяч євро. В Україні — 3–3,5 тисячі гривень. Найпоширеніша купюра — 100 доларів. У нас є 200, 500 гривень. Практичної потреби вводити банкноту 1000 гривень немає.

В Європі, навпаки, хочуть відмовитися від найбільшої купюри — 500 євро. Там популярні безготівкові розрахунки.

Потребу в грошах великого номіналу пояснюють зручністю. Це спростить розрахунки?

— Це нічого не дасть. Тільки демонструватиме поганий стан фінансової системи. Вилучатимуть з обігу дрібніші купюри. Привчатимуть українців до крупних. Перший час люди не знатимуть, як відрізнити фальшивки від справжніх грошей.

Які можуть бути наслідки?

— Введення в обіг 1000 гривень стане сигналом, що фінансові справи України погані. Тому й виникла потреба друкувати гроші великого номіналу. На такий крок ідуть країни, де стрімко знецінюється національна валюта і зростають ціни.

Це спровокує негативні очікування в суспільстві, паніку. Люди сприйматимуть як сигнал, що все дорожчатиме, а за гривні можна буде купити все менше.

Можливо так хочуть замаскувати друк додаткових грошей?

— Для цього Нацбанку не потрібно вводити в обіг нову купюру.

Гривня знецінилася втричі.

— Великі номінали банкнот є в Росії, Індії. Вони свідчать про багаторічну високу інфляцію, знецінення національної валюти, — говорить радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ, 42 роки. — Гривня відносно долара впала майже втричі. Інфляція за три роки становила понад 80 відсотків. Нацбанк міг давно ввести купюру 1000 гривень. Але рішення відкладали. ­Здебільшого через психологічний фактор.

У світі поступово відмовляються від готівки. Україна цього не може зробити. У нас більшість політиків, чиновників задекларували величезну кількість готівки. Що більший рівень корупції, тіньової економіки, то більше паперових грошей. Україна посідає одне з найгірших місць у світі за кількістю готівки в економіці.

Коли європейці обговорювали доцільність 500-єврової банкноти, аргументом проти була корупційна складова. Давати хабар легше великою купюрою.

Наші інтереси: 

Колись ми мали мільйони карбованців, тепер матимемо тисячі гривень. Очевидно, що Нацбанк очікую сильну інфляцію.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
гривня
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Багатій Сонечко.
0
Ще не підтримано

Якщо буде купюра в 1000 грн, то хабарі стануть тонкіші

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цитата:
— Номінал гривні зараз співмірний із доларами, євро. Середня зарплата у Сполучених Штатах Америки — близько 3 тисяч доларів. У західноєвропейських країнах — близько 3 тисяч євро. В Україні — 3–3,5 тисячі гривень. Найпоширеніша купюра — 100 доларів. У нас є 200, 500 гривень.

Зарплата в США - $3000, тобто 81 000 гривень (1 долар = 27 грн.)
Зарплата в Європі - 3000 євро, тобто 87 000 гривень (1 євро = 29 грн.)
Зарплата в Україні - 3000 - 3500 гривень, тобто $111,11 - $129,62
Зарплата в Україні - 3000 - 3500 гривень, тобто 103,44 - 120, 68 євро.

Скотство!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Багатій Сонечко.
0
Ще не підтримано

Якщо буде купюра в 1000 грн, то хабарі стануть тонкіші