Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 201
  • Переглядів: 212

Застосунок «Резерв+»: який його правовий статус та чому Міноборони мовчить

Категорія:

Правовий статус мобільного застосунку «Резерв+» залишається дуже сумнівним, а внутрішня постанова Кабміну є лише підзаконним актом в системі законодавства і підпорядковується Конституції та Законам. Стала прояснятися ситуація навколо розробки та фінансування додатка «Резерв+».

24062201korsun.jpg

Костянтин Корсун
Костянтин Корсун

Витекло відео із засідання якогось комітету Верховної Ради, де Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони, відбріхувалася від незручних питань депутатів щодо створення та фінансування застосунку.

Відомий експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун написав:

"Якщо продертися крізь мекання та бикування пані заступниці міністра та її підлеглих, можна з’ясувати ось що:

1. Профінансувала розробку Благодійна організація «Благодійний фонд розвитку обороноздатності України», який очолює Шнейдер Михайло Петрович. Просто такий збіг, що операційним директором Київської школи економіки (KSE) є людна на ім’я Михайло Шнейдер. Нагадаю, що KSE заснована Віктором Пінчуком, а її президентом є сумнозвісний Тимофій Милованов.

2. Майнові права Міністерству оборони на додаток “Резерв+” були передані ще однією неоднозначною організацією – BRDO, які називають себе «офіс ефективного регулювання». Харчується виключно грантами, з госухою працює більше 10 років. По суті займається «реалізацією реформ», але, судячи з поточного рівня реформованості країні, реалізує не дуже вдало, м’яко кажучи. Хоча гроші на це списує у промислових масштабах. Думаю, після зміни влади по них буде багато цікавих антикорупційних розслідувань. І просто для розуміння, що таке BRDO, – попереднім керівником BRDO був Олексій Гончарук, прем’єр-міністр України (2019-2020).

3. То хто ж є розробником “Резерв+” з’ясувати депутатам так і не вдалося. Керівник BRDO Олексій Дорогань пояснив, що BRDO уклало договори з кількома компаніями на розробку. Це має вкрай підозрілий вигляд, оскільки таким чином розмивається відповідальність і крайнього не знайти. Але список компаній-розробників Дорогань пообіцяв надати. Чи надасть – хтозна, але пообіцяв.

4. На питання про наявність «Технічного завдання» на «Резерв+» пан Дорогань почав «петляти». На пряме питання «так технічного завдання не було»? – сміливо відповів «було звичайно». Але не спромігся відповісти навіть КОЛИ воно було надано розробникам. У мене є додаткове питання: а КОМУ надавалося ТЗ, якщо єдиного розробника як такого не існує? Усім підрядникам? Серйозно?

І ще питання від мене: розроблялося програмне забезпечення для роботи з інформацією з обмеженим доступом, правильно? Відповідно, розробники мали доступ до цієї ІзОД – щонайменше, щоб перевірити працездатність своєї розробки, так? В існування «тестових майданчиків» я не вірю, пардон – банально не було часу на їхнє розгортання, і це дуже легко перевірити.

Тобто доступ до секретних даних про призовників, військовозобов’язаних та резервістів було надано невідомим неуповноваженим особам – і це також легко перевірити. Підрозділ захисту державної таємниці СБУ вже мав би усіх причетних запроторити до СІЗО за статтею 328 ККУ. Але ж люди Федорова – недоторканні, на них не розповсюджується законодавство України.

Можу зробити висновок, що Федоров і його команда таки «хакнули систему». Фактично ними проголошено принцип: якщо тобі не подобаються правила – просто ігноруй їх, по праву сильного. Має рацію не той, хто її має, а той, хто сильніший, – як у середньовіччі. Якщо ти при владі – встановлюй свої власні правила і живи у щасті. Але якщо нахабні смерди спробують також жити за твоїми правилами – нещадно карай цих свавільників. Друзям все – ворогам закон".

Корсун зауважує, що заступниця міністра оборони сказала, що на розробку застосунку було витрачено «нуль бюджетних коштів», але її радник підтвердив, що «майнові права на програмне забезпечення передано Міноборони від громадської організації».

Чиновник діє від імені народу України, і зарплату йому платять з наших податків, а він там, бачте, подаруночки приймає. У 99% випадків подарунки, дорожчі, ніж один прожитковий мінімум (та інші офіційно дозволені), є підкупом держслужбовця. У нашому випадку йдеться про подарунок вартістю 86 тисяч доларів – хоча і ця цифра має вкрай підозрілий вигляд, пише Корсун і питає, як тепер Шабунін буде відмазувати своїх друзів-жижиталізаторів і як він пояснить «чому це не є корупцією». І чи погодяться з ним НАЗК, НАБУ, САП, ВАКС, ДБР, СБУ, БЕБ, Нацполіція і вся президентська рать.

До речі, рівно все те ж саме стосується додатка «Дія», який також був переданий міністерству імені Федорова від комерційної установи безкоштовно у 2019. Отже, «Резерв+» – це не тільки нахабний плювок в обличчя захисту персональних даних громадян, не тільки добровільні електронні кайданки, але також розголошення держтаємниці та корупція, вважає автор допису і продовжує:

"Іншими словами, Катя вже мала б сидіти у СІЗО по щонайменше двох статтях ККУ. А в тюрмі вона мовчати, як партизан, не буде – здасть одразу й усіх. Бо вона суто виконавець. То на що розраховують федорівські жижиталізатори? Що війна триватиме безкінечно, а значить вони довічно будуть при владі, а виборів більше вже не буде ніколи? Так усі війни колись закінчуються. Відчувають себе вічними та безсмертними, як януковічі у січні 2014-го? Ну пострибайте на цих граблях ще раз.

Але заради чого федорівське угруповання пішло на всі ці жахливі порушення кримінального законодавства? От щоби що? Різко покращилася мобілізація? Начебто ні. Ситуація на фронті суттєво поліпшилася? Якось теж поки ні, на жаль. Тоді заради чого весь цей безумний двіж? Щоб чоловіки скачали собі «електронні військово-облікові документи»?

Таким документом є виключно військовий квиток, паперовий, і з відповідними відмітками в ньому. Який видадуть у ТЦК після проходження ВЛК. Все інше – оті всякі QR та штрих-коди – то розвод. Вологі фантазії Федорова, які не мають юридичного підґрунтя. Медійним кіпішем навколо мобільного додатку приховати свою злочинну недбалість з провалу мобілізації – ось це виглядає значно вірогіднішим.

Можете вірити або не вірити у все це, але такою є неприємна об’єктивна реальність, яка у майбутньому підтвердиться прямими доказами. Щоб не чекати ці довгі роки, я розказую її зараз. То ж не кажіть потім, що не знав(ла)".

 

 

Наші інтереси: 

Знати від професіоналів про підводні камні нових застосунків від чинної влади. Розуміти, що їхня "держава в смартфоні" з її "Дією" – ризикована і ненадійна. Застосунок «Дія» є не стільки технологічним, скільки політичним проектом.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ельфи – з кінофільму "Володар перстенів"

Шлях Лебедів, або Як увійти в ельфійський простір волі. Світотворча тріада: омолодження, інновації, удача

Для заснування нової цивілізації необхідне поєднання трьох обов’язкових компонентів – керованої молодості, інноваційності та удачі. Щоб стати ельфом (елбедем, лебедем), треба піднестися в ельфійський...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Список інтелісів біля корита розширюється! До речі, державне корито і слова Ісуса дуже перегукуються: "Не кидайте перл ваших перед свиньми...".

Хоча свині і собаки - це одомашнені інтеліси...Ці скоріше вовки...

Радіймо життю граючи!

Коментарі

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Список інтелісів біля корита розширюється! До речі, державне корито і слова Ісуса дуже перегукуються: "Не кидайте перл ваших перед свиньми...".

Хоча свині і собаки - це одомашнені інтеліси...Ці скоріше вовки...

Радіймо життю граючи!