Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 85
  • Переглядів: 92

Залужний приховував свої плани від США і Зеленського, щоб врятувати Україну, – The New Yorker

Категорія:

Американські військові розповіли журналістам, що Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний прагнув не допустити захоплення Києва та пожертвував частиною територій, щоб розтягнути підрозділи РФ на лінії фронту.

ezgifcom-gif-maker11.jpg

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний приховував свої плани щодо оборони країни від союзників у США і навіть від президента України Володимира Зеленського, пише The New Yorker, посилаючись на власні джерела.

"Залужний вагався повідомляти будь-які подробиці. Він не тільки захищав свої плани, він відмовився поділитися розміщенням схованок зброї, які він постійно переміщував і маскував, щоб уберегти їх від знищення або захоплення російською армією. Деякі американські посадовці були занепокоєні тим, що Залужний, як і Зеленський, не повністю вірив розвідці США. Інші посадовці були переконані, що він їм вірив і мав на руках плани війни, але хотів зберегти їх у секреті від Зеленського", йдеться у публікації.

"Враховуючи небажання Зеленського переводити країну на воєнний стан, думали, що Залужний, можливо, намагався уникнути того, щоб його попросили скоротити масштаб підготовки. Американський військовий чиновник сказав, що Залужний не хотів ділитися своїми планами з Міллі, бо боявся, що Міллі потім проінформує Білий дім, який, своєю чергою, розкаже щось Зеленському.

Нарешті в лютому Залужний погодився поділитися своїм планом захисту України. Аташе з питань оборони посольства США в Києві, полковника повітряних сил, викликали на нараду в Генштаб і показали ескіз українських позицій і схеми оборони, представлені на одній сторінці. Їй не дали копії, а дозволили робити лише нотатки від руки. Українські військові показали американській аташе з посольства фальшивий варіант плану, маскуючи повний масштаб оборонної кампанії", йдеться у публікації.

Зрештою, стратегія Залужного полягала в тому, щоб за будь-яку ціну запобігти захопленню Києва, тоді як дозволити російським військам в короткостроковій перспективі зайти на інші території. Ідея полягала в тому, щоб відбити російські підрозділи, поки вони будуть розгортатися на великій території.

"Тоді ми нікому не довіряли. Наш план був нашим єдиним крихітним шансом на успіх, і ми не хотіли, щоб хтось про нього щось знав", – цитує слова високопоставленого українського військового автор статті.

Влада США погано розуміла плани України щодо оборони. Голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі кілька разів на тиждень зв'язувався з Валерієм Залужним, розпитуючи його про те, як українці мають намір захищатися від армії Росії. Американський військовий запропонував свою стратегію – використовувати розсерджені мобільні підрозділи, створити кілька ліній оборони по всій країні та поєднувати бойові дії із партизанськими диверсіями.

У статті згадується про те, як у листопаді минулого року Байден відправив директора ЦРУ Вільяма Бернса в таємну поїздку до Москви. Видання при цьому нагадує, що Бернс раніше обіймав посаду посла США в Росії та часто мав справу з Путіним особисто.

Протягом двох днів Бернс зустрічався з найближчим оточенням радників Путіна, зокрема, з директором Федеральної служби безпеки Росії Олександром Бортніковим і головою Ради безпеки Кремля Миколою Патрушевим. Бернс повернувся з Москви з меседжем, що Путін вважає Зеленського слабким лідером, що українці прогнуться і що російські військові зможуть досягти вирішальної перемоги з мінімальними витратами.

У Білому домі "Команда тигрів", що складається з експертів Державного департаменту, Міністерства оборони, Об’єднаного комітету начальників штабів і розвідувальних служб, провела навчання, щоб передбачити форму російської атаки. Після приходу до влади Путіна два десятиліття тому кремлівське керівництво анонсувало широкомасштабні зусилля з модернізації своїх збройних сил.

ЦРУ та інші західні спецслужби дійшли висновку, що російська армія здолає Україну. За оцінками розвідки на той час, Путін очікував, що російські війська захоплять Київ протягом сімдесяти двох годин.

За лаштунками Зеленський та інші високопосадовці України просили США про значне постачання зброї. Наприкінці січня адміністрація оголосила, що надсилає пакет військової допомоги на двісті мільйонів доларів, який включав ще триста Джавелінів, Стінгери, переносні зенітні комплекси.


Докладніше про причини недовіри ЗСУ до Білого дому читайте у статті «Війна в Україні як елемент піар-кампанії корпоративних психопатів» (+аудіо).

Наші інтереси: 

Маємо розуміти, що протягом першого місяця великої війни Білий дім діяв спільно з Москвою. Залужний це розумів. Дивна війна: її наперед анонсували головні рупори Демократичної партії США. Докладні плани війни були широко оголошені. 19 січня Байден відкрито заявив, що якщо в Україну буде «невелике вторгнення», то США можуть нічого й не робити. Байден або мимоволі проговорився про запланований з Путіним бліцкриг, або спеціально це сказав, щоб остаточно переконати Путіна в наявності гарантій американського невтручання.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Погорілець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Навіщо Нью Йоркер про це пише?
Щоб Зеленський знову собачився із Залужним?

Коментарі

Зображення користувача Микола Погорілець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Навіщо Нью Йоркер про це пише?
Щоб Зеленський знову собачився із Залужним?

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
4
Середнє: 4 (1 голос)

Все це показує патріотизм, далекоглядність, і  філігранність стратега Залужного!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Ігор Каганець.
4
Середнє: 4 (1 голос)

Скоріше всього, ця стаття тижневика «Нью-Йоркер» орієнтована на його постійну аудиторію, яка є достатньо розумною і вимагає точності в деталях. Редакція отримала доступ до унікальної інформації, тож одразу виклала її. Такі статті підіймають рейтинг будь-якого серйозного видання. 

Микола Погорілець wrote: Навіщо Нью Йоркер про це пише? Щоб Зеленський знову собачився із Залужним?

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Я думаю, що у Залужного були вагомі причини (!) обмежено довіряти як Зеленському і працівникам Офісу Президента, так і керівництву США.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!