Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 170
  • Переглядів: 185

Законопроект про мобілізацію: влада гальмує, військові чекають. З держслужбовців треба знімати "бронь"

Категорія:

Владі слід почати з себе, мобілізувати спочатку свої зайві органи державного управління, а їх достатньо. Мобілізовувати потрібно більш підготовлених людей. Рівно місяць тому Кабінет міністрів України подав до Верховної Ради законопроєкт, який передбачав посилення мобілізаційних заходів, але невдовзі його відкликав.

24012503.jpg

Сергій Згурець

Днями зʼявилися певні версії з доопрацюваннями та правками, але потім сказали, що насправді в парламенті ще немає такого законопроєкту, який має усіх задовольнити.

Як бачимо, ніхто не хоче брати відповідальність і ухвалювати жорсткі рішення. У Президента дивна позиція: він має законодавчу ініціативу і може запропонувати свій проект закону. Але не робить цього.

Павло Кишкар, заступник командира артилерійського дивізіону, майор, народний депутат України VIII скликання, наголосив, що на передовій очікують ухвалення  законоу про мобілізацію потрібно якнайшвидше, пише у своїй статті на Еспресо Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт.

Загалом у Збройних Силах не відбулось жодної докорінної реформи. Говорити про те, що пришвидшення мобілізації підвищить якість ЗСУ, навряд чи доводиться. Хлопці пишуть, що на нарадах у Києві обговорюються питання, які вже мали б бути вирішені. Наприклад, фінансування розвитку озброєння та військової техніки, яке планувалося на 3 роки, не існує. Нема конкретної людини, яка б за це відповідала. А це все – розмиття відповідальності, як і питання мобілізації.

Майор переконаний, що мобілізація має складатися з трьох частин. Перше – мобілізація зовнішня, адже бачимо призупинення військово-технічної допомоги з Заходу.

Друге – внутрішня мобілізація. Це те, про що говорить закон із залученням чоловіків від 27 до 60 років до військової служби, уточнює автор статті та, посилаючись на згаданого майора, пропонує внутрішню мобілізацію розпочати з влади, з владних кабінетів, управлінь, які чомусь потрапляють у списки недоторканних і не підлягають мобілізації.

Якби влада сказала, наприклад, що від сьогодні на певні посади в органи державної влади та органи місцевого самоврядування ми відмовляємося приймати військовозобовʼязаних, що бронь з усіх знімається і будуть залучати лише людей, які не підлягають мобілізації, уточнює він і зазначає, що владі потрібно починати з себе.

Павло Кишкар зауважив, що військові очікують, що працівники МВС, НАБУ, ДБР долучаться до лав ЗСУ. "Якщо вони чоловіки, то хай встають поряд. Ми їх навчимо, за три місяці підготуємо, і будуть воювати разом з нами. Вони вже знають, що таке зброя, як нею користуватись. Ми їх підготуємо до відповідного кваліфікаційного рівня, щоб вести з ворогом бойові дії. А говорити про те, що законопроект не такий, що чинне законодавство не можемо виконати – це не те, треба подати зрозумілий і компромісний для всього українського суспільства законопроєкт. Якби влада почала з себе, мобілізувала спочатку свої зайві органи державного управління, а їх достатньо, то цю внутрішню мобілізацію більш підготовлених людей, ми готові сприймати як побратимів".

Він додав, що влада теж давала присягу й гарантувала, що буде боротися й виконувати 17-ту статтю Конституції, тому хай своїх чоловіків направляє до нас, а ми їм допоможемо.

Третя частина мобілізації – технічна, що є окремою темою. Ці безглузді наради, які проходять у Генштабі, Міністерстві оборони нічим не завершуються. Зброї сучасної не стає більше на фронті. "Ці процеси, як і реформування сектору безпеки й оборони, мають бути ще позавчора завершені, а ми лише про них говоримо замість того, щоб бачити нові зразки озброєння на фронті. Якщо ви не здатні цього робити, то визнайте це та йдіть на фронт, а ми вас замінимо. І будемо приймати якісні рішення заради того, щоб було чим воювати на фронті. А таких розробок у нас достатньо багато", – процитував Згурець майора і колишнього народного депутата.

Виділення в тексті мої, О.К.

Дивіться після 2-ох хвилини:

 

Наші інтереси: 

Стежимо за тим, як влада гальмує необхідні зміни, і просуваємо правдиву інформацію. Треба звернути увагу на цікаву пропозицію майора щодо приватних військових компаній.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи