Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Захоплення мозку» – адиктивний метод соціальних мереж

Методи «захоплення мозку», які використовуються гігантами соціальних мереж для утримання користувачів на своїх платформах, мають шкідливий вплив, особливо, на дітей, вважає інсайдер галузі Рекс Лі, який стверджує, що компанії можуть порушувати закони про захист дітей та закони про захист прав споживачів, застосовуючи такі методи.

Лі, який має більш ніж 35-річний досвід роботи в технологічній та телекомунікаційній галузі, нещодавно давав свідчення в Конгресі, розповідаючи там про деякі обманні методи, що використовуються соціальними мережами – зокрема, про метод «захоплення мозку» – повідомляють «Час і події» https://www.chasipodii.net/article/27462/, які посилаються на https://www.theepochtimes.com/addictive-brain-hijacking-methods-of-social-media-platforms-harmful-to-users-especially-children-insider_4168937.html

«Коли я вперше почув про «захоп­лення мозку», то подумав, що це щось із науково-фантастичного фільму, – сказав він нещодавно в інтерв’ю програмі «Перехрестя» теле­ка­налу EpochTV. – Застосунки для соціальних мереж, у тому числі розроблені компаніями Google, Meta та Bytedance, спеціально створені для того, щоб викликати звикання».

Частина того, що роблять ці платформи, викликає залежність, що пов’язана з технологіями захоплення мозку, які включають нав’язливу і маніпулятивну рекламу, пояснив він.

Лі, який працює в технологічній галузі в компанії-розробнику корпоративних застосунків і платформ, сказав, що він був шокований після того, як у 2017 році натрапив на визнання в інтерв’ю Axios Шона Паркера, який обіймав посаду першого президента Facebook.

В інтерв’ю Паркер сказав, що Facebook був спеціально розроблений з використанням технологій, що викликають звикання, пов’язаних з тим, що він назвав «петлею зворотного зв’язку соціальної валідації».

«Це саме по собі є основою захоплення мозку, – сказав Лі. – І що вони це роблять так, щоб переконати кінцевого користувача, що те, що він розміщує на платформі, приймається багатьма людьми». Іншими словами, петля зворотного зв’язку з соціальним підтвердженням буде пов’язана з великим пальцем вгору, конфетті, емодзі тощо, після того, як вони зроблять повідомлення».

Лі сказав, що ці якості, що викликають звикання, розробники закладають у дизайн своїх додатків та платформ, що у результаті шкодить користувачеві.

«Шон Паркер фактично визнав це під час інтерв’ю Axios, коли сказав: «Один Бог знає, що це робить з мозком наших дітей, – сказав Лі. – Але це не лише мізки дітей, це мізки будь-якого кінцевого користувача, чи то дорослий, підліток, дитина, бізнесмен. От чому люди перевіряють свої смартфони до 150 разів на день».

Лі додав, що Паркер прямо сказав Axios, що петля зворотного зв’яз­ку – це «та сама річ, яку міг би вигадати хакер на зразок мене, тому що ви використовуєте вразливість у людській психології». Лі надав комітетам Конгресу, а також сенаторам та членам Палати представників інсайдерську інформацію про те, як розробляються ці платформи.

Радник з кібербезпеки та конфіденційності також підкреслив згубний вплив цих соціальних медіаплатформ на підлітків, назвавши їх «нічим не кращими від тютюнових компаній, що випускають сигарети зі смаком жувальної гумки для продажу дітям».

«Ці петлі зворотного зв’язку соціальної валідації – ось, що лежить в основі, і чому молоді дівчата-підлітки, а також хлопці, які використовують ці технології, можуть постраждати від них. Вони стають залежними від них, вони ніколи не можуть знайти задоволення», – сказав Лі.

«В результаті вони впадають у депресію і постійно шукають підтвердження не тільки у технології, а й в інших користувачів платформи». «Це також небезпечно, тому що сприяє кібербулінгу», – говорить Лі, пояснюючи, що самі кібербулери можуть стати залежними від знущань з інших в Інтернеті.

«Вони (кіберхулігани) отримують кілька «великих пальців угору» за пост, у якому вони знущаються з когось, а трохи згодом з’являється ще більше «великих пальців вгору». І тоді ця людина, по суті хуліган, стає залежною від того, щоб завдавати шкоди людям, а також від того, що одержувач починає зазнавати шкоди, – пояснив він. – І ми всі знаємо, що це призводить до тривоги, самоушкодження, а також самогубств. І все це спостерігається серед підлітків та молодих дорослих користувачів, особливо, серед дівчат, які користуються цією платформою».

«Діти експлуатуються», – стверджує він, відзначаючи, що гіганти соціальних мереж можуть порушувати закон про захист дітей в Інтернеті – Закон Федеральної торгової комісії (ФТК) про захист приватного життя дітей в Інтернеті (COPPA), ухвалений у 1998 році.

«Дитині до 13 років фактично заборонено використовувати будь-які технології, які підтримуються хижацькими програмами, розробленими для експлуатації користувача з метою отримання фінансової вигоди за допомогою таких методів, як видобуток даних та стеження», – сказав Лі про цей закон.

За словами Лі, він проаналізував юридичні формулювання на смартфоні Samsung Galaxy Note, на якому було встановлено понад 175 застосунків, створених або розроблених 18 компаніями, включаючи китайську технологічну компанію Baidu. Він пояснив, що те, що часто приховано від користувача в самих пристроях, є найважливішою частиною умов використання.

Сюди входять заяви про дозвіл додатків та попередження про продукти додатків, «у яких дуже докладно описується, скільки стеження та видобутку даних можуть вести за вами технологічні компанії». Але вони не хочуть, щоб це було в мережі. Вони ховають це всередині пристроїв, і деякі з цих заяв про дозвіл використання додатків містять попередження про продукцію», – сказав Лі.

«Ще одна аналогія з цигарками – це попередження про шкоду сигарет, надруковане на внутрішній стороні упаковки», – пояснив він. – «Щоб після вживання продукту ви розуміли, що він може викликати рак, це те саме. Вони ховають попередження про продукт у заявах про дозвіл застосування, які можна отримати тільки всередині пристрою, але не в Інтернеті».

Лі сказав, що FTC має вжити заходів щодо розслідування діяльності цих компаній у зв’язку зі збитками, про які повідомляють їх споживачі, та забезпечити дотримання чинних законів про споживачів, тим більше, що колишні керівники вищої ланки, такі як Паркер, зізналися, що вони розробили ці технології в такий спосіб, щоб вони викликали звикання, «навіть на шкоду безпеці кінцевого користувача».

«Мало того, що ці платформи були озброєні проти кінцевого користувача, щоб використовувати його для отримання фінансової вигоди за допомогою шкідливих технологій, таких як ті, що викликають звикання до програми, але тепер вони використовують їх для придушення людей та поширення дезінформації, цензури, придушення свободи преси та інших речей», – додав Лі.

Наші інтереси: 

Знати про те, що від нас приховують.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи