Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

За підсумками 2017 року українські міжнародні резерви зросли на 21%

Міжнародні резерви України на 01 січня 2018 року становили 18 808,45 млн. дол. США (в еквіваленті) за попередніми даними.

За рік вони зросли на 21%, здебільшого завдяки надходженню фінансування від Міжнародного валютного фонду на рівні близько 1 млрд. дол. США, а також купівлі Національним банком на тлі сприятливої ситуації на валютному ринку 1.3 млрд. дол. США під час проведення валютних інтервенцій. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Таким чином, рівень міжнародних резервів України на кінець 2017 року перевищив прогноз Національного банку (18.6 млрд. дол. США в еквіваленті, згідно Інфляційного звіту за жовтень-2017), незважаючи на незначне скорочення у грудні на 0.5%.

Зміна рівня міжнародних резервів протягом грудня була, у свою чергу, обумовлена надходженнями на користь Уряду у сумі 588,8 млн. дол. США (з них 586,4 млн. дол. США (в еквіваленті) – від розміщення державних облігацій), а також виплатами за зовнішнім боргом, а саме:

  • На обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано 423,6 млн. дол. США, з яких 403,1 млн. дол. США становили обслуговування і погашення за облігаціями внутрішньої державної позики;
  • на користь Міжнародного валютного фонду було здійснено платежі у сумі 161,8 млн. дол. США в еквіваленті.

На додаток, для згладжування надмірних курсових коливань, викликаних тимчасовими факторами, Національний банк у грудні продав на міжбанківському валютному ринку 232,5 млн. дол. США, з яких 85,0 млн. дол. США – за інтервенціями у формі запиту щодо найкращого курсу.

В той же час, Національний банк у минулому місяці також купив на міжбанківському валютному ринку 50,0 млн. дол. США за інтервенціями у формі запиту щодо найкращого курсу. Таким чином, обсяг чистого продажу валюти під час валютних інтервенцій у грудні складав 182.5 млн.дол. США.

Станом на 01 січня 2018 року обсяг міжнародних резервів покриває 3.6 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

Наші інтереси: 

Гарні цифри, надихаючі. Але чи не роздуті вони штучно?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи