Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Євросоюз випередив США в допомозі для України: головний донор тепер – Німеччина

Категорія:

ФРН виділила та доставила найбільше зброї, зимового спорядження, а також обладнання для розвідки та забезпечення кібербезпеки. Загалом з 24 лютого Україна отримала 27,2 млрд дол. бюджетної допомоги від іноземних партнерів.

Країни Європейського Союзу вперше випередили США за обсягом загальної допомоги, виділеною Україні. А найбільшою країною-донором у Європі стала Німеччина, пише  Kiel Institute for the World Economy.

"У період, який тепер додатково охоплює Ukraine Support Tracker (з 4 жовтня по 20 листопада), ЄС значно розширив свої зобов'язання щодо підтримки. Країни та інститути ЄС наразі виділяють майже 52 мільярди євро на військову, фінансову та гуманітарну допомогу. Зобов'язання, взяті на себе США складають трохи менше ніж 48 мільярдів євро. Основною причиною змін є пакет макрофінансової допомоги (МФП) у розмірі 18 мільярдів євро, узгоджений ЄС на 2023 рік", – йдеться у повідомленні.

Нові зобов'язання Німеччини та її внесок 12,6 млрд євро у великий новий пакет ЄС зробили країну найбільшим донором у Європі, яка обігнала навіть Велику Британію. Німеччина виділила та доставила більше зброї, зимового спорядження, а також великий новий пакет для підтримки зусиль з кібербезпеки та розвідки воєнних злочинів.

Загалом з 24 лютого Україна отримала 27,2 млрд доларів бюджетної допомоги від іноземних партнерів. За ці місяці потреба у фінансуванні України перевищила 45 млрд. доларів. Нестачу перекрили друкуванням гривні та продажем військових облігацій, пише ZN.UA.

ЄС виділив Україні 11,5 млрд дол. фінансової допомоги. Лише 8% із цієї суми є грантовими. Інші – це кредити.

Але перешкодою передачі коштів від Євросоюзу стала бюрократія. Наближається кінець року, а ми отримали лише 7,4 млрд. доларів. З великого кредитного пакета на 9 млрд євро ЄС зміг перерахувати лише 5,5 млрд, у грудні має надійти ще 500 млн, а 3 млрд євро перенесли на 2023 рік.

Найбільшу фінансову підтримку Україні надала Німеччина – 1,4 млрд доларів, мільярд із них є грантом. Україна очікує на надходження ще 200 млн євро гранту, який буде спрямований на підтримку внутрішньо переміщених осіб.

Великобританія пообіцяла і передала нам трохи більше ніж 1 млрд. доларів фінансової підтримки, 128 млн. з яких – грантові кошти. Особливістю Великобританії є її широке співробітництво зі Світовим банком. Уряд Британії надає Світовому банку фінансові гарантії, які дозволяють Банку перераховувати кошти Україні.

Ukraine Support Tracker – це база даних воєнної, фінансової та гуманітарної допомоги Україні. Цей ресурс кількісно оцінює військову, фінансову та гуманітарну допомогу, обіцяну Україні з 24 січня 2022 року (зараз до 20 листопада 2022 року). Він охоплює 40 країн, зокрема, країни-члени ЄС, інші члени G7, а також Австралію, Південну Корею, Туреччину, Норвегію, Нову Зеландію, Швейцарію, Китай, Тайвань та Індію. Крім того, інститути ЄС включені як окремий донор. Трекер перераховує зобов'язання урядів (приватні пожертвування чи пожертвування міжнародних організацій, таких як МВФ, не включені до основної бази даних). Щодо джерел, то база даних поєднує офіційні урядові джерела з інформацією з міжнародних ЗМІ. Допомога у натуральній формі, наприклад, медикаменти, продукти харчування або військова техніка, визначається на основі ринкових цін або інформації про попередні кризи, пов'язані з державною допомогою. У разі сумнівів використовуються верхні межі цін.

Наші інтереси: 

Допомогу Україні потрібно ретельно обліковувати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олена Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Якщо зайти на Ukraine Support Tracker, можна подивитися карту допомоги Україні від різних країн. Найбільше дала Естонія, Латвія, Литва і Польща. Маленька Естонія дала найбільше від свого ВВП.

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Якщо зайти на Ukraine Support Tracker, можна подивитися карту допомоги Україні від різних країн. Найбільше дала Естонія, Латвія, Литва і Польща. Маленька Естонія дала найбільше від свого ВВП.