Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 69
  • Переглядів: 70

"Є великі питання, хто ще у команді Зеленського грає на боці Росії" – Микола Мельник

Категорія:

Завищені очікування у суспільства з'явилися завдяки рішенням політичної верхівки. Влада зараз розбирається з наслідками того розчарування, яке сама і посіяла. А розчарування людей – це найстрашніше. Потрібні принципові люди. Але поки на верхах всіх влаштовує така система.

23122701.jpg

Микола Мельник (ліворуч) з побратимами

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Микола Мельник. Він – старший лейтенант 47 бригади ЗСУ. Зараз знаходиться на реабілітації після втрати ноги.

Він – один з тих, хто брав участь у подіях українського контрнаступу на півдні 2023 року. Він називає три жахливі тенденції.

"Перша – ми просимо одну кількість зброї, а нам дають іншу і кажуть: "Ви впораєтеся".

Друга – Зеленський наполягав, щоб контрнаступ йшов не в одному напрямку, а одночасно на півдні та сході. Це було пряме втручання політичної верхівки у військові справи.

Третя – американці виходили з питань втрат зі свого досвіду в Іраці та Афганістані. Але у нас вийшло інакше. Були використані неправильні алгоритми й розрахунки втрат вийшли зовсім іншими. Ми побачили великі прогалини у плануванні", – каже військовий.

"Як людина, яку залучали до планування на оперативно-тактичному рівні, можу сказати – ми не розглядали фактор авіації та дронів і їх суттєвий вплив на наш контрнаступ. Це зіграло з нами злий жарт. Коли американці кажуть, що надали всю необхідну техніку для контрнаступу, це не відповідає дійсності. Тому що у мене завжди питання: в якому стані була та техніка? Адже ті Bradley, які нам прийшли, в усіх ротах була одна і та ж ситуація – з десяти стріляти могли не більше двох. Усе інше мало шалені проблеми з електрикою, платами, моторами, іншими агрегатами", – каже військовий.

Те ж саме було і щодо техніки інженерного розгородження. "Я не знаю, де була американська. Тому що у мене була лише стара радянська. Яка ламалася і ледь їхала. А потім на все це наклалась недооцінка противника. Це вже українська сторона не розрахувала деякі моменти. Але прорахунки з боку американців були більш значущими для поразки контрнаступу. Хоча з нашого генералітету відповідальності також не знімаю", – каже Микола Мельник.

"Суспільство поклали у теплу ванну марафону і не дозволяли з неї вилазити. Це створило завищені очікування, що породило підвищений тиск на генералітет. На прийняття рішень і вислови. Нагадаю, що генерал Сирський у червні заявляв, що ось-ось ми візьмемо Бахмут", – відзначає він.

На його думку, завищені очікування створили завдяки рішенням політичної верхівки. "Ні для кого не секрет, що основний транслятор теплої ванни – це "Єдиний марафон". Коли мене поранило, то я у лікарні включив телевізор і о*ренів від того, що там неслося. Адже в телевізорі ніхто не розумів, чому ми досі не прорвалися у Крим. Це казали журналісти, експерти, політичні діячі. Що "треба зовсім трохи і ми прорвемо оборону противника". А це була брехня. Влада зараз розбирається з наслідками того розчарування, яке сама і посіяла. Бо розчарування людей – це найстрашніше", – каже військовий і відзначає, що зараз ми розплачуємося за прорахунки літа.

"Нам не вистачає техніки, набоїв, дронів. Програємо росіянам в усіх цих компонентах. Крім людей. Вони у нас найкращі. Тримаємося завдяки героїзму простого українського солдата. Більше нема пояснень. Це сталося тому, що ми людей і техніку загубили влітку", – каже Микола Мельник.

Він зауважує, що невдалий наступ показав найбільш інфантильній частині суспільства, що нічого легко не буде. Що у нас – дуже важкий шлях. "Сподіваюся, використаємо цю ситуацію для дорослішання, а не з метою впадання в істерику".

"Якщо влада не схаменеться і вирішить гратися у гру "Петлюра-Болбочан", ми пограємо. Це факт. Наша політична еліта суто з морально-етичних і розумових якостей не готова ні до війни, ні до миру, ні до побудови будь-якої системи. Політична еліта у нас – люди не дуже високої якості. Тому сподіваюся, що вони обмежаться невеликим втручанням у військові справи, забезпечать цивільний контроль, не порушуватимуть питання воєнної та національної таємниці. Адже коли народні депутати їздять у посадки, щоб сфотографуватися біля техніки і потім викладають світлини з геотегами, це не свідчить, що вони налаштовані на допомогу армії. Сподіваюся, влада займається питаннями самообмеження. Якщо надалі буде втручання у роботу військових, це нічим добрим не закінчиться", – каже він.

Чутки, що Залужного можуть зняти, досить негативно грають щодо питань військової співпраці з країнами НАТО, відзначає Микола Мельник і питає, в інтересах кого Безугла атакує Залужного своїми постами. "Тому що є певні кола генералітету, біля Зеленського, в Кремлі. А у нас нещодавні улюбленці Президента можуть виявитися держзрадниками – я зараз кажу про Олександра Дубінського. Тому є великі питання, хто ще у команді Зеленського грає на боці Росії. Бо якщо звичайний депутат починає атакувати таку високу посаду, значить за цим стоїть велика гра. Сюди треба додати заяви Данілова, що військовим треба займатися своїми справами, а не робити заяви. На жаль, навіть Президент не може вгамувати своє найближче оточення. І це дуже шкодить Україні".

Три проблеми при мобілізації

"Перша – мобілізація всіх. Тобто ми розуміємо, що зараз в армію забирають тих, хто не зміг втекти. А суспільство хоче, щоб мобілізовували усіх, зокрема, накачаних спортсменів. Тому що поки одні воюють, інші ведуть богемний спосіб життя. Це багатьох дратує".

"Друге питання – на скільки мобілізовувати, тобто треба визначати терміни. Третє питання – підготовка. Наша система зараз вчить солдата тільки алкоголізму. І добре, якщо далі з ним працюють хороші офіцери".

Потрібні принципові люди. Але поки на верхах всіх влаштовує така система

"Більшість людей, яких присилають, не горять бажанням воювати. Через що подвійне навантаження подає на тих, які воюють з 2022-го року. Бо переважно це - ідейні люди. Тому проблема жахлива і з нею треба щось робити. Збільшувати відповідальність уклоністів – недієва практика. Треба займатися моральною підготовкою бійців. А цього ніхто не робить. Люди, які мали це робити, у більшості підрозділів просто перекладають папери, бо паперів багато.

Військових найбільше дратує у владі збагачення. "Жоден депутат за цей час не збіднів. Всі прекрасно розуміють, що військкоми прекрасно живуть. Митниця також. Податкова не бідніє. Держава не змінюється. Ми повернемося в ту саму тотально корумповану країну зі слабкими елітами. Це дуже вибішує".

Микола Мельник зауважує: "Я вважав, що наші політичні еліти мають інстинкти самозбереження. Але виявилося, що ні. Виявилося, що вони поводяться так, ніби не збираються керувати країною дуже довго. Наші еліти розглядають можливості невдалого миру для України. Вони заробляють на всьому – транзиті зерна, будівництві доріг. Тільки за півтора року війни Президент каже, що нам треба будувати не дороги, а інженерні загородження. І це лише після того, як про це почали кричати всі. Бо росіяни будують інженерні загородження зі швидкістю звуку, а ми над ними сміємося. Вони копають тракторами, а ми – лопатами. І хто з нас дурник? Оточення Зеленського розглядає всі можливості завершення війни".

Наші інтереси: 

Знати від військових, що насправді відбувається на війні. Розуміємо, що нинішня некомпетентна влада прирікає Україну на загибель. Щоб цього не сталося, маємо нарешті зрозуміти, що цю владу треба переобирати (навіть під час війни й саме через цю війну).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи