Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Якщо українцям дозволять носіння пістолетів – чого чекати на прикладі Естонії

Категорія:

Світ:

В Україні планується дозволити носіння пістолетів. Відповідні законодавчі зміни можуть бути прийняті продовж літа-осені. А вже з 2023 року українці зможуть купувати пістолети.

Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів, який також зазначив, що це – наслідок однозначної відповіді українців на опитування, яке проводилось у застосунку "Дія". Воно показало 70% підтримки цього рішення, пише Українська асоціація власників зброї.

Також він підкреслив, що мова йде виключно про пістолети.

Передбачається, що можуть бути внесені додаткові рішення щодо збереження контролю над обігом зброї, які торкнуться перевірок власників зброї та реєстрації пістолетів.

Якщо таке рішення буде прийнято, то Україна одним махом перейде до ряду з країн з найліберальнішим відношенням до вогнепальної зброї.

Доволі часто у приклад таких країн наводять США або Швейцарію. Але прямо на пострадянському просторі існує ще одна країна в якій реалізовано право на носіння вогнепальної зброї - Естонія.

Досвід Естонії з дозволом на вогнепальну зброю

У Естонії у 2001 закони щодо володіння зброєю були кардинально лібералізовані. Якщо брати саме питання нарізних пістолетів, то віковий ценз для володіння ними становить 21 рік.

Для цього необхідно отримати медичну довідку, як за станом фізичного, так і психічного здоров'я, а також пройти курси першої допомоги у 16 академічних годин мінімум. Після цього необхідно здати теоретичний та практичні іспити у департаменті поліції, а також сплатити збір у 30 євро.

Здача теоретичної частини передбачає тест з 10 питань з правом на дві помилки. Під час практичної частини необхідно підтвердити свої навички з володіння та експлуатації зброї, включно зі стрільбою на відстань 25 метрів під час якої необхідно влучити у стандартну спортивну мішень двома патронами з трьох.

Дозвіл не видається тим, хто має розлади психіки, а також поведінки, зумовлені вживанням наркотичних та психотропних речовин, фізичний недолік, який унеможливлює використання зброї, наявність кримінального покарання, зокрема водіння у стані алкогольного сп'яніння, а також ухилення від військової служби.

Після отримання дозволу громадянин має право скритно носити пістолет без патрона у патроннику. Дозвіл видається на п'ять років, але може бути ліквідований через порушення.
Вплив володіння короткоствольною вогнепальною зброєю

Відповідно до статистики, кількість вогнепальної зброї у населення Естонії складає 120 тисяч одиниць на 1,3 млн загального населення. Рівень вбивств впав у п'ять разів, штатна чисельність поліції була скорочена удвічі.

Водночас існує цікавий аспект, наприкінці 2010-х років у Естонії більше проблем завдавали особи, які купували пневматичні 4,5-мм пістолети (вони також доступні у вільному продажу в Україні) та намагались ними "хизуватися" у публічних містах. Відносно вогнепальної зброї таких проблем помічено не було.

Причина цілком очевидна – особа з дозволом несе значно більшу відповідальність. Тим паче, що Естонія давно перевела всі реєстри та бюрократичні процедури у "цифру", що дозволяє за мінімальний час ідентифікувати особу, яка має дозвіл на зброю.

 

Наші інтереси: 

Україна та українці давно готові до володіння і носіння зброї.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
5
Середнє: 5 (1 голос)

До речі, озброєння людей є необхідною умовою для перетворення нашої країни саме на республіку Україну (Гартленд). Нагадаю, що слово "республіка" можна перекладати, як "справа кожного".

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
5
Середнє: 5 (1 голос)

До речі, озброєння людей є необхідною умовою для перетворення нашої країни саме на республіку Україну (Гартленд). Нагадаю, що слово "республіка" можна перекладати, як "справа кожного".

Якщо прагнеш чуда - створюй його!