Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 116
  • Переглядів: 125

Як “вбивчі” санкції Заходу призвели до зростання добробуту в Росії – несподіваний бум споживчих витрат

Категорія:

Нещодавня розгорнута публікація The Financial Times, яка називається "Несподіваний бум споживчих витрат у Росії" знову звернула увагу на "вбивчі" економічні санкції Заходу проти держави-агресора. У низці випадків санкції зіграли на противагу, оскільки стимулювали економіку, призвели до зростання доходів населення і вилилися в споживчий бум.

24080703.jpg

Західні санкції, спрямовані на російську економіку, не стримують споживачів: попит на внутрішні рейси стрімко зростає, а на ринку нерухомості спостерігається значне зростання. Колаж FT

Уже через це надії на бунт і розвал Росії поки що виглядають хибними фантазіями. А знижувати ціни на нафту ніхто не збирається, зокрема, й тому, що це вдарить по американському і взагалі західному нафтовому бізнесу, а без різкого обвалу цін на енергоносії та іншу російську сировину не можна серйозно говорити про обвал економіки агресора, йдеться у статті Економічних новин.

У статті The Financial Times зазначається, що по мірі того, як затягувалася війна в Україні, зарплати в оборонній промисловості Росії зростали, галузь бурхливо розвивалася, що змусило цивільні підприємства не відставати. Через війну на Росії стався споживчий бум.

"Реальні зарплати стрімко зростають… Є люди, які до повномасштабного конфлікту майже нічого не заробляли… у яких раптово з’явилися величезні гроші", — каже експерт із російської економіки з Німецького інституту міжнародних відносин та безпеки Яніс Клюге.

За даними Росстату, реальна заробітна плата зросла майже на 14%, а споживання товарів та послуг приблизно на 25%.

За даними російського Центру макроекономічного аналізу та короткострокового прогнозування, цього року очікується подальше зростання реальної заробітної плати на 3,5%, а також збільшення реальних наявних доходів на 3%.

Рівень безробіття, який у 2022 році становив 7-8%, зараз знаходиться на рекордно низькому за весь пострадянський час рівні 2,6%.

Це вибухове зростання зарплат відчувається у всьому соціально-економічному спектрі, кардинально змінюючи життя широких верств. Ткалі, які в грудні 2021 року заробляли в рублевому еквіваленті 250-350 доларів на місяць, тепер можуть отримувати 120 000 рублів (1400 доларів) на місяць, каже політолог Катерина Курбангалєєва. Середня зарплата водіїв-дальнобійників зросла на 38% порівняно з минулим роком. Кур’єр тепер може заробляти 200 000 рублів на місяць (понад 2000 євро).

Водночас західні санкції та російський контроль за рухом капіталу призвели до того, що кошти заможних громадян виявилися «заземленими» всередині країни. Це сприяло зростанню сектора розкоші та надало Москві та Санкт-Петербургу атмосферу сучасних бумтаунів (міст, що переживають раптове зростання бізнесу та населення).

"Всі, хто належить до верхнього середнього класу, просто насолоджуються хорошим життям", каже московський інвестор і підприємець Сергій Ішков, відзначаючи кількість нових ресторанів і ринок електронної комерції, що бурхливо розвивається.

Один російський олігарх сказав FT, що “майже всі, кого я знаю, хто виїхав з Росії після лютого 2022 року та або повернувся, або подорожує там, кажуть, що Москва – найкраще місто у світі”.

У багатьох росіян є відчуття, що їхнє фінансове становище покращується. Понад 13% оцінюють його як «хороше» це найвищий показник із 1999 року, повідомляє Росстат. Число тих, хто оцінює своє матеріальне становище як «погане» або «дуже погане», також знаходиться на рекордно низькому рівні близько 14% та 1% відповідно.

Отримавши такі високі зарплати, російські жителі споживають як божевільні, і це споживання створює внутрішній попит, зазначає науковий співробітник Російсько-Євразійського центру Карнегі в Берліні Олександра Прокопенка.

Ретейлери та сфера споживання поспішають відреагувати. Ростікс, російський наступник KFC, планує цього року відкрити 100 нових точок, а споживання кави на винос в країні ніколи не було таким високим.

Процвітає внутрішній туризм. Через санкції попит на внутрішні перельоти різко збільшився попри зростання цін на авіаквитки. Практично вперше авіакомпаніям стало вигідно літати Росією.

Відтік капіталу з Росії також сповільнився. Раніше люди з високими доходами відкривали рахунки та купували нерухомість за кордоном. Тепер ці гроші залишаються в Росії, підігрівають її споживчий попит та економіку загалом.

Західні аналітики скрушно визнають, що бум споживчих витрат у Росії – це результат, зовсім відмінний від того, що очікувалося на початку війни.

"Два роки тому ми очікували зовсім іншого сценарію, по суті, такого, за якого в Росії буде економічний спад, викликаний обвалом експорту та безробіттям", каже експерт із Німецького інституту міжнародних відносин та безпеки Яніс Клюге.

Невдовзі після лютого 2022 року Центробанк зміцнив так звану фінансову міцність, підвищивши відсоткові ставки з 9,5 до 20% та запровадивши контроль за рухом капіталу. Російський експорт виявився стійкішим, ніж очікувалося, і більшу частину товарів, що потрапили під санкції, вдалося забезпечити за рахунок паралельного імпорту з третіх країн.

У доповіді, опублікованій у червні, ЦБ РФ називає держвитрати основним чинником зростання ВВП. Витрати, пов’язані з війною, включаючи виробництво техніки та одягу для фронту, виробництво палива та виплати тим, хто воює та гине в Україні, значно зросли.

Крім того, одним із найбільших факторів, які сприяли недавньому споживчому буму, стала серія субсидованих іпотечних програм.

"Влада мала продемонструвати, що незважаючи на всі потрясіння і санкції, люди зможуть купити квартиру", каже експерт з російського ринку нерухомості Сергій Скатов.

Величезний розрив між офіційною ставкою та ставкою за іпотекою створив «надмірний арбітраж на ринку новобудов» та призвів до рекордних продажів. Торік загальний обсяг іпотечних кредитів у Росії зріс на 34,5%. Хоча цю програму було згорнуто 1 липня після неодноразових прохань Центробанку, її наслідки виявилися довгостроковими.

"Фінансові департаменти найбільших забудовників наразі можна порівняти з інвестиційними банками. Забудовники можуть цілий рік нічого не продавати і при цьому залишатися прибутковими та платоспроможними вони вже продали все, що могли збудувати протягом найближчих трьох років", каже Скатов.

Тепер питання у тому, як довго триватиме це «свято» і якими можуть бути наслідки.

Економісти зазначають, що бум значною мірою підживлювався державними витратами, прямими інвестиціями в оборонну промисловість та підтримкою інших секторів, таких як сільське господарство, інфраструктура та ринок нерухомості.

Щоб покрити дефіцит бюджету, що росте, Росія змушена використовувати Фонд національного добробуту. В результаті його ліквідні активи скоротилися з 87 трлн руб. (або 6,6% ВВП) у січні 2022 року до 4,6 трлн руб. в кінці червня.

Керівництво Центробанку відкрито виступає проти збільшення державних видатків, але без особливого успіху.

Інші економісти зазначають, що навіть рекордно висока ставка Центрального банку не змогла охолодити зростання споживання, що свідчить про рівень впливу державних витрат на економіку.

При цьому деякі економісти прогнозують уповільнення темпів зростання вже восени цього року.

"Якщо просто подивитися на цифри, то макроекономічна політика Росії зовсім не збалансована", – каже керівник відділу досліджень Інституту економік, що розвиваються, Банку Фінляндії Іїкка Корхонен. “Це говорить, що бум великих витрат відбився на інших секторах економіки”, – каже він, вказуючи на зростання цін.

Також він говорить про великий дефіцит на ринку праці як стримуючий фактор для економіки.

Про те саме говорять і в Росії.

Дефіцит робочої сили відчувається повсюдно. За словами заступника голови уряду Дениса Мантурова, в оборонному секторі не вистачає близько 160 тисяч фахівців. Міністерство праці Росії прогнозує нестачу 2,4 млн працівників до 2030 року.

Крім того, проблема російської економіки в тому, що великою невідомою змінною у цьому рівнянні є військовий конфлікт, каже співробітник Російсько-Євразійського центру Карнегі Олександра Прокопенко.

Вся економічна ситуація залежить від того, що відбувається лінії фронту.

Нагадаємо, тільки в кінці 2023 року Байден ввів санкції проти банків, які допомагали Росії купувати товари військового призначення.

Європейські бізнесмени постачали армії РФ мікросхеми для ракет, гільзи, підривники, солдатське взуття, бронежилети, двигуни для бойових кораблів протягом 2022 року та у 2023 році.

Тільки у березні 2024 р російська нафта нарешті потрапила під санкції.

Наші інтереси: 

Розуміти, що відбувається в нашого ворога, а не вірити казкам телемарафонівської пропаганди, яка у 2022-2023 році вбивала у нас критичне мислення, розповідаючи про державу-агресора так, як насправді не було, що завищувало наші очікування і сподівання. Замість правди нам два роки лили у вуха солодку брехню, недооцінюючи ворога.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами

Мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови спілкування з ангелом Живого Слова...

Останні записи