Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Взаємні заборони від України і РФ змінять ринок грошових переказів, – експерт

Спецтема:

Під заборону в Україні отрапили такі оператори переказів, як «Яндекс.Гроші», «Золота корона», «Юністрім» і т. д. Слідом за цим Державна дума РФ прийняла законопроект, назвавши його «дзеркальною відповіддю». По суті, він обмежує будь-які платежі в Україну за допомогою платіжних систем, якщо вони не є російськими.

Варто відзначити, що обсяг ринку грошових переказів досить великий. За даними НБУ, тільки за лютий 2017 року з-за кордону в Україну було перераховано близько $344 млн, а за її межі – лише $42 млн. Для багатьох громадян і сімей України платежі, одержувані у вигляді заробітків за межами країни, в тому числі і в Росії, становлять значну частину доходу.

Раніше бізнес залишався осторонь від політики, але зараз на перший план вийшла протестна хвиля проти російського капіталу. Прикладом тому є ситуація навколо «дочок» російських банків, екстрений продаж українських активів Сбербанку, а також заклики почати кампанію з боротьби з російським бізнесом на території України, що з’явилися в останні дні.

Сьогоднішня ситуація цілком зручна для українських олігархічних і ділових структур, які отримали можливість з хорошим дисконтом придбати матеріальні активи чи повністю стати володарями вибудуваного бізнесу.

Попит на грошові перекази з Росії в Україну залишається стабільно високим, тому бізнес дуже скоро знайде вихід із ситуації, адже, за даними НБУ, тільки за 2016 рік в економіку України за допомогою платіжних систем було перераховано 2,5 млрд, каже Максим Романчук, аналітик Альпарі.

У поточних умовах єдиним реальним варіантом виходу із ситуації є міжсистемна взаємодія. Оскільки діяльність російських операторів на території України заборонено, а з точки зору російського законодавства платіжна система, яка переказує кошти в Україну, повинна бути підконтрольна російській юридичній особі, то для того, щоб організувати схему переказів, потрібно задіяти третю сторону.

Якщо раніше кошти найчастіше переказувалися в рамках однієї структури, то тепер, ймовірно, схема буде вибудувана таким чином: спочатку кошти з Росії будуть надходити на рахунки деяких партнерських компаній в третіх країнах, а далі, як і раніше, переказуватися клієнтам на територію України. Організація подібних схем можлива навіть в умовах однієї платіжної системи за допомогою декількох афілійованих юридичних осіб, зареєстрованих в різних юрисдикціях.

Також організація подібних схем не займе багато часу, проте це неминуче відіб’ється на собівартості наданих послуг, що для кінцевого клієнта буде означати збільшення комісії на перекази.

Хоча на сьогоднішній момент є й інший спосіб переказувати гроші з Росії в Україну і навпаки. Якщо у відправника і одержувача є рахунки в банках, то санкції не забороняють перекази з рахунку на рахунки або з картки на картку.

Дії Національного банку України однозначно призведуть до вибудовування нової схеми роботи з грошовими переказами. Організація нової інфраструктури не змусить на себе довго чекати. Грошові перекази є хорошим бізнесом, що постійно генерує позитивний грошовий потік, адже «святе місце порожнім не буває».

Джерело.

Наші інтереси: 

Грошові потоки, як вода - знайдуть собі новий шлях

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи