Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Видатні французи вивчали українську мову і співали українських пісень

Депутат французького парламенту Казимир Делямар у 1869 р.  доводив, що французи вивчають фальшиву історію Російської імперії, бо русини й москалі – різні народи і мають окремі історії. Його підтримав командор Ордена Почесного легіону Проспер Меріме і запропонував власну історію Козацької Республіки.   

19052603.jpg

Карта королівства Польського та прилеглих земель, Sebastian Munster (Basel, 1550)

Про це пише Ганна Черкаська на UAHistory.

-То що ж виходить? Чому ти не написала про Казимира Делямара? – обурюється Хомівна.

-Твоя правда. Не можу нічого путнього знайти: жодна енциклопедія царських і радянських часів його не згадувала; у «ЕУ» Кубійовича – одне речення, в неті – статті-близнюки; жодної картинки…

-Тоді поясни мені на пальцях: Хто це?

-Теодор Казимир Делямар (фр. Achille-Théodore-Casimir Delamarre de Monchaux), французький сенатор, власник банку, редактор часопису «La Patrie», близький приятель французького імператора Наполеона III помер 18 лютого 1870 р. у 73-роки.

-За що його москалі прирекли на забуття?

-Уяви собі, що в Парижі його доби були французи, які вивчили українську мову, історію – Казимир Делямар, Проспер Меріме; співали українських пісень нашою мовою – Жорж Санд. І от 1869-ий рік. Депутат французького парламенту Делямар 2 лютого 1869 р. розіслав членам сенату і міністрам спеціальний меморіал за назвою «П’ятнадцятимільйонний європейський народ, забутий в історії», присвячений українському питанню. Автор петиції доводив, що в школах і ліцеях Франції вивчають фальшиву історію Російської імперії, бо русини й москалі – різні народи і мають окремі історії.

-Ну, і що? Говорила-балакала… сіла – та й заплакала?


-Е, ні, голубонько, це ж не у нас було. На підтримку Делямара виступив командор Ордена Почесного легіону Проспер Меріме, він запропонував власну історію Козацької Республіки. 1869 року Сенат прийняв рішення про впровадження в нову програму навчання в середніх школах Франції курсу історії України. Уроки історії Русі, Козацької Республіки вилучено з історії Великого князівства Московського і вивчалися окремо. Отак, Франція – єдина країна планети, де шкільна програма вивчала історію України-Русі окремо від Московщини.

-Слухай, так цей Казимир Делямар і Проспер Меріме – справжні козаки!

-Це одразу ж оцінили слуги царя. В імперії виділили кошти на купівлю твору Делямара і розпочали знищення книги. Автора ж прирекли на забуття.

Наші інтереси: 

Знати справжню історію свого народу. Припинити вірити російській історіографічній пропаганді і відвертій історичній неправді.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи