Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

ВВС США розкрили непомітний бомбардувальник B-21 Raider, який літатиме в недружньому небі

Категорія:

«Цифровий бомбардувальник» принесе «мир через стримування». B-21 Raider змінює все, утверджуючи мир за допомогою стримування, передових технологій і запроваджуючи нову парадигму в проектуванні, розробці та виробництві літаків.

Про це сказала генеральний директор Northrop Grumman Кеті Уорден, яка показала військовий літак ВПС США в Палмдейлі, штат Каліфорнія. Його показували лише на  художніх візуалізаціях і, як припускають, його рідко можна побачити.

Стелс-бомбардувальник шостого покоління призначений для дій на великих відстанях як в ядерній, так і у звичайній ролі, залишаючись при цьому більш-менш невидимим для радарів, написав The Register 3-го грудня і процитував слова  міністра оборони США Ллойда Остіна:

"B-21 Raider – це перший стратегічний бомбардувальник за більш ніж три десятиліття. Це свідчення незмінної переваги Америки в винахідливості та інноваціях. І це – доказ довгострокової відданості міністерства оборони розбудові передових сил і засобів, які зміцнять здатність Америки стримувати агресію сьогодні та в майбутньому".

За оціночною вартістю, один літак B-21 коштує від 692 до 752 млн. доларів (550 млн. доларів у 2010 фінансовому році). Він призначений для проникнення крізь найсучасніші системи протиповітряної оборони та вражати цілі як з пілотами, так і без них (у літаку передбачено два місця для пілотів).

"B-21 буде формувати хребет бомбардувальних сил як у звичайній, так і в ядерній ролі протягом наступних десятиліть, забезпечуючи неперевершену здатність проникати крізь майбутні системи ППО і підтримувати спільні військові операції, використовуючи можливості нанесення ударів на великі відстані, велике і змішане корисне навантаження і живучість", – сказав генерал Тімоті М. Рей (Timothy M. Ray), командувач Глобального ударного командування ВПС США, у своїх свідченнях, які він надав підкомітету Сенату США минулого року.

За словами Рея, США потребують щонайменше 100 одиниць B-21 Raider для підтримки американської ядерної тріади (ракети наземного, морського і повітряного базування), для стримування агресії, для перемоги в складних умовах і для заміни застарілих бомбардувальників B-1B Lancer і B-2 Spirit, жоден з яких не був збитий в бою. B-21 позиціонується як засіб стримування потенційних загроз з боку Китаю та інших супротивників з розвиненою протиповітряною обороною.

Очікується, що ВПС витратять 203 мільярди доларів на розробку, закупівлю та експлуатацію 100 літаків B-21 протягом 30 років. Вартість розробки літака, як кажуть, дещо менша, ніж 25,1 мільярда доларів, які планували ВПС.

За даними Northrop Grumman, шість літаків знаходяться на різних стадіях монтажу в Палмдейлі. Перший випробувальний політ літака очікується десь у 2023 році, а початкова оперативна спроможність – точка, в якій є достатня кількість літаків і підготовлених пілотів, готових до виконання місій – коливається від середини до кінця 2020-х років, згідно з даними Дослідницької служби Конгресу США.

Northrop Grumman описує B-21 як "цифровий бомбардувальник" і заявляє, що оборонна компанія використовує "гнучку розробку програмного забезпечення, передові технології виробництва й інструменти цифрового інжинірингу, які допомагають зменшити виробничі ризики за програмою B-21 і уможливлюють сучасні практики технічного обслуговування".

Оборонний підрядник також заявляє, що у нього є угода про доступ до даних з ВПС для роботи з "цифровим двійником" B-21, хмарною діагностичною моделлю, яка допомагає у випробуваннях і технічному обслуговуванні літаків.

Можна лише уявити, наскільки привабливим такий доступ може бути для тих, хто зацікавлений у зламі американських військових систем.


Відеокоментар Леоніда Цехановського: В-21 – перший у світі літак США шостого покоління робить перший політ:

Наші інтереси: 

Наш союзник має найсучасніші літаки, які надійдуть на озброєння  вже наступного року. Росія має зрозуміти, що вона остаточно відстала і програє війну.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи