Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Все що ви хотіли знати про криптовалюту

Поняття «криптовалюта» прийшло в наше життя в 2008-2009 роках. Тоді слово «біткойн» різало вухо, а захмарна вартість —$200 за одиницю «невідомо чого» викликала хіба що посмішку:  «Який же дурень його купить?». Ситуація змінилась років через 5-7, коли біткойн почав стрімко зростати у вартості, а ще через 10 років подолав планку $10 000 за «монету».  Що ж таке криптовалюта? Розповідаємо про основне  і розвіюємо деякі міфи.

Що таке криптовалюта?

Криптовалюта — це цифрові гроші. Вони відрізняються від звичайних двома основними параметрами:

  • незалежністю — криптогроші не прив'язані ні до жодної з існуючих валют, ні до ціни на нафту, ні до золота чи будь-яких інших активів.
  • віртуальністю — вони існують тільки в цифровому просторі, зберігаються в електронному гаманці, проте вже зараз можна  купити криптовалюту через онлайн-обмінники.

Крім того, у криптовалюти нема єдиного  регулюючого органу за прикладом нашого Нацбанку.  Емісія таких цифрових грошей — це їх «видобуток» (mining) користувачами, тобто запуск певних програмних продуктів на своїх комп’ютерах. І так, «майнити» криптовалюту може кожний, і чим потужніший комп'ютер — тим швидше буде йти «видобуток».

Які існують криптовалюти

Починалось все з біткойна. Зараз на біржах можна придбати понад 300 видів «цифрових монет». Найпопулярнішим залишається біткойн (Bitcoin), з кінця 2015 до числа «фаворитів» долучився ефіріум (Ethereum).

Далі на біржах почали з’являтись нові цифрові гроші:  Litecoin, Bitcoin Cash, Monero, Dash, Zcash, VertCoin, BitShares і решта.

Де використовується криптовалюта

Як засіб платежу, цифрові гроші майже не використовуються. Однак купити, чи обміняти їх можна без проблем.

Купуючи криптовалюту, люди  сподіваються добре заробити на зростанні курсу. До прикладу, в 2014 році біткойн коштував $100, а потім довго тримався за ціною не вище $200, а зараз його вартість сягає понад $40,5 тис.  

Курс біткойна до долара
Курс біткойна до долара

Здавалось би вигода очевидна, однак фінансисти називають торгівлю криптовалютою  ризикованим заняттям, через значні і неочікувані коливання курсу (нагадаємо, що цифрові гроші не прив’язані до матеріальних активів). З іншого боку — це найбільш прибуткові  вкладення, з огляду на той же курс.

ТОП-3 популярних міфи про криптовалюту

  1. Це все незаконно

На даний момент офіційно в Україні цифрові монети не заборонені. Отже і називати їх незаконними не можна, якщо говоримо, що «можна все, що не заборонено».

У деяких країнах криптовалюта, зокрема, біткойн, використовують як законний засіб платежу.

  1. Це все придумали, щоб фінансувати наркоторгівлю та тероризм

Нічим не обґрунтоване твердження. Криптовалюта, як і інші фінансові інструменти служить тому, у чиї руки потрапляє. Не більше не менше. До слова, готівку для «відмивання» чи фінансування незаконних операцій використовують на порядок частіше.

  1. Криптовалюти — це фінансові піраміди, що можуть обвалитись та зникнути в один момент

Ці підозри вже неодноразово спростовувались. Хоча б тому, що будь-які віртуальні гроші не дають «обіцяного» прибутку, тобто взагалі нічого не обіцяють, як це відбувається з пірамідами. Про це, зокрема повідомили   Рада Федерації Швейцарії та  уряд Великобританії у своїх висновках.

Отже, купувати чи ні криптовалюту — питання, яке кожний вирішує особисто. Варто просто не перебільшувати побоювання, що виникають іноді необґрунтовано та тверезо оцінювати ризики.

Наші інтереси: 

Гроші, фінанси, фінансова грамотність.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

"Як засіб платежу, цифрові гроші майже не використовуються. " - Це хибна думка! В тему:
"Что можно купить за криптовалюту в Украине?"
https://dp.informator.ua/2021/03/22/chto-mozhno-kupit-za-kriptovalyutu-v-ukraine/
Нажаль, українською таких матеріалів не знайшов.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

"Як засіб платежу, цифрові гроші майже не використовуються. " - Це хибна думка! В тему:
"Что можно купить за криптовалюту в Украине?"
https://dp.informator.ua/2021/03/22/chto-mozhno-kupit-za-kriptovalyutu-v-ukraine/
Нажаль, українською таких матеріалів не знайшов.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!