Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Все, що українцям треба знати про протести в Казахстані (+відео)

Категорія:

Спецтема:

Що відбувається у Казахстані? Чому протести у Казахстані не мають нічого спільного з демократією? Як бунт казахів вплине на Україну? Чому революція у Казахстані не може народити демократію? Яка вигода для України з того всього?

Новини з Казахстану сколихнули світ. Підвищення цін на газ спровокувало криваві протести по всій країні. Журналіст Богдан Буткевич аналізує події в Казахстані й пояснює, чому революція у Казахстані не може народити демократію.

Спочатку був стихійний бунт проти підвищення цін на газ для авто, що стало тригером для протестів. Враховуючи те, що Кахстан – дуже велика країна, тож для пересування між містами бензину не напасешся, тож люди здебільшого використовують газ. І ось раптом ціну на газ миттєво підняли майже вдвічі. Протести почалися на півдні та заході країни, які багаті на нафту та газ. При цьому є одна пікантна подробиця – газ добувають у них, потім везуть до Росії, на цьому заробляють компанії, пов'язані з родичами Нурсултана Назарбаєва, а потім цей газ везуть до Казахстану і продають в три дорога. Це викликає величезне незадоволення, до того ж треба врахувати, що в Казахстані є кланова система, і ці клани півдня та заходу країну – трохи упосліджені. Там завжди була проказахська національна орієнтація.

Цією ситуацією вирішив скористатися нинішній президент Казахстану Токаєв, якому хочеться стати одноосібним керівником Казахстану. Попри те, що він є президентом держави, він не все вирішує, а є де-факто молодшим партнером Назарбаєва (колишнього президента Казахстану, який був президентом з 1989 року, а у 2019 році нібито пішов з посади, але почав очолювати Раду національної безпеки та оборони Казахстану – державний орган, який маю значну вагу в Казахстані, це, на відміну від РНБО України, – наддержавний орган, який довічно гарантував би Назарбаєву керувати державою).

Президент Казахстану Токаєв вже давно мріяв усунути Назарбаєва, і під шумок протестів провів чистку – і в силових структурах, і в Кабміні. Зараз йде мова навіть про розпуск парламенту держави. Він по суті викинув з посад всі кадри Назарбаєва. Цікаво зазначити, що влада ніяк не протидіяла протестувальникам. Токаєв нацьковував людей проти Назарбаєва (згадати можна хоча б пам'ятник Назарбаєву, який зносили протестувальники).

На третій вечір протестів у протестувальників з'явилася зброя. В містах, зокрема, в Алмати, почалося мародерство. Мародери почали громити автівки, магазини, бити людей без розбору – поводилися, як бандити. Ставлення звичайних людей до протесту почало змінюватися. Незрозуміло до кінця, що було насправді – чи то були провокатори (якщо провокатору, то звідки, чи не з Росії раптом?), чи то просто все пішло не так.

Тоді президент Казахстану Токаєв звернувся до Росії. Протягом півтори години після звернення Росія відправила російських та білоруських десантників до Казахстану. В Казахстані оголошено контртерористична операція, в Алмати ввели спецпідрозділи поліції та армії.

Отже, Росія увійшла в Казахстан і намагається взяти його остаточно під контроль. Варто зазначити, що Назарбаєв не "здавав" Казахстан Росії попри участь Казахстану в ОДКБ (Організації Договору про колективну безпеку).

Нагадаю, що ОДКБ – це військово-політична організація, до якої входять Росія, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан.

Прослухати можна тут: https://youtu.be/FqrrGPSp5M0

00:00 – Що за країна Казахстан?
01:55 – Чому почалися протести в Казахстані 2022
04:30 – Як Токаєв зачистив людей Назарбаєва
06:30 – Погроми та сутички під час протестів у Казахстані
10:00 – Росія увійшла в Казахстан
12:45 – Відносини Росія – Казахстан
15:00 – Що Україні з протестів у Казахстані
18:00 – Чому протести у Казахстані не мають нічого спільного з демократією

Наші інтереси: 

Розуміти, що Казахстан має не тільки кордон з Росією, як і Україна, а є об'єктом геополітичного впливу РФ, має 40% росіян у складі населення. Якщо Нурсултан Назарбаєв протягом багатьох років "лавірував" і намагався не попастися остаточно на гачок Москви та стати маріонеткою РФ (навіть символічно затвердив переведення казахської мови на латинку, то події, які відбуваються зараз в Казахстані, фактично ведуть до поглинання Казахстану Росією. Для України вигода в тому, що РФ має клопіт на азійському напрямку і, можливо, трохи дасть спокій Україні. Хоча, це – можливо. Експерти кажуть, що від України вона не відчепиться ні на мить.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Іван Ведь.
0
Ще не підтримано

Дякую за тему! ЗЕМЛЯ міняється , земля все стає важчою... Фізично і старішою... за часом. А людство не міняється!В нас йде ще боротьба за енергію! Ми ще не досягли розуміння добра!!!! Ще є люди, що радіють за помсту, на жаль. Ділитися добром для нас не зично. Не матеріальним, а навіть духовним...І далі.., незвичне,,Подиіться ящики для відходів...Сільи ми вкидаємо і не бачимо ому це необхідно для життя. А ЛЮДИ знаходять це в смітті! Радють..чи ж че радість?

Гарно, дуже гарно.

Коментарі

Зображення користувача Іван Ведь.
0
Ще не підтримано

Дякую за тему! ЗЕМЛЯ міняється , земля все стає важчою... Фізично і старішою... за часом. А людство не міняється!В нас йде ще боротьба за енергію! Ми ще не досягли розуміння добра!!!! Ще є люди, що радіють за помсту, на жаль. Ділитися добром для нас не зично. Не матеріальним, а навіть духовним...І далі.., незвичне,,Подиіться ящики для відходів...Сільи ми вкидаємо і не бачимо ому це необхідно для життя. А ЛЮДИ знаходять це в смітті! Радють..чи ж че радість?

Гарно, дуже гарно.