Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 91
  • Переглядів: 97

Вперше за понад 50 років: на Місяці успішно приземлився посадковий модуль "Одіссей"

Категорія:

Посадковий модуль "Одіссей" (Odysseus) компанії Intuitive Machines здійснив успішну посадку на Місяці, пише Space. Це – перший з 1972 року модуль американського виробництва, який приземлився на Місяці. Раніше це зробив лише посадковий модуль NASA з екіпажем "Аполлон-17".

240227odisey.jpg

Посадковий модуль "Одіссей" (Odysseus) компанії Intuitive Machines
Посадковий модуль "Одіссей" (Odysseus) компанії Intuitive Machines

"Odysseus, роботизований посадковий модуль, побудований компанією Intuitive Machines з Х’юстона, ввечері 22 лютого (о 01:54 23 лютого за Києвом, - ред.) приземлився біля південного полюса Місяця", йдеться у повідомленні, яке цитує МИ-УКРАЇНА.

У NASA приземлення модуля "Одіссей" на Місяці назвали подвигом.

"Цей подвиг – це гігантський стрибок вперед для всього людства. Слідкуйте за оновленнями!" – зазначив представник NASA Білл Нельсон.

Відомо, що посадка "Одіссея" на Місяці була нелегкою. Модуль наблизився до Місяця ще 21 лютого і весь час до приземлення готувався до цього. Зокрема він знизив швидкість та приземлився поблизу кратера Малаперт А – тобто за 300 км від Південного полюса Місяця.

Під час підготовки до посадки у роботі навігаційних приладів модуля виявили проблему, тому було ухвалено рішення використати експериментальний прилад NASA, який є одним з корисних навантажень апарата. Це дозволило приземлити модуль.

За попередніми даними, "Одіссей" працюватиме на Місяці протягом семи днів, поки не закінчиться місячний день (триває близько 14 земних днів, - ред.).

Після успіху "Одіссея" в NASA планують збільшити кількість таких місій, щоб у майбутньому доставити астронавтів на Місяць. Зробити це збираються у 2026 році у межах нової місячної програми "Артеміда" (Artemis).

Програма "Артеміда" має на меті встановити довгострокову стійку присутність людини на Місяці та навколо нього до кінця 2020-х років і використати отримані при цьому знання, щоб відправити астронавтів на Марс до кінця 2030-х або на початку 2040-х років.

NASA планує створити одну або кілька баз "Артеміда" в південному полярному регіоні Місяця, де, як вважають, міститься багато водяного льоду. Однак перед тим, як відправити туди астронавтів, агентство хоче зібрати більше даних про цю малодосліджену територію, щоб допомогти визначити, скільки води в ній міститься і наскільки легко отримати доступ до неї.

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) заявило про офіційне приєднання до японської космічної місії Martian Moons eXploration (MMX). Її мета полягає у дослідженні супутників Марса – Деймоса та Фобоса, а також видобутку ґрунту з останнього.

 

Наші інтереси: 

Цікаво розуміти, що попри війни та негаразди американці продовжують опановувати Місяць.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Прекрасна новина, яка справді «відриває» від війни… але й підсилює дух!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Прекрасна новина, яка справді «відриває» від війни… але й підсилює дух!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !