Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 7
  • Переглядів: 7

Вперше в світі: фінські школи скасують всі предмети, застосовуючи міждисциплінарний підхід

Категорія:

Світ:

У Фінляндії, яка вже давно є одним зі світових лідерів у сфері освіти, в даний момент йде масштабне реформування освітньої системи. Тут буде введений принцип тематичного навчання, який дозволить учням відійти від звичайних шкільних предметів і замінити їх цілісним, міждисциплінарним підходом.

Не секрет, що сучасна освітня система відчайдушно потребує змін. Випускники шкіл не справляються з повсякденними обов'язками, які є невід'ємною частиною дорослого життя.

Освітня система повинна піклуватися про те, щоб «давати освіту» - допомагати людині і суспільству в цілому ставати краще. На ділі ж нас вчать лише тому, що думати, а не як, і в результаті підлаштовуватися під суспільство, зливатися з ним.

Багато хто з випускників так вписалися в сучасну систему, що навіть не усвідомлюють, наскільки вона неспроможна, а деякі знаходяться під впливом пропаганди та дезінформації.

На щастя, так воно є не в усіх країнах, і деякі з них навіть намагаються змінити звичний підхід до навчання.

У чому полягає тематичне навчання

Тематичне навчання являє собою підхід, що принципово відрізняється від звичного поділу на предмети, такі як математика або природознавство. Замість цього учні беруть одне конкретне явище або поняття і розглядають його через призму різних областей знань, до яких воно має відношення - географію, історію чи економіку.

Ось що говориться про тематичному навчанні на сайті, присвяченому цьому методу: «У тематичному навчанні природна дитяча допитливість допомагає пізнавати світ всебічно і об'єктивно.

В основу цього методу покладено вивчення нетрадиційних шкільних предметів, а багатогранних явищ навколишньої дійсності в їх цілісності і в реальному контексті, при цьому освоєння пов'язаних з ними знань і навичок відбувається завдяки одночасному застосуванню різних областей знань.

 Темами для навчання виступають такі комплексні поняття, як людина, Євросоюз, ЗМІ, технології, вода, енергія.

Метод дозволяє учням освоювати необхідні в XXI столітті навички: критичне мислення, творчий підхід, застосування новаторських ідей, роботу в команді, а також спілкування і передачу інформації ».

Так що учні будуть вивчати вже не окремі предмети, скажімо фізику, а цілий ряд предметів, що відносяться до однієї тематики, застосовуючи міждисциплінарний підхід.

Наприклад, в рамках теми «Євросоюз» учні освоюють мови, економіку, історію і географію, а на наступному тижні, розглядаючи кліматичні зміни, вивчають природознавство, екологію, економіку і політику.

Відносини між учителем і учнем в значній мірі зміняться, оскільки частина навчальних курсів буде освоюватися в класі, а частина - онлайн.

Новий характер отримає і діалог між учнями і вчителем: дітей заохочуватимуть до того, щоб вони більш відкрито висловлювали свою думку і ділилися інформацією. На зміну ієрархії прийде спільна робота, залишаючи позаду звичні уявлення про вчителя, що «наставляє» учня.

Крім того, в плануванні занять і оцінці знань братимуть участь не тільки педагоги: самі учні почнуть грати тут активну роль, і це радує. Можна сподіватися, що новий підхід зацікавить дітей набагато більше, а також дозволить знайти альтернативу традиційним письмовим іспитам.

Впровадження нового підходу

Фінська освіта вважається однією з кращих в світі: показники мовної та математичної грамотності тут неймовірно високі.

Один з провідних світових експертів в області реформування шкіл і системи освіти, професор Гарвардського університету Пасі Салберг (Pasi Sahlberg) написав безліч статей про фінську освітню систему. Він доклав чимало зусиль, щоб поділитися фінським досвідом освітніх реформ з рештою світу, і це було зроблено не дарма.

Фінляндія далеко не завжди могла похизуватися хорошими показниками в освіті, проте в цій сфері були проведені масштабні зміни і викладачі тут дуже цінуються.

Фіни не використовують для оцінки освітньої системи статистичні показники грамотності. Вони більше зосереджені на тому, які знання знадобляться учням в житті, ніж на результатах іспитів і рейтингів.

Фінська освітня система також відрізняється децентралізованістю: вчителі тут можуть змінювати плани занять та адаптувати програму під місцеві потреби і переваги.

Фінський підхід до освіти вже можна вважати новаторським, і, можливо, тому багато вчителів вітають перехід до нового стилю викладання.

Фактично 70% вчителів в Гельсінкі так чи інакше залучені в процес переходу до нової системи тематичного навчання.

Деякі з вчителів вже почали застосовувати тематичне навчання на практиці, і це не дивно. Напевно, робота буде приносити викладачам більше задоволення, якщо вони зможуть встановити тісний зв'язок з учнями і вчити їх тому, що дітям дійсно цікаво.

Вводити нову систему планується поступово, так що повністю на тематичне навчання школи перейдуть тільки до 2020 року. Перший велика переміна відбулася в серпні 2016 року в рамках фінської Національної освітньої програми (НОП).

НОП - це документ, який визначає загальні цілі освітньої системи і описує техніки викладання, стилі навчання, рекомендації, порядок оцінки успішності, допоміжні засоби і так далі.

Тепер НОП включає і тематичне навчання, заохочуючи міждисциплінарний підхід у викладанні. До того ж методика не є для фінів абсолютно новою: багато вчителів вже досить довго застосовують комплексне навчання на практиці.

Протягом нового навчального року державні школи, де вчаться діти від 7 до 16 років, повинні будуть ввести заняття з тематичної методикою на певний час, тривалість якого школи визначатимуть самі, хоча б один раз. Багато шкіл вже ввели два або більше таких періодів, кожен з яких триває кілька тижнів.

Важливість методики

У багатьох дітей відносини в родині далекі від ідеальних, так що вчаться вони чогось або самі, або поза домом. Саме тому твердження про те, що не потрібно вивчати практичні предмети в школі, в корені невірно.

Система навчання повинна охоплювати все різноманіття знань і навичок, які ми хочемо прищепити дітям - основі нашого майбутнього. Так чому ж ми шпигуємо їх пропагандою і вчимо, що є тільки один спосіб думати, відчувати, визначати рівень інтелекту?

Єдиного підходу до визначення рівня інтелекту бути не може, оскільки всі ми по-своєму унікальні. В цьому і полягає принадність дуалізму: наша сила в наших відмінностях, і нам не варто придушувати їх, щоб підлаштуватися під суспільство.

Державна система освіти повинна будуватися на визнанні цих відмінностей, викладачі повинні вчити дітей так, як їм підказує серце - кожен по-своєму, унікально!

Ось чому децентралізація і тематичне навчання можуть дати такі хороші плоди. Вони створюють відповідну атмосферу для спільної роботи і дозволяють вчителям і учням налагодити зв'язок, яка була б неможлива при чіткому ієрархічному розподілі.

Можливо, з цим новим підходом вчителі усвідомлюють, що і вони можуть дізнатися від своїх учнів багато нового.

Джерело

Наші інтереси: 

Нове покоління потребує нового підходу  в освітніх методиках!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача В'ячеслав Пачевський.
0
Ще не підтримано

У Вінниці з 1.09.2017 в деяких школах формуються платні класи з тематичною формою навчання (плата приблизно 300 грн в місяць).

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Надзвичайно важлива інформація! Це наше постіндустріальне майбутнє!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача В'ячеслав Пачевський.
0
Ще не підтримано

У Вінниці з 1.09.2017 в деяких школах формуються платні класи з тематичною формою навчання (плата приблизно 300 грн в місяць).