Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Влада обіцяє скоротити чиновників. У 2014 році також обіцяли

Світ:

Ініціатива – не нова. Скорочення чиновників – популярна тема, більш популярна, ніж заклики до повномасштабних реформ держуправління. Час від часу влада закидає обіцянки щодо скорочення кількості чиновників, почергово обіцяючи скоротити то чисельність податкової, то райдержадміністрацій, то ще когось.

Під час бюджетного процесу 2015 року обіцяли скорочення держслужбовців на 20%, а 1 травня 2016 року набув чинності новий Закон про держслужбу, який передбачав скорочення чисельності держслужбовців на 30%. Скорочення бюджетників (щоправда, це дещо ширша категорія) також було частиною Меморандуму з МВФ, пише телеграм-канал Ціна держави.

Затверджена у 2017 році Концепція оптимізації системи центральних органів виконавчої влади передбачала скорочення чиновників щороку на 2,5% в порівнянні з 1 січнем 2016 року та скорочення штатних посад у випадку коли вони не заповнені довше 1 року. А восени 2019 – збиралися скоротити працівників держслужби хто на 8%, а хто на 10%. 

Потім скорочення перенесли на початок 2020 року. Програмою Кабміну на 2020 рік в частині державної машини була передбачена оптимізація чисельності чиновників та позбавлення міністерств невластивих їм функцій.  Насправді це – не весь перелік обіцянок.

Однак, закидаючи такі обіцянки, уряд далеко не завжди чесно відповідає на низку питань. По-перше, що насправді обіцяють скоротити – штатні посади чи справді чиновників? Згідно з НАДС наразі в уряді 238 тисяч саме штатних посад, з яких приблизно 30 тисяч традиційно залишаються вакантними в тому числі задля того, щоб забезпечувати преміальний фонд тим, хто працює. Натомість кількість працюючих чиновників на 1 травня становить 168 тисяч. Крім того, чисельність в умовах війни різко скорочується через відтік кадрів.

По-друге, навіщо чиновники скорочуються? Скорочення чиновників заради економії – така собі ціль. Навіть зменшення фонду оплати праці чиновників в обіцяні 1,8 раза із 46,5 до 26 млрд грн не врятує бюджет. Так, зекономлені 20 млрд грн на рік становлять менш як 1% видатків Державного бюджету, запланованого на 2022 рік, хоча, звичайно, можуть допомогти оплатити половину місячних зарплат військових в теперішніх умовах.
 
По-третє, як саме будуть скорочувати чиновників: кого і за яким принципом? І, намагаючись сформулювати відповідь на це запитання, стає зрозуміло, що ідея скорочення кількості чиновників не може бути окремою метою, і його масштаб має бути визначеним внаслідок реалізації більш масштабних реформ.

Незалежним експертам, які кажуть про те, що уряд виконує невластиві йому функції, часто закидають, що вони не розуміють, що таке державна служба. Натомість треба зазначити, що навіть в уряді не розуміють, чим саме займається той чи інший чиновник.

Окрім загальної кількості чиновників, окремі органи влади надають інформацію про чисельність чиновників у непорівнянному вигляді, який унеможливлює зіставлення та порівняння. Натомість глобальна ревізія – попереду.

"Ціна держави" закликає відмовитися від окремого плану скорочення чисельності державних службовців та натомість повернутися до плану реформ, який передбачає скорочення кількості держслужбовців через визначення та ліквідацію невластивих функцій, ліквідацію дублювання функцій, раціоналізацію існуючих функцій та оптимізації структур органів виконавчої влади.

Наші інтереси: 

Насправді ніхто не скаже, скільки точно в Україні чиновників. Скоротити 238 тисяч до 65 тис. чиновників, як пише "Ціна держави" є нерелеватним, тому що по факту в Україні – близько мільйона чиновників (усіляких та різних). Для визначення конкретної кількості потрібно проводити аудит державного бюджету, з якого платять їм зарплати та усілякі виплати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи