Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Вкрали у Гітлера: головна "гордість" СРСР виявилася ганебним плагіатом

Ракети Третього Райху та розробки радянського зразка при пильному погляді - практично ідентичні.

У Росії оприлюднили секретні документи щодо першої, створеної в часи СРСР, балістичної ракети Р-1. Втім, як і більшість радянських розробок, вона не була унікальною – швидше, повноцінна копія аналога німецької ФАУ-2, таємної зброї Третього Райху.

Ракети СРСР та Гітлера: спільні й відмінні риси

Р-1 ледь потрапляла в прямокутник 20 на 8 кілометрів і не дала СРСР ніяких військових переваг, однак сам процес розробки і виробництва почав нову епоху для всього світу.

На кресленнях, датованих 1950-м роком, зображена автономна система управління дальньої дії, з першого разу вона не спрацювала - в ході запуску 17 вересня 1948 ракета істотно відхилилася від траси, але вже через місяць відбувся успішний пуск.

Про темпи робіт, створеної в кінці 1940-х років ракетної промисловості, свідчить інтенсивність пусків. За три місяці, що залишилися 1948 року Р-1 запустили 8 разів, в 1949 році - 20 разів, і вже в 1950-му році модифікація Р-1 була прийнята на озброєння.

Такі темпи випробувань стануть нормою для нових ракет, а потім і для космічних запусків СРСР. За цією "традицією" стояла добре налагоджена бюрократична машина.

Радянські НДІ і заводи під керівництвом інженерів групи Сергія Корольова в кінці 1940-х років повторили розробку німецьких конструкторів, вони уважно вивчили досвід використання ФАУ-2.

Та була, звісно, значно дорожчою та більш потужною, але "при союзі" говорити про копіювання чужих моделей, тим паче – зброї Гітлера, говорити було не прийнято.

Дивіться: Секретна зброя Німеччини "Фау-2"

 

 

Технологічні відмінності пізніше стали очевидними: необхідних компонентів для масового виробництва не вистачало, інженери суттєво прорахувалися у своїх прогнозах, але знову ж таки: про це мовчали всі.

Робота над Р-1 запустила процес експериментальних виробництв. 13 науково-дослідних інститутів і 35 заводів взяли участь в її розробці.

Такі темпи вдарили по економіці і не принесли очікуваного результату – ракети Третього Райху так і лишилися не досяжними для радянського розуміння і фінансування.


Дивіться: Запуски ракети Р-1 (ФАУ-2), рідкісні архівні матеріали

 

 

Наші інтереси: 

Вивчати історію. Досягнення Третього Райху вражають.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

В радянському пропагандистському фільмі "Укрощение огня" (художня форма історії Сергія Корольова та радянської ракетно-космічної програми) є про це натяк:
з 52:13 по 54:05 говорять про німецькі ФАУ-2 і бажання їх зкопіювати.
Укрощение Огня

Творю, отже існую.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Хіба тільки це вкрали у Третьому Райху!?

Вкрали безліч речей!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

В радянському пропагандистському фільмі "Укрощение огня" (художня форма історії Сергія Корольова та радянської ракетно-космічної програми) є про це натяк:
з 52:13 по 54:05 говорять про німецькі ФАУ-2 і бажання їх зкопіювати.
Укрощение Огня

Творю, отже існую.