Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Війна в Україні ознаменувала повне банкрутство російсько-китайського альянсу – Владислав Інозємцев

Категорія:

Зараз зрозуміло, що Китай уже не скаже жодного слова, навіть якщо вся російська орда буде перемелена в Україні західною зброєю. Тепер досягнення перемоги над Росією виглядає як найкраща стратегія Заходу щодо Китаю.

Політика Китаю ґрунтується на домінуванні серед китайських еліт оцінки російської війни в Україні як стратегічної помилки, допущеної внаслідок поширення в російській еліті ілюзорного уявлення про «встання з колін» Російської Федерації та одночасного «занепаду» Сполучених Штатів та Заходу в цілому. Про це пише економіст та соціолог Владислав Інозємцев.

Ще в травні впливові китайські експерти та відставні працівники міністерств закордонних справ та оборони цілком відкрито говорили у своєму колі про те, що «позиції Росії в російсько-українській війні стають все більш пасивними та несприятливими, а її майбутня поразка вже очевидна».

Ці настрої в міру продовження операції поширюються дедалі більше, а основним трендом у сучасній світовій економіці китайські експерти називають її «дерусифікацію».

Думаю, що в Пекіні не без задоволення сприйняли ухвалення нової стратегічної доктрини НАТО, в якій Росія позначена як «найзначніша і найпряміша загроза» безпеці альянсу: у такій ситуації частина уваги, яка в тому ж контексті довгий час приділялася Китаю, перейде до Росії, що знизить напруженість між Китаєм та Заходом (з моменту початку війни, слід зазначити, контакти між лідерами США та КНР інтенсифікувалися). Відповідно, не може здивувати ні коректна відмова Сі Цзіньпіня відвідати Москву найближчим часом, ні відносне дистанціювання Пекіна від російських зовнішньополітичних ініціатив.

Таким чином події, що розгорнулися після 24 лютого, ознаменували, на мій погляд, зовсім не початок занепаду західного світу, як це бачиться з Кремля, і не поразку НАТО, яка нібито «стала очевидною з самого початку спецоперації», а повне банкрутство проекту російсько-китайського альянсу.

Стало зрозуміло, що навіть за умов радикального розриву одного з його потенційних членів із Заходом – інший не прийшов йому на допомогу, вважаючи за краще вести business as usual (роботу у звичному режимі, наче нічого не сталося); ніякої військової, фінансово-економічної та технологічної «синергії» у цій частині світу не виникло.

Зараз зрозуміло, що Китай не скаже жодного слова, навіть якщо вся російська орда буде перемелена в Україні західною зброєю; купуватиме додаткові обсяги російської нафти лише за 2/3 її ринкової ціни; постачатиме Росії свої високотехнологічні продукти лише в тому випадку, якщо це не зламає зв'язку китайських корпорацій із європейськими та американськими постачальниками.

Союзу не сталося. Тепер, як слушно стверджує Фарід Закарія, «досягнення перемоги над Росією виглядає як найкраща стратегія Заходу щодо Китаю». І це, на мій погляд, один із головних підсумків поки що не завершеної української війни.

Наші інтереси: 

Дивимося на війну Росії в Україні з точки зору міжнародної політики.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи