Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Верховній Раді рекомендують ухвалити закон про створення бази ДНК в Україні

Комітет з питань правоохоронної діяльності допрацював закон №4265 "Про державну реєстрацію геномної інформації людини". Документ готують до повторного першого читання.

 

У законі уточнили деякі терміни та змінили статтю 4, яка визначає мету збору геномної інформації. Було зменшено кількість цілей обробки такої інформації, повідомляє РБК-Україна, посилаючись на повідомлення інформаційного Управління Апарату ВР.

Уточнили також статтю 5 щодо випадків обов’язкової державної реєстрації геномної інформації людини.

З обов’язкового переліку прибирають осіб, щодо яких немає відповідного рішення суду, окрім тих, яким повідомлено про підозру у скоєнні умисних злочинів проти життя, здоров’я, волі, честі, гідності, статевої свободи, статевої недоторканності особи та до яких застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Також внесли зміни щодо порядку обробки та зберігання інформації. Передбачено добровільний відбір біологічного матеріалу військовослужбовців.

У квітні цього року народні депутати не змогли запровадити державну реєстрацію геномної інформації людини і відправили на повторне перше читання законопроект №4265.

Глава правоохоронного комітету Верховної ради Денис Монастирський запевнив, що масового забору ДНК не буде.

Але, як зазначає старший партнер Адвокатського об'єднання CREDENCE Наталія Дригваль, є ризики впровадження цього законопроєкту. Наприклад, у законопроекті відсутній чіткий перелік об'єктів біологічного походження, які можуть бути відібраними для проведення молекулярно-генетичної експертизи. 

Норми стосовно зберігання та знищення біологічного матеріалу, відібраного для здійснення державної реєстрації геномної інформації, відсилають до кримінального процесуального законодавства. Але ж вони, вочевидь, виходять за межі предмету правового регулювання КПК. Тож на практиці не зможуть бути реалізованими.

Також є значні питання щодо механізму державної реєстрації геномної інформації та власне переліку осіб, для яких вона буде обов'язковою. Сумніви викликає і доцільність зберігання інформації в базі даних протягом 75 років та взагалі рівень дотримання нашими правоохоронними органами стандартів у сфері захисту персональних даних. 

Але ключова небезпека — це все ж таки велика кількість розпорядників інформації та концентрація збору, доступу, управління інформацією в МВС. 

 

 

Наші інтереси: 

Розуміти, що всіх хочуть "тримати під колпаком", а історія з коронавірусом та ПЛР-тестами це тільки все і підтверджує.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

вороженькі сприяють небаченому досі зростанню могутності шостого племені української нації.РаДіє

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

вороженькі сприяють небаченому досі зростанню могутності шостого племені української нації.РаДіє

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

На черзі наступний проект юдеїв "Ноїв ковчег"?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)