Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець

В середньому по 11 на кожного – скільки помічників працюють на народних депутатів України та хто вони

Світ:

У Верховній Раді наразі налічується 401 народний депутат, кожен з яких, згідно із законодавством, може мати максимум 31 помічника. Загальна кількість помічників народних депутатів зараз становить 4449 осіб.

Більшість з них перебувають на громадських засадах, менша частина – за трудовими договорами, пише рух “Чесно”.

Перед повномасштабним вторгненням Росії в Україну у Верховній Раді працював 421 нардеп і понад 4000 помічників нардепів. Зараз депутатів поменшало на 20 людей, а кількість помічників виросла до 4449.

Віднедавна кожен народний депутат отримав можливість забронювати двох своїх помічників, які працюють за трудовим договором на повну ставку. Крім того, помічники можуть без перешкод відвідувати закриту для більшості Верховну Раду та інші урядові будівлі. Часто не гроші та робота в парламенті, а саме такі привілеї помічника нардепа мотивують займатися цією роботою.

ЧЕСНО проаналізував дані помічників депутатів Верховної Ради ІХ скликання та з’ясував, хто з депутатів має найбільше помічників, а в кого лише по одному, хто ці помічники, які нардепи працюють самі та що змінилося за три роки.

Найбільшу кількість помічників мають представники найчисельнішої фракції “Слуга Народу”. Їх – 2380. Серед інших парламентських фракцій та груп кількість помічників розподілилась наступним чином:

    “Батьківщина” – 387;
    “Європейська солідарність” – 325;
    “Платформа за життя та мир” – 253;
    “За майбутнє” – 253;
    “Довіра” – 245;
    “Відновлення України” – 241;
    “Голос” – 187;
    позафракційні – 178.

Помічники депутата, особливо ті, що працюють платно, допомагають йому готувати законопроекти, організовують проведення звітів і зустрічей із виборцями, виконують доручення нардепа у взаєминах із виборцями, а також з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, ЗМІ, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями тощо.

Наразі у Верховній Раді працює в рази більше помічників, ніж народних депутатів. Переважна більшість із них – 3295 – на громадських засадах, 1087 – за строковим трудовим договором на постійній основі, 67 – теж за строковим трудовим договором, але суміщають це з іншою роботою.

Якби усі помічники народних депутатів пішли на один концерт у Палаці спорту, вони б зайняли понад половину місць на трибуні. Помічників від фракції “Слуги народу” довелося б розподілити на декілька секторів, бо їх найбільше.

В середньому в одного народного депутата – 11 помічників. Семеро нардепів мають по 31 помічнику. Четверо з них є представниками “Слуги народу. Наприклад,
нардеп Георгій Мазурашу, який повідомив, що вийшов із партії “Слуга народу”, але залишився у складі цієї парламентської фракції, призначив свого рідного брата помічником народного депутата на громадських засадах.

Максимальна кількість помічників теж у “слуги” Сергія Гривка, який на момент свого обрання був безробітним. Під час роботи у Парламенті він пропонував запровадити велогенерацію для ув’язнених, ввести “податок на бездітність” для всіх громадян 21–58 років, хто має менш як трьох дітей, створити державний реєстр астрологів, тарологів, нумерологів та інших експертів езотеричної сфери та організувати освіту для них. Крім того, нардеп був серед ініціаторів законопроекту, який дозволяв бойовим командирам вбивати військовослужбовців для припинення порушення.

31 помічника має мажоритарник Олександр Герега, власник гіпермаркетів “Епіцентр К” та “Нова лінія”. Цей нардеп-прогульник пропустив 40% голосувань від початку 2022 року до травня 2023 року. За даними журналістів “Радіо Свобода”, після 2014 року Герега продовжував вести свій бізнес в анексованому Криму і мав фірму в Московській області. Крім того, вже під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну журналісти виявили, що Герега має зв’язки зі своїм перереєстрованим під російське законодавство бізнесом на Донеччині.

У депутата Віктора М’ялика також 31 помічник. Він працює у комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, а на засідання підключається з перукарні.

Наприкінці 2022 року він проголосував за містобудівну реформу, яка впроваджувалася в інтересах забудовників і нівелювала вплив громадян на відбудову України. До слова, правоохоронці підозрювали М’ялика в ухиленні від сплати податків на суму понад 97 млн гривень. За даними слідства, політик почав зводити житлові будинки у 2012 році – ще до того, як офіційно почав підприємницьку діяльність. Нардеп виграв суд і його виправдали. Згідно з декларацією М’ялика за 2019 рік, він володів понад 150 квартирами, десятками нежитлових приміщень, паркомісць та гаражів.

Нардеп від депутатської групи “Відновлення України” Олександр Фельдман має 31 помічника, але рідко з’являється в парламенті. Рух ЧЕСНО виявив, що від початку 2022 року до травня 2023 року Фельдман пропустив 68% голосувань.

Також Фельдман став одним із нардепів, які звернулись до Конституційного суду, щоб там перевірили на відповідність Конституції низки положень антикорупційного законодавства. У результаті Конституційний суд оприлюднив скандальне рішення, згідно з яким скасовується відповідальність за недостовірне декларування та саме електронне декларування.

Разом із Фельдманом це подання до Конституційного суду подавав Віктор Чорний від депутатської групи “Платформа за життя та мир”. Він має 29 помічників.

За інформацією Bihus.info, Чорний отримав звання кандидата наук, хоча його кандидатська дисертація має посилання на його ж матеріали з науково-практичної конференції, де його не було ні фізично, ні в офіційному збірнику. Дисертація містить довідку про практичне впровадження ідей Чорного з підробленим підписом. Має того ж автора у метаданих файлу, що й Ілля Кива (Dovgal).

Саме Віктор Чорний у 2020 році разом із Сергієм Ларіним “винайшов” механізм, що дозволяє кнопкодавити, не натискаючи на чужу кнопку пальцем.

У нардепів є практика, коли вони співпрацюють з юристами на волонтерських засадах, але не наймають їх помічниками, бо деякі юристи не хочуть афішувати свої зв’язки з політиками, зауважує ЧЕСНО. За словами нардепа від “Голосу” Андрія Осадчука, він співпрацює з деякими юристами на волонтерських засадах.

Як стати помічником нардепа і навіщо це потрібно?

Стати помічником може лише громадянин України, який вільно володіє державною мовою і має ступінь не нижче молодшого бакалавра або бакалавра. Народний депутат самостійно вирішує, кого найняти у помічники.

Однією з мотивацій стати помічником нардепа може бути заробіток. Закон дозволяє помічнику отримувати зарплатню розміром до 25 прожиткових мінімумів, але не менше мінімальної заробітної плати. У 2020 році на помічників депутатів із бюджету щомісяця йшло понад 22 млн гривень, або понад 260 млн гривень на рік.

Посвідчення помічника дає право безперешкодно проходити до нині закритої Верховної Ради, низки державних органів і установ, тюрем та інших спецзакладів, відвідувати засідання місцевих органів влади, безоплатно користуватися інформаційними базами даних, телекомунікаційними мережами Ради та органів місцевого самоврядування тощо.

Крім того, народні депутати можуть забронювати від мобілізації не більше двох помічників, які працюють за трудовим договором на повну ставку.

Помічники нардепів – це досвід та уявлення про те, як працює система влади, і стартова позиція для політичної кр'єри. Наприклад, перший заступник голови Верховної Ради та член партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко у ВРУ VІ скликання працював на громадських засадах помічником народного депутата. Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук також працював помічником нардепа у ВРУ VI скликання.

Теперішній голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, “слуга народу” Данило Гетманцев у трьох скликаннях парламенту працював у ексрегіонала та підозрюваного у співпраці з ФСБ Володимира Сівковича.

Знайти інформацію про актуальні списки помічників народних депутатів можна на сайті Верховної Ради. Але там немає даних про звільнення помічників, їх перехід на роботу до інших нардепів. І, що найважливіше, інформації про помічників минулих скликань ВРУ на сайті немає, вона не зберігається. Хоча це важливий аспект політичної пам’яті, який має бути збережений та опублікований.

Без збереження та публікації інформації про помічників минулих скликань журналістам і виборцям важко виявити неформальні зв’язки між групами, виокремити потенційні конфлікти інтересів, кумівство або лобізм як самих нардепів, так і помічників, які стали активними політиками.

ЧЕСНО вже стикався з цією проблемою. На останніх виборах виявили, що у списку кандидатів “Слуги народу” до Верховної Ради балотуються майже чотири десятки повних тезок помічників нардепів різних скликань, які, ймовірно, і є тими самими людьми. ЧЕСНО звернувся до Апарату Верховної Ради із проханням підтвердити, що ці люди працювали помічниками нардепів, але там відповіли, що знищили інформацію про помічників попередніх скликань.

Чому Апарат ВРУ вирішив знищити частину політичної пам’яті, визначивши, що така інформація не має науково-історичної цінності, – питання відкрите.

Наші інтереси: 

Знати, що представляють народні депутати і як вони використовують своє депутатство, беручі у помічники невідомо кого.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами

Мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови спілкування з ангелом Живого Слова...

Останні записи